Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s beslut efter krismötet – timmar innan sändning

Kamferdrops. Foto: SVEN LINDWALL
Christer Björkman. Foto: SVEN LINDWALL

Kamferdrops kommer inte diskvalificeras meddelar SVT.

Beslutet fattades av schlagergeneralen Christer Björkman efter ett krismöte med låtskrivarna bara timmar innan direktsändningen av Melodifestivalens första deltävling i Karlstad. Här är hela dramat.

– Alla blir ju så klart skärrade av en sådan här situation, säger Christer Björkman.

Med bara timmar kvar till direktsändningen av den första delfinalen av Melodifestivalen 2018, som sänds från Karlstad, fick Kamferdrops och låtskrivarna bakom bidraget "Solen lever kvar i dig" en riktig kalldusch.

Enligt Aftonbladet har Kamferdrops bidrag legat ute på nätet i åtta år i form av en demolåt inspelad av artisten Jonny Fagerman. När informationen nådde schlagergeneralen Christer Björkman öppnade han för att diskvalificera bidraget.

 

LÄS MER: Melodifestivalen 2018: Artisten kan diskas – efter upptäckten 

 

Under förmiddagen – bara timmar innan direktsändningen – befann sig SVT i ett krismöte med låtskrivarna. Christer Björkman har också varit i kontakt med Jonny Fagerman.

"Han har kontaktat mig. Han ville bara kolla om det här har varit uppsåtligt, om låtskrivarna har velat sprida låten på nätet offentligt. Jag tror det är lugnt för låten. Inga fler kommentarer", skriver Jonny Fagerman i ett sms till Expressen.

Vid 16-tiden, fyra timmar innan direktsändningen, kom beskedet från SVT – Kamferdrops bidrag kommer inte att diskvalificeras.

– Vad vi gör i en sådan här situation är att vi för det första samlar alla berörda parter och sätter oss ner med upphovsmännen för att få grepp om historiken bakom låten. Sedan ringde vi givetvis upp den här demosångaren för att höra hans version, säger han Christer Björkman.

Christer Björkmans beslut: Kamferdrops diskas inte i Melodifestivalen 2018

Enligt Christer Björkman är det Jonny Fagerman som har agerat felaktigt.

– I det här fallet, efter att vi har fått in all information, är det faktiskt ganska glasklart att upphovsmännen inte på något sätt aktivt har bidragit till att sprida den här låten. De har använt sig av Jonny Fagerman som demosångare, han har lämnat studion och därmed är deras samarbete avslutat. Sångaren har aldrig fått tillåtelse att ge ut den här låten eller på något sätt använda den, säger han och fortsätter:

– Där är ju dessutom upphovsrättslagen oerhört tydlig, man får inte använda en låt som är outgiven utan specifikt tillstånd från upphovsmännen och det har inte funnits något sådant. Varken upphovsmännen, skivbolaget eller artisten kan lastas för det här och därför föreligger det inget läge för diskvalificering.

Hur reagerade låtskrivarna när de fick höra om uppgifterna?

– Alla blir ju så klart skärrade av en sådan här situation innan man får en helhetsbild. Men vi har ju satt oss ner med dem och gått igenom exakt allting och fått reda på hela händelseförloppet från inspelningsdagen till nu. Och som sagt, kontentan av det är att det helt ligger hos tredjepart. Det är demosångaren som har agerat felaktigt.

När träffade du dem?

– Precis efter artistmötet efter genrepet.

Det blir inga ytterligare åtgärder i nuläget?

– Nej utifrån det vi vet nu är det här det som gäller. Det är skönt att det löste sig.

Enligt Aftonbladet har Jonny Fagermans version av låten, "Solen i dig", bland annat legat ute på Myspace och Youtube.

– Jag spelade in låten som en demo för flera år sedan och skulle ha använt den på en skiva men det blev aldrig av. Men jag har aldrig uppträtt med den på något gig, sa Jonny Fagerman till Expressen under dagen.

 

LÄS MER: SVT:s panikändringar i manus efter floppen 

 

Han fortsatte:

– Jag kan ha spelat upp låten för några kompisar. Om de har spridit ut den på något sätt vet jag inte. Det känns väldigt konstigt.