Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aretha Franklins sista svåra tid

Souldrottningen Aretha Franklin blev 76 år gammal.Foto: MICHELE EVE/SPLASH / SPLASHNEWS. / MICHELE EVE/SPLASH / SPLASHNEWS. SPLASH NEWS
Aretha Franklin vårdades i sitt hem i Detroit tillsammans med familjen.Foto: JOHN ANGELILLO / STELLA PICTURES / UPI S

Aretha Franklin är död. 

Artisten har under de senaste dagarna vårdats i sitt hem i Detroit, medan familjen har varit vid hennes sida. 

Sedan 1960-talet har hon varit en av de viktigaste rösterna inom soul, gospel och r&b. 

Souldrottningen gick bort i bukspottskörtelcancer, enligt AP. 

Hon blev 76 år gammal.

"Vi har förlorat urmodern och kärnan i vår familj", skriver familjen i ett uttalande.

Aretha Franklin har avlidit vid 76 års ålder. Den legendariska sångerskan gick bort i sitt hem i Detroit kl. 09.50, lokal tid, uppger AP News. Hon var omgiven av sin familj. 

Det var i måndags som nyheten kom att Aretha Franklins hälsa hade försämrats kraftigt och att hon låg på sin dödsbädd. Flera internationella medier rapporterade att familjen hade samlats runt henne för att finnas vid hennes sida.

Familjen skriver om sorgen i ett pressmeddelande via sin publicist Gwendolyn Quinn, enligt AP news.

"Mitt i denna mörka tid i våra liv, har vi svårt att hitta de rätta orden för att uttrycka smärtan i våra hjärtan. Vi har förlorat urmodern och kärnan i vår familj. Den kärlek hon hade för sina barn, barnbarn, syskonbarn och kusiner, hade inget slut."

Vidare lyder meddelandet: 

”Vi är djupt rörda över den enorma ström av kärlek och stöd som vi har mottagit från vänner och fans från hela världen. Tack för ert stöd och för era böner. Vi har känt er kärlek till Aretha och det ger oss stöd att veta att hennes arv kommer leva vidare. Vi ber er att respektera vårt privatliv under denna svåra tid."

Aretha Franklin brottades med hälsoproblem under flera år och den sista tiden i sitt liv vårdades hon av personal i Detroit-hemmet.

Enligt TMZ ska läkarna ha gett familjen ett besked tidigare i veckan, som löd att ”Aretha snart kommer att dö”. 

Släkt och vänner har besökt artisten under de senaste dagarna för att ta sina farväl. Enligt CNN kom artisten Stevie Wonder på besök tidigare i veckan för att säga hejdå, och även Franklins exman Glynn Turman har varit på plats.  

Under artistens sista timmar i livet var hon omgiven av sin familj.

Slutade med liveframträdanden 

Enligt rapporter drabbades Aretha Franklin av cancer 2010, något som hon själv förnekade och sa att det var en tumör. 

Men enligt flera medier fick stjärnan palliativ cancervård sin sista tid i livet, och AP rapporterar att dödsorsaken var en långt framskriden cancer i bukspottskörteln. Även Aretha Franklins tre syskon dog i sviterna av cancer. 

I februari, i fjol, meddelade Franklin att hon skulle sluta med sina liveframträdanden innan året var slut. Men redan efter sommaren var hon tvungen att ställa in sina spelningar efter läkares inrådan. 

– Jag kommer fortfarande att spela in i studion, men det här är det sista året jag gör konserter, sa hon i en intervju med Detroit radio.

Soulstjärnans sista spelning inför storpublik gjordes på Philadelphia's Mann Center i augusti 2017. Hