Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kajsa Ernsts hjärtskärande beslut efter makens död – Läckberg i tårar

Foto: SVT1.
Foto: SVT1.
Foto: SVT1.
Foto: SVT1.
Foto: SVT1.
Foto: SVT1.
Foto: SVT1.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: SVT1.
Foto: SVT1.
Foto: SVT1.
1 / 13

Kajsa Ernst kallar regissören Göran Stangertz för sitt livs största kärlek – men parets tid tillsammans blev alldeles för kort när Stangertz drabbades av cancer, och gick bort i oktober 2012.

I "Stjärnorna på slottet" berättar Kajsa Ernst om den oerhörda sorgen, och hur nära hon var att ta sitt eget liv efter tragedin.

– Jag rökte på den tiden, och tänkte att jag tar en cigg här, en sista cigg, innan jag går ut och dränker mig. För det gjorde så fruktansvärt ont, berättar Kajsa Ernst i SVT-programmet.

Efter att ha känt varandra yrkesmässigt under många år blev skådespelaren Kajsa Ernst och regissören Göran Stangertz 2005 ett par. Efter två år tillsammans förlovade de sig, och ytterligare två år senare var de gifta.

– Det var min absolut största kärlek, och min enda hittills. Med Göran öppnade jag upp. Jag fick älska honom, och han fick älska mig, säger Kajsa Ernst i lördagens avsnitt av "Stjärnorna på slottet" i SVT1.

Paret vill tillbringa resten av sina liv tillsammans. Men för Kajsa Ernst blir det tyvärr inte så.

– När vi blev tillsammans sa jag: "Jag tar hellre två år med dig, än 30 år med någon annan". Och jag fick sju. Det är mycket att vara tacksam över, säger hon i programmet.

 

 

”Förstod inte hur jag skulle kunna fortsätta”

"Finaste familjen"-skådespelaren står i centrum under hela avsnittet, och berättar hur hon träffade sitt livs kärlek i kollegan Göran Stangertz. Men några år in i parets äktenskap upptäcker Stangertz att han har en heshet som inte går över.

– Hans sjukdom började med att han blev hes, och det gick inte över. Så då sa vi att han får gå och kolla det. Diagnosen kom 22 december 2011. Sen i september sa läkaren att det finns inget att göra. Och sen tog det två månader, berättar Kajsa Ernst i programmet.

Eftersom de visste att han skulle dö ordnade paret med allt praktiskt innan han gick bort, och tillbringade så mycket tid de kunde åt att prata med varandra.

– Det är tur att man inte förstår hur ont det gör, för då hade man aldrig gått in i en relation. Det var min man, min Göran. Det var en sån jävla käftsmäll. Det var djup, djup sorg, och jag visste inte hur jag skulle ta nästa andetag, säger skådespelaren i programmet.

Efter den tragiska bortgången ville Kajsa Ernst lämna allt, och åkte ensam till Indien över nyår. Hon berättar i "Stjärnorna på slottet" hur hon satt ensam på en strand på nyårsafton när hon insåg att hon inte ville leva utan sin älskade Göran.

– Så gick jag hem till min lilla hydda. Jag rökte på den tiden, och tänkte att jag tar en cigg här, en sista cigg, innan jag går ut och dränker mig. För det gjorde så fruktansvärt ont, jag förstod inte hur jag skulle kunna fortsätta, säger Kajsa Ernst.

 

 

Läckbergs bryter ihop efter starka berättelsen

Men det blev inte som hon planerade där i Indien. I "Stjärnorna på slottet" beskriver hon hur ljuset i hyddan blåstes ut, och hur hon hörde en röst säga "Sluta fly" – något som hon och Göran Stangertz alltid sa till varandra.

– Vi pratade alltid om det, att vad som än händer så tar vi sanningen, vi sticker inte liksom, flyr undan eller kommer med bortförklaringen. Vi tar skiten när den kommer, vilket vi alltid gjorde. Den vändningen gjorde att jag kunde ta allt som kommer efter, när en människa går bort, berättar Kajsa Ernst med tårar i ögonen.

De andra deltagarna i programmet är märkbart rörda, och Camilla Läckberg gråter när hon frågar:

– Hur lång tid tog det innan... förlåt, jag är en sådan lipsill. Hur lång tid tog det innan du blev glad av att prata om honom, säger Camilla Läckberg mellan tårarna.

– Det tog fyra år, säger Kajsa Ernst, som sedan tillägger:

– Nu har det gått en del år, och jag blir så glad att prata om honom. Han förtjänar att pratas om. Han var en fantastisk regissör, en otrolig skådespelare, en fantastisk människa, vän, partner, man, kamrat.

Inför att programmet ska sändas berättar Kajsa Ernst över telefon att hon inte hade några problem att dela med sig av sin tunga livsberättelse för de andra i programmet – och hur hon hanterade deras tårar.

– Det är inga problem för mig, det är bara en annan känsla än skratt. Det betyder att man är nära och tar emot det man säger. Det var ett väldigt bra gäng, som gjorde det väldigt lätt att dela.

"Stjärnorna på slottet" sänds lördagar 20.00 på SVT1.

 

MÅR DU DÅLIGT? HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

• Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

• Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

• Jourhavande präst: Nås via 112.

• Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se

• Föräldratelefon: 020-85 20 00.

• Självmordslinjen: 90101

• Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

• Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

• SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.se.

• Telefonjouren: 08-34 58 73.