Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramatens vd Eirik Stubø avgår efter kritiken

Dramatens vd Eirik Stubø avgår.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Dramaten.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström och nya vd Maria Groop Russel.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dramatens vd Eirik Stubø avgår.

Kritikstormen mot honom inleddes efter SVT:s dokumentär om Josefin Nilssons öde.

Efter den senaste tidens turbulens meddelar Dramaten att nuvarande vice vd Maria Groop Russel har utsetts till ny vd. Under måndagen höll Dramaten en presskonferens om beslutet.

– Det är blandade känslor, mycket sorg. Jag tror man är lite överrumplad, sa Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström under presskonferensen.

Eirik Stubø avgår som vd och teaterchef för Dramaten. Nyheten bekräftas i ett pressmeddelande från Dramaten efter att ett möte med personalen hölls på teatern under förmiddagen.

– De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen, säger Eirik Stubø i pressmeddelandet.

Styrelsen utsåg med omedelbar verkan nuvarande vice vd Maria Groop Russel till ny vd. 

– Dramaten har under Eiriks ledning haft stora konstnärliga och publika framgångar. Nya samarbeten har inletts både i Sverige och internationellt. Vi hoppas få se Eirik som regissör på teatern igen, säger Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström i pressmeddelandet och fortsätter:

– Men styrelsen anser att Dramaten behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö. Och vi tror att detta bäst sker med en ny vd.

Det framgår även att Eirik Stubø får tolv månaders avgångsvederlag.

Maria Groop Russel: ”Motiverad, samlad och beslutsam”

I ett uttalande på måndagen berättar Maria Groop Russel att Dramaten har påbörjat flera åtgärder som gäller arbetsmiljön på teatern. 

– Jag har fått uppdraget att leda, utveckla och driva Dramatens hela verksamhet framåt tillsammans med alla som arbetar här. Dramaten har påbörjat och genomfört en rad åtgärder kring arbetsmiljö på olika sätt. Det arbetet tar jag vidare nu. På ett mer systematiskt sätt än tidigare. Jag känner mig motiverad, samlad och beslutsam och ser väldigt mycket fram emot att göra detta säger Maria Groop Russel i pressmeddelandet.

Styrelsen meddelade också att de omedelbart har inlett en rekrytering av en ny teaterchef/konstnärlig ledare.

 

Dramaten höll presskonferens

Under måndagens presskonferens berättade Maria Groop Russel om det kommande arbetet som Dramaten har framför sig.

Beslutet att Eirik Stubø skulle lämna sin post fattade styrelsen under morgonen efter samtal som hölls under helgen berättade Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström på presskonferensen. Reaktionerna efter beskedet var blandade:

– Det är blandade känslor, mycket sorg. Jag tror man är lite överrumplad, sa hon.

Under presskonferensen betonades att Dramaten behöver en omstart och att det inte är någon enskild händelse som ligger bakom beslutet.

– Det här är en sammantagen bedömning. Det är ingen enskild händelse som lett fram till det här beslutet. Det handlar om det totalt arbetet med arbetsmiljön. Det är inga enskildheter, sa hon vidare.

Ulrika Årehed Kågström berättade på Dramatens presskonferens. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Maria Groop Russel sa också att det finns en oro för konstens plats på teatern och att de kommer att arbeta intensivt för att ersätta Eirik Stubø som konstnärlig ledare – och att ett besked kommer meddelas snarast. 

– Hur det konstnärliga arbetet ska gå till kommer att meddelas inom de närmaste dagarna.

Trots att Eirik Stubø avgår som vd och konstnärlig ledare hoppas Ulrika Årehed Kågström att han kan komma tillbaka som regissör på teatern i framtiden.

– Det är ett beslut som inte styrelsen fattar men jag tror inte att det bara är jag, utan många som gärna ser Eirik på Dramaten igen, sa hon.

Dramaten har arbetat hårt med arbetsmiljöfrågor

Dramaten uppges under de senaste åren arbetat hårt med arbetsmiljöfrågor och utbildat cheferna i bland annat frågor som rör kränkningar och sexuella trakasserier. Både metoo-uppropet och tystnad tagning nämndes under presskonferensen.

