Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roland Janson död – blev 80 år gammal

Sven Melander: ”Han hade sinne för livets absurditet samt var en förebild”.
Roland Janson har avlidit efter en tids sjukdom. Foto: Roger Lundsten/Kamerapress/TT
Skådespelaren blev 80 år gammal.Foto: Youtube.
Roland Janson är bland annat känd från ”Sällskapsresan”-filmerna. Foto: Youtube.
Roland Janson spelar karaktären Gösta i ”Sällskapsresan”.Foto: Youtube.
Roland Janson i ”Sällskapsresan”.Foto: Youtube.
Roland Janson i ”Sällskapsresan”.Foto: Youtube.
Roland Janson.Foto: Roger Tillberg/TT / TT NYHETSBYRÅN / ROGER TILLBERG / ReportagefotoBM
Roland Janson.Foto: Tommy Holl
Roland Janson.Foto: Roger Tillberg/TT / TT NYHETSBYRÅN / ROGER TILLBERG / ReportagefotoBM
1 / 10

”Sällskapsresan”-skådespelaren Roland Janson har gått bort, efter att ha tillbringat sin sista tid på hospice.

En av de som höll kontakt med Göteborgsprofilen in i slutet var skådespelaren Claes Malmberg – som Janson förbjöd att komma på besök.

– Jag kände att det är en så personlig sak när man ska dö, vill man inte ha besök så får man respektera det, säger Malmberg.

Göteborgsprofilen Roland Janson avled på tisdagsmorgonen efter en tids sjukdom. Han medverkade genom åren i en rad filmer och har utöver ”Sällskapsresan” bland annat setts i ”Jönssonligan på Mallorca” och tv-serierna ”Rederiet” och ”Hem till byn”.

Han syntes också ofta på Folkteatern i Göteborg, men också på Dramaten i Stockholm emellanåt.

– Det är väldigt sorgligt. De försvinner en efter en av de som var med när vi hade som allra roligast här i livet, säger skådespelaren Sven Melander, som spelade med Roland Janson i ”Sällskapsresan”.

”En radikal göteborgare”

Sven Melander fortsätter:

– Han var en väldigt väldig radikal göteborgare med sinne för livets absurditet. Det är sorgligt, men jag tror att Roland levde ett väldigt rikt liv och hade väldigt roligt, och framför allt hade många väldigt goda vänner. Vi är många som tänker på honom och det tror jag gläder honom. 

Skådespelaren och komikern Claes Malmberg nåddes av beskedet att Roland gått bort under eftermiddagen.

– Det är tragiskt. Vi pratades vid på telefon i bland. Vi träffades då och då och vi jobbade ihop. Han var lätt att diskutera med och var en väldigt engagerad person. Han gjorde en stor insats för svensk teater, både som dramatiker och skådespelare. 

Han berättar att han hade kontakt med Roland Janson när han låg på hospice.

– Han ville inte ta emot besök när han låg där, så jag ringde och pratade med honom. Jag sa att han fick ringa mig om han vill prata. Jag kände att det är en så personlig sak när man ska dö, vill man inte ha besök så får man respektera det. 

Lasse Åberg, som regisserade de klassiska ”Sällskapsresan”-filmerna, berättar i Expressen TV om Roland Jansons betydelse för den första av filmerna.

– Han var ju perfekt i rollen som den koleriske direktören tycker jag. Det är klart det betyder mycket för filmen när man känner att karaktären sitter, säger han. 

Lasse Åberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Stolt över att växa upp med honom”

Filmregissören Pontus Hjortén som är son till skådespelaren Carl-Ivar Nilsson, har arbetat tillsammans med Roland Janson flertalet gånger. Roland var också en nära vän till familjen. 

– Jag är stolt över att jag fick växa upp med honom. För när jag växte upp fanns han där som en rolig figur i hemmet. Han och pappa var bra väldigt bra vänner, säger Pontus Hjortén. 

Pontus och Roland jobbade tillsammans i dokumentären ”Hemligheten”, en svensk dokumentärfilm som handlade om Hjorténs far, Carl-Ivar. 

– De senaste åren har jag mest träffat honom när han varit ute med hunden kring Vasaparken och Avenyn. Då brukade vi byta några ord, han var alltid slagfärdig och hade alltid roliga kommentarer, han var väldigt varm och var ju så klart en stor göteborgsprofil, säger han. 

Ulf Brunnberg om Roland Janson

Också Ulf Brunnberg minns Roland Janson med värme.

– Det var en jävla kul gamäng, en typisk göteborgare. Där missade spårvagnarna ett namn tycker jag, säger Brunnberg och syftar då på att Roland Janson inte fått sitt namn på just en spårvagn.

Det var några år sedan som de träffades senast.

– Jag tänkte aldrig på att han var 80 år. Det var som att prata med vilken 40-åring som helst. Det var alltid roligt att träffa honom, han hade en fruktansvärd humor. Vi tyckte inte likadant rent politiskt, men det skojade vi om och jag respekterade vad han tyckte. Jag gillade honom som fan. Jag kommer att sakna honom, säger Ulf Brunnberg.

Ulf Brunnberg.Foto: Pressbild.

”Det var en jävligt rolig pjäs”

Skådespelaren Iwar Wiklander arbetade med Roland under många år på folkteatern i Göteborg. 

– Vi umgicks inte med varandra på fritiden men vi var bra kamrater på teatern. Nu på senare år har jag mest stött på honom när han varit ute med sin hund och på ett kafé på Avenyn, där han gärna tog en fika. 

Wiklander minns när de arbetade tillsammans. 

– Det var en jävligt rolig pjäs som han skrivit om en man som vill bli dirigent för att få sitta på hedersläktaren på Ullevi. Roland hade nämligen väldigt vilda idéer. Det jag minns mest är att det var viktigt att alla pratade ordentlig Göteborgska, precis som han själv gjorde. 

GP har pratat med vännen Weiron Holmberg, som varit i kontakt med Roland Jansons familj.

– Det är en väldigt tung dag i dag, säger Weiron Holmberg till GP.

Iwar Wiklander Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Lasse Åberg: Roland Janson var perfekt i rollen som den koleriska direktören.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.