Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunilla Persson åtalas i USA – efter lyxstölden

Gunilla Persson greps i maj för en misstänkt stöld.
Nu åtalas den svenska Hollywoodfrun för lyxstölden.
Åklagaren skriver i åtalet att Hollywoodfrun begått grov stöld – ett brott som är straffbart med upp till fem år i fängelse.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Gunillas advokat har tidigare försökt stoppa åta.
Foto: - - / MTGTV

PALM BEACH. Gunilla Persson, 59, åtalas efter den misstänkta lyxstölden i Florida. 

Åklagaren skriver i åtalet att Hollywoodfrun begått grov stöld – men efter att dokumenten lämnats in ska rubriceringen ha mildrats. 

Gunilla Persson har tidigare kallat händelsen för ett "missförstånd".

"Jag väntar mig inte någon rättegång", har hennes advokat Philip T Ridolfo skrivit till Expressen.

Solen steker palmerna utanför Palm Beach County Courthouse, och luftfuktigheten får skjortorna att klistra sig mot ryggarna i West Palm Beach i Florida.

Det är där inne i tingshuset de senaste papperen i Gunilla Persson-fallet finns. Papper som nu har blivit offentliga och visar att Hollywoodfrun åtalats för den misstänkta lyxstölden i Chanelbutiken i maj. 

I åtalet som åklagaren lämnat in framgår att Hollywoodfrun åtalas för grov stöld – ett brott som kan ge fängelse i upp till fem år. 

Upprinnelsen till rättsprocessen är Gunilla Perssons shoppingtur i Palm Beach i slutet av maj. Då var hon i lyxiga Chanelbutiken. Där köpte hon en handväska, men ska, enligt polisrapporten, också satt på sig ett par solglasögon, till ett värde av 4 700 kronor. 

Dem ska hon sedan gått ut ur butiken med, utan att betala. 

Den svenska realitystjärnan, känd från "Svenska Hollywoodfruar" har tidigare hävdat att allt har varit "ett missförstånd" och nekar till brott. 

Det som talar emot hennes version är polismannens vittnesmål, en övervakningsfilm där det syns hur hon går ut ur butiken. Även anställda i butiken har pekat ut Persson. 

Chanelbutiken i Palm Beach.
Foto: JOHAN ERIKSSON

Rubriceringen mildras 

Några steg bort från tingshuset ligger åklagarmyndigheten – alla rättsliga instanser ligger i ett kluster längs järnvägsspåren i West Palm Beach – och där säger personal på offentliga handlingar-avdelningen till Expressen att brottsrubriceringen ändrats. 

Efter att åtalet lämnats in ska fallet skrivits ned från grov stöld, som räknas som ett brott, till “misdemeanor” – en förseelse. De uppgifterna har dock ännu förts in bland de offentliga dokumenten, så exakt vilken rubricering och eventuell påföljd det blir för Persson är ännu oklart. 

LÄS ÄVEN: Gunilla Persson lånade för att betala sig ur häktet 

Gunilla Persson på plats i Florida

Gunilla Persson, som bor i Kalifornien, befinner sig själv i Florida, men har inte velat kommentera den rättsliga utvecklingen.

I stället delar hon med sig av bilder på Instagram, där hon i tisdags kväll lokal tid skrev:

“Erika och jag har landat safely i Miami och har checkat in på hotellet”

https://www.instagram.com/p/BkO5KrCHPzE/

Hon har också skrivit att hon planerar att snart resa vidare:

“Vi har packat för New York också som vi åker till på torsdag kväll.”

Gunilla Perssons advokat Philip T Ridolfo har tidigare meddelat att han arbetar för att lösa fallet.

”Jag väntar mig ingen rättegång”, skrev Perssons advokat Philip T Ridolfo i ett mejl till Expressen. 

Expressen söker Perssons advokat Philip T Ridolfo för en kommentar om den ändrade rubriceringen.

Åklagarkontorets pressavdelning säger till Expressen att man inte kommenterar pågående fall. 

Expressen berättade tidigare att åtalet skulle läggas fram på torsdag den 21 juni, men att det blivit inställt. Det berodde alltså på att åtalet redan lagts fram, vilket de nya dokumenten nu visar, enligt handläggare på Circuit Criminal Department i Palm Beach. 

LÄS MER: Gunilla Perssons egna ord – efter gripandet i Florida 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.