– Berättelsen om Dramaten har så många lager. Det handlar både om 90-talet och vad som hände då och det som händer nu. Man pratar fortfarande om Dramaten på 90-talet, men Dramaten nu är även en väl fungerande arbetsplats där man skapar stor konst, säger hon och påpekar att de redan påbörjat mycket arbete, sa Maria Groop Russel under presskonferensen och tillade om arbetet och kritiken som riktats mot nationalscenen:

– Dramaten kanske har varit för tyst.

Maria Groop Russel tar över som vd. Foto: Anders Strömquist

 Aftonbladet var först att rapportera om att Eirik Stubø skulle avgå.

Skådespelare har vittnat om arbetsmiljöproblem

Skådespelare och anställda vid teatern har på senare tid vittnat om stora arbetsmiljöproblem på Dramaten. SVT-dokumentären om Josefin Nilsson, ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”, har väckt starka reaktioner under de senaste veckorna. I filmen berättas det om hur Ainbusk-sångerskan misshandlades av sin dåvarande partner, en skådespelare som då var verksam på Dramaten.

Anna-Carin Stenholm Pihl, dokumentärfilmens producent, avböjer att kommentera det som har skett på Dramaten efter filmen.

– Jag har gjort en film om Josefin Nilsson, det var det jag ville göra. Låta hennes röst tala. Alla konsekvenser som kommer av det, det ligger utom min kontroll, sa hon tidigare till Expressen. 

Elin Klinga.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Elin Klinga: ”Det hela känns väldig sorgligt”

Dramaten-skådespelaren Elin Klinga skrev på måndagen i ett sms till Expressen om Stubøs avgång:

”Eirik är en fantastisk person och regissör. Han har lagt en framgångsrik repertoar. Det hela känns väldig sorgligt och nu måste vi jobba vidare från där vi är och framåt. Fokusera på vår personal, våra föreställningar och publiken. Vi måste bygga upp en sund struktur och trygg miljö. Bygga om och vidare på det som ska genomsyra det nya öppna moderna Dramaten.”

Hon fortsatte:

”Med det fantastiska hantverkskunnande och den yrkesskicklighet som vi stolta kan presentera och som har sina rötter i gamla traditioner ska vi ta tempen på vår samtid och våga experimentera i fler konstnärliga samarbeten som vi glada vill bjuda in vår publik till. Ser fram emot det.”

Det har stormat kring Dramaten efter SVT-dokumentären om Josefin Nilsson.Foto: LIZZIE LARSSON / IBL

 

80 skådespelare deltog på det krismöte Dramaten haft tidigare då teatern diskuterade den tystnadskultur som råder på arbetsplatsen.

Efter krismötet med ensemblemedlemmarna riktade också flera skådespelare kritik mot teaterchefen Eirik Stubø. Julia Dufvenius sa efteråt att hon inte har förtroende för Stubø och hon berättade också att hon inte känt trygghet på sin arbetsplats.

För drygt en vecka sedan gick hon ut och berättade om sina upplevelser på teatern. Under metoo skrev Julia Dufvenius under uppropet #tystnadtagning. Därefter ska en skådespelare känt igen sig i en av berättelserna, antagit att Dufvenius var källan, och kontaktat henne. 

Varpå Dufvenius ”blev rädd” och kontaktade ledningen – som föreslog att hon eskorterades till teatern av en jourtjänstgörande person hela vägen fram till scenen. Och så blev det, vid flera tillfällen.

På måndagen uttalade sig Julia Dufvenius i sociala medier om Stubøs avgångsbesked.

”Tack för tydlig signal om att ni lyssnat och fattat beslut för Dramatens bästa. För att det i handling visas att vi som pratat, visslat och protesterat är trovärdiga. För att det orimliga i vår arbetsmiljö bekräftas.” skrev hon på Instagram och fortsatte med att understryka att detta är ett ”strukturellt problem”:

”Det är inte EN person som orsakat usla arbetsförhållanden utan många som bidragit och möjliggjort till att det ser ut som det gör. Är uppriktigt ledsen över att styrelse och ledning låtit situationen gå så långt.”

https://www.instagram.com/p/Bv_hia_hEOk/