Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michael Nyqvist är död – han blev 56 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skådespelaren Michael Nyqvist blev 56 år gammal.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Michael Nyqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Skådespelaren Michael Nyqvist blev 56 år gammal.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Michael Nyqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Michael Nyqvist.
Foto: MALABAR / MOST WANTED PICTURES / ALL OVER PRESS MWPI
Michael Nyqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Michael Nyqvist.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Michael Nyqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Michael Nyqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Michael Nyqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 11

Michael Nyqvist är död.

Den omtyckta skådespelaren gick bort omgiven av sin familj efter en tids sjukdom. Enligt Variety hade skådespelaren varit sjuk i lungcancer i ett års tid.

– Vi anade att det inte stod rätt till med hans hälsa och var förstås mycket oroliga, säger vännen Jan Göransson.

Michael Nyqvist blev 56 år gammal. 

Den prisbelönta skådespelaren Michael Nyqvist är död. Beskedet kom sent under tisdagskvällen i samband med ett uttalande som familjen gav till TT.

"Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet".


LÄS MER: Här är sista bilden på Michael Nyqvist 


Nyheten spreds snabbt även till USA, där Michael Nyqvist spelade in flera stora filmer. Enligt nöjessajten Variety var skådespelaren sjuk i lungcancer.

Michael Nyqvist höll sjukdomen hemlig

"Det är med djup sorg som jag kan bekräfta att vår älskade Michael, en av Sveriges mest respekterade och talangfulla skådespelare är död. Han gick bort i tysthet, omgiven av sin familj, efter en ett år lång kamp mot lungcancern", säger en talesperson för Michael Nyqvist till Variety.

Att Michel Nyqvist var sjuk var inget han berättade för allmänheten – utan höll det hemligt. Skådespelaren Rafael Edholm kände dock till sin väns tillstånd.

– Jag är omtumlad. Jag är inte i chock, jag vet att han har varit sjuk.

Michael Nyqvist under inspelningen av Milleniumfilmerna, 2009.
Foto: OLLE SPORRONG

Han pratade nyligen med sin vän.

– Han skrev att han skulle in på någon undersökning och att han hoppades att det såg bra ut. Men det gjorde det väl inte då. Det är jättetråkigt, han var en kille mitt i steget.

Michael Nyqvist sörjs av kollegerna

Michael Nyqvist föddes 1960 i Stockholm. Han studerade vid scenskolan i Malmö och gjorde praktik på Folkteatern i Göteborg och har även varit verksam vid bland annat Dramaten. Han hade också en framgångsrik karriär i filmbranschen och belönades med två Guldbaggar.


LÄS MER: Barnhemspojken som blev stjärna i Hollywood


Kay Pollak: Michael Nyqvist var unik

Som skådespelare slog Michael Nyqvist igenom i Lukas Moodyssons film "Tillsammans". Därefter gjorde han en mängd stora roller – även utomlands. Bland annat har han spelat mot Tom Cruise och Keanu Reeves.

– Det är förfärligt att han ska gå bort alldeles för tidigt. Jag kommer att minnas honom som en utomordentlig skådespelare, säger Sven-Bertil Taube, som spelade mot Michael Nyqvist i "Män som hatar kvinnor".


LÄS MER: Michael Nyqvists roller genom åren


Regissören Kay Pollak, som bland annat gjort filmen "Så som i himmelen" tillsammans med Michael Nyqvist, fick höra om hans bortgång vid 21-tiden på tisdagskvällen.

– Det specifika är hans vilja att gå väldigt långt i varje scen, berättar Pollack om sin vän.

För sin prestation i "Grabben i graven bredvid" nominerades Michel Nyqvist till en Guldbagge. Filmen baserades på boken med samma namn av Katarina Mazetti.

– Det är hemskt tråkigt, han hade nog mycket kvar att ge. Rollen var en vändpunkt för honom, han hade bara spelat banditer och hårdingar tidigare.

I filmen "Grabben i graven bredvid" spelade Michael Nyqvist tillsammans med Elisabet Carlsson.
Foto: - - / FILMBOLAG

Elisabet Carlsson spelade mot Michel Nyqvist i ”Grabben i graven bredvid”:

– Det är ju otroligt sorgligt och det är för tidigt, säger hon.

