Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT stoppar avsnitten med Zafar i På Spåret

Expressen TV ger dig senaste nytt.
Hamid Zafar.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
På spåret-avsnitten med Hamid Zafar kommer inte att sändas.Foto: SVT

Hamid ”Rektor Hamid” Zafar har under flera år skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella. Något som DN avslöjade på torsdagen.

Nu meddelar SVT att man stryker två program av ”På spåret” där Hamid Zafar medverkar.

”Det var ett självklart beslut för oss.”, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg i ett pressmeddelande.

Höstens säsong av ”På spåret” är redan inspelad, där Hamid Zafar medverkar.

Men efter att DN avslöjat att Rektor Hamid, som han även kallas, skrivit nedsättande åsikter om judar och homosexuella under åren 2011-2015 ändrar nu SVT i programmet.

– Det är självklart helt rätt beslut av SVT att stryka de här programmen. Allt annat hade varit otänkbart. Vi står för helt motsatta värderingar, Hamid och jag, säger författaren och föreläsaren Frida Boisen som skulle ha tävlat med Zafar och fortsätter:

– SVT får gärna ringa igen nästa år, och då hoppas jag att det blir en betydligt bättre matchning. På spåret är viktigt. Det är uppenbart att kunskap behövs mer än någonsin. 

Till DN har Hamid Zafar sagt att han skrev kommentarerna under en period då han var yngre och sökande. Till Expressen säger han att han vill be om ursäkt till den judiska gruppen och alla andra han har uttalat sig om.

”Självklart beslut”

Efter avslöjandet om Hamid Zafar har nu SVT beslutat att plocka bort de två program där han medverkar ur tablån.

”Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar” säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

”Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram.”

Vidare i pressmeddelandet säger Christina Hill att SVT nu ser över möjligheten att ersätta de två avsnitt som plockas bort.

Deltagarnas reaktioner

Övriga deltagare i höstens ”På spåret” har reagerat starkt på avslöjandet om Hamid Zafars uttalanden.

På Twitter skriver Veckorevyns chefredaktör och Expressens kolumnist Irena Pozar:

”Det han under flera år skrev är absolut genomvidrigt. Och nej, att mysa med honom i TV är inget alternativ.”.

Hon menar att SVT:s beslut om att ta bort de två programmen där Hamid Zafar medverkar är helt rätt beslut.

– Det är ett underhållningsprogram där det inte går att lyfta in den här typen av diskussion eller bemöta det som han har sagt på ett naturligt sätt. Att inte göra det skulle vara oansvarigt och etiskt och moraliskt helt fel, säger Irena Pozar och fortsätter:

– Men jag tycker så klart att det är jättetråkigt för Frida Boisen som har tävlat med honom och de andra i den gruppomgången.

https://twitter.com/irena_pozar/status/1316690621059543040

Sanna Lundell, programledare och journalist, menar att hon reagerade med bestörtning när hon läste om Zafars inlägg.

– Jag tar naturligtvis avstånd från allt som han då en gång i tiden har uttryckt sig kring. Det är helt olämpligt att en person med den har typen av åsikter, som han vitt och brett har delat med sig av, får medverka i ett sådant här stort program, säger Sanna Lundell.

Hör Frida Boisens ord till ”Rektor Hamid”:

Frida Boisens ord till ”Rektor Hamid” efter avslöjandet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.