Lill-Babs är död – blev 80 år

Barbro ”Lill-Babs” Svensson blev 80 år.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lill-Babs tillsammans med döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson är död – hon blev 80 år gammal.

Artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson är död – hon blev 80 år gammal.

Det berättar döttrarna Malin Berghagen och Kristin Kaspersen på Instagram.

Nyligen lades Lill-Babs in på sjukhus för akut hjärtsvikt – där upptäcktes att sångerskan hade en elakartad form av cancer.

”Familjen har varit runt mamma varje dag sedan hon kom till sjukhuset och hon somnade in lugnt och stilla i dag på förmiddagen. Nu vilar hennes själ hos mamma Brita”, skriver döttrarna på Instagram.

Den 5 mars lades artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 80, in på sjukhus efter att ha drabbats av akut hjärtsvikt. Sångerskan stöttades då av såväl familj som fans och tvingades samtidigt ställa in sin födelsedagsfest.

På sjukhuset upptäcktes det samtidigt att sångerskan hade drabbats av en elakartad cancer. På tisdagen somnade den folkkära artisten in.

Dödsbudet bekräftas av Barbro ”Lill-Babs” Svenssons dotter Kristin Kaspersen.

”Vår älskade mamma, syster, mormor, gammelmormor, faster och moster har nu somnat in lugnt och stilla efter en kort tids sjukdom. Hennes hjärta har slagit många sköna slag för publiken, familjen, kollegerna och vännerna men nu får det vila. Mamma kom in akut för hjärtsvikt och då upptäcktes en elakartad cancer. En kombination som blev för tuff för vår så annars envisa och starka mamma. Familjen har varit runt mamma varje dag sedan hon kom till sjukhuset och hon somnade in lugnt och stilla i dag på förmiddagen. Nu vilar hennes själ hos mamma Brita”, skriver Kristin Kaspersen på Instagram.

LÄS MER: Barbro fick en sagolik karriär


https://www.instagram.com/p/BhGia-RFSts/?hl=sv&taken-by=kaspersen

Samma inlägg har publicerats av ”Lill-Babs” dotter Malin Berghagen.

Lasse Berghagen om sorgen

Mellan 1965–1968 var Barbro ”Lill-Babs” Svensson gift med Lasse Berghagen. Han besökte sin exfru bara dagar innan hon gick bort.

– Jag var uppe till henne häromdagen på sjukhuset. Då sov hon. Jag vet inte om hon hade ont men jag vet att hon jobbade in i det sista. Hon var en fajter, säger han och fortsätter:

– Det känns väldigt tomt.

”Det började krångla för henne med hjärtat”

Det var i början av mars som sångerskan lades in på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

– Det började krångla för henne med hjärtat så hon ligger inne för observation och de håller på att ta lite tester, berättade managern Jan-Olov ”Joffe” Enbom då.

Lill-Babs fick ställa in sin 80-årsfest. Hon skulle även hyllas med ett torg i hemorten Järvsö, men tillställningen fick ställas in efter att hon förts till sjukhus. 

– Det är fantastiskt vad jag får vara med om, det är inte klokt, sa ”Lill-Babs” då till Helahälsingland.

Managern Jan-Olov ”Joffe” Enbom berättade i samband med att Lill-Babs lades in på sjukhus:

– Det krävs ju medicineringar och ändringar av mediciner. Hon har ju haft flimmer ganska länge.

”Lill-Babs” affär i Järvsö, flaggorna vajar på halv stång.
Foto: Lars Lindström

LÄS MER: Kändisarnas hyllningar till Lill-Babs 


Lämnar efter sig döttrarna Monica, Malin och Kristin

Lill-Babs lämnar efter sig tre döttrar, Monica Svensson, född 1955, Malin Berghagen, född 1966, och Kristin Kaspersen, född 1969. Enligt hennes hemsida hade Lill-Babs även tio barnbarn och ett barnbarnsbarn. 

Kristin Kaspersen skrev under Lill-Babs sjukhusvistelse på Instagram att hon satt vid sin moders sida.

”Sitter bredvid vår krigare. Gud, vad jag är imponerad av dig. Det största sinnet för humor har hon, min vackra mor.”

https://www.instagram.com/p/BgF3yWdl50q/?taken-by=kaspersen

Malin Berghagen berättade i ”Kändispodden” att hon planerar att flytta hem till Sverige. En av orsakerna hon angav till detta var mer närvaro hos sina föräldrar.

– Nu kommer jag att flytta hem av de skälen att mamma och pappa blir äldre och jag vill vara närmare mina barn och min son börjar gymnasiet här i Sverige. Livet är ju rörligt. 

Under Lill-Babs sjukdomsperiod har sångerskan hyllats av svenska folket på nätet och förhoppningar om hennes tillfrisknande har strömmat in.

https://www.instagram.com/p/BhGibBIlJOw/?hl=sv&taken-by=mberghagen

Debuterade endast 15 år gammal

Lill-Babs, född 9 mars 1938, debuterade på scenen Bal Palais i Stockholm januari 1954, endast 15 år gammal. Och hon stannade i rampljuset i 65 år.

Det var Simon Brehm, legendarisk manager som upptäckte henne efter ett framträdande i radioprogrammet ”Morgonkvisten”.

En av hennes mest klassiska hits, "Är du kär i mig ännu Klas-Göran?", utkom 1959. 

Lill-Babs första filmroll var i Gunnar Höglunds ”Suss gott” från 1965. En rad filmroller följde under 1950- och 60-talet. 

LÄS MER: Lasse Berghagen om sista mötet med Lill-Babs 


Hyllades i ”Så mycket bättre”

Senast gjorde hon rollen som Gugge i SVT:s "Bonusfamiljen”. Även hennes medverkan i premiärsäsongen av "Så mycket bättre" 2010 hyllades.

När Lill-Babs ifjol träffade Expressens reporter Karin Sörbring resonerade hon kring sin karriärresa:

– Jag hoppas verkligen att jag har lärt mig det här jobbet. Jag har gjort revy ibland, jazz ibland, kört ensam ibland och med ensemble ibland. Jag har haft förmånen att få göra Annie i ”Annie get your gun” för ett flera gånger utsålt Scandinavium i Göteborg, jobba med regissörerna Åke och Karin Falck och framföra för mig specialskrivna sånger av Lars Forssell, Beppe Wolgers, Peter Himmelstrand och många andra fantastiska textförfattare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.