Catharina Alinder spelade mot Michael Nyquist i hans första film.
Foto: Privat

Catharina Alinder spelade mot Michael Nyquist i hans första film. De var ett kärlekspar i Hans Alfredsons "Jim och piraterna Blom" 1987.

– Hans stora talang märktes redan då. Hans lyhördhet och hans känsliga ögon som han hade med sig hela vägen. Jag är helt bedrövad, han var en sån talang och en sån underbar människa, säger hon.

"Michael Nyqvist var en varm person"

Förutom filmerna hade Michael Nyqvist också en lång karriär på Dramaten bakom sig. Hans sista roll var i "Jane Eyre", som regisserades av Ellen Lamm.

– Jag tyckte om honom väldigt mycket. Han var en varm person som hade en stor humor och självdistans. Jag visste inte om att han var sjuk, säger hon.

Under tisdagskvällen strömmade hyllningarna till Michael Nyqvist in på de sociala medierna.

– Vi har känt varandra så oerhört länge, vi gick tillsammans på scenskolan. Han var en kul och jättebegåvad person, med stark integritet, säger vännen Rikard Wolff.


LÄS MER: En av våra största har abrupt ryckts ifrån oss 


Flaggorna hissade halv stång

Under onsdagsmorgonen kommer flaggorna utanför Filmhuset på Gärdet i Stockholm att vara hissade på halv stång, berättar vännen Jan Göransson, presschef på Filminstitutet.

– Vi anade att det inte stod rätt till med hans hälsa och var förstås mycket oroliga, säger han.

Så sent som i januari i år belönades Michael Nyqvist med en Guldbagge för bästa manliga biroll för sin prestation i "Den allvarsamma leken". 


Michael Nyqvists mest ikoniska roller:

1997-1998 John Banck – Beck

Nyqvists roll som polisen John Banck i den första omgången Beck-filmer var första gången som skådespelaren blev känd hos det svenska folket.


2000 Rolf – Tillsammans

Nyqvist spelar huvudkaraktären Elisabeths alkoholiserade man Rolf i Lukas Moodysson-filmen "Tillsammans". För sin insats blev Nyqvist Guldbagge-nominerad i kategorin bästa manliga biroll.


2002 Benny Söderström – Grabben i graven bredvid

Nyqvist spelar Bonden Benny i vad som ska komma att bli hans stora genombrottsfilm, och belönas med Guldbaggen för årets bästa skådespelare.


2004 Daniel Daréus – Så som i himmelen

Nyqvist spelar huvudrollen som den framgångsrike dirigenten Daniel Daréus, i svenskklassikern som nominerades till åtta Guldbaggar och som Oscarsnominerades i kategorin bästa utländska film.


2005 Hjalmar Jönsson – Den bästa av mödrar

Nyqvist nomineras till en Guldbagge för bästa manliga biroll för sin insats som Hjalmar Jönsson i ”Den bästa av mödrar”, som handlar om barnet Eero som kommer till Sverige som krigsbarn under andra världskriget. 


2005 Melman – Madagaskar

För den yngre publiken är Nyqvist troligtvis mest känd för sin röstroll som giraffen Melman i den animerade filmen Madagaskar.


2006 Lasse – Underbara älskade

Nyqvist spelar karaktären Lasse, pappan i en lycklig familj där Lasses fru och yngsta son plötsligt dör i en bilolycka.


2009 Mikael Blomkvist – Män som hatar kvinnor

Nyqvist spelar journalisten Mikael Blomqvist – en av huvudrollerna i filmen som redan nu har kommit att bli en svensk klassiker.


2011 Kurt Hendricks – Mission: Impossible – Ghost Protocol

Nyqvist i en av sina första stora Hollywood-roller, där han spelar filmens antagonist som har målet att starta ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland.


2011 Nikola Kozlow – Abduction

I den andra stora Hollywoodfilmen på samma år spelar Nyqvist Nikola Kozlow. Även den här gången får svensken spela en skurk-roll, och i Abduction spelar han en serbisk terrorist som har målet att kidnappa filmens huvudperson, som spelas av Taylor Lautner.


2015 Paul Schäfer – Colonia

Colonia, en av Nyqvists allra senaste filmer, utspelar sig i Chile 1973. Nyqvist är återigen filmens antagonist, och i filmen spelar han mot storstjärnor som Emma Watson och Daniel Brühl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.