Kakan Hermanssons första ord efter portningen på Elle-galan av Ebba Busch

Kakan Hermansson på Elle-galan tidigare under våren.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch tog sin klänning som är framtagen av den ukrainska designern Ivan Frolov och poserade utanför ryska ambassaden.
Foto: Hampus Marcussen / Hampus Marcussen
Foto: Hampus Marcussen / Hampus Marcussen

Ebba Busch inbjudan till Elle-galan drogs tillbaka tidigare i våras på grund av uttalanden KD-ledaren gjort.

Enligt uppgifter till Expressen låg ett krav från konferenciern Kakan Hermansson bakom beslutet.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Hermansson att det inte stämmer.

– Tror människor att jag har den makten? frågar hon sig.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, 35, fick sin inbjudan till Elle-galan tillbakadragen i våras. Anledningen var enligt Elle-galan uttalanden som KD-ledaren gjort veckan innan där hon ifrågasatte varför polisen inte sköt skarpt under påskkravallerna.

Enligt uppgifter till Expressen låg Elle-galans konferencier, Kakan Hermansson, 40, bakom beslutet att ta tillbaka inbjudan. Uppgifterna tillbakavisades av chefredaktören på Elle, Cia Jansson.

”Jag vill först och främst understryka att det var Elles beslut och ingen annans. Elles värderingar står för mångfald och mot våld och beslutet fattades efter det hårt kritiserade uttalandet från partiledaren förra helgen. Det var ingen konferencier som fattade beslutet eller påverkade beslutet, det är en medieanka”, skrev chefredaktören i ett mejl till Dagens Media.

I en intervju med Svenska Dagbladet ger Hermansson sin syn på saken – och berättar att hon inte låg bakom beslutet. I stället fattades det av hennes redaktion.

– De tog ett beslut att dra tillbaka hennes inbjudan. Jag kommer ihåg att Cia, min chef, nämnde det för mig i förbifarten bara: ”Vi har dragit tillbaka Ebbas inbjudan.” Då tänkte jag okej, det är inte mer med det. Jag tänkte att hon kommer säkert att bli ledsen, besviken och arg för det och göra en grej av det, men inte mer, säger hon.

”Den totala motsatsen till mig”

Kakan Hermansson ställer sig frågande till uppgifterna som cirkulerade att det skulle varit hon som låg bakom beslutet att dra tillbaka inbjudan till KD-ledaren.

– Jag vet inte om alla var övertygade om det. Jag tänkte mer: men Gud, tror människor att jag har den makten? För då figurerade det en lögn om att jag hade ställt krav att om hon kommer, så kommer inte jag leda galan. Jag skulle aldrig göra så mot mina kolleger. Jag har inte den påverkan. Däremot har jag massa annan makt att påverka människor, att driva frågor och opinion, säger hon.

Hon ger samtidigt en förklaring till varför hon pekades ut.

– Det är ju för att jag har varit kritisk mot Ebba och hennes politik innan. Den är den totala motsatsen till mig, säger hon till SvD. 

Hårda orden mot klädkedjan: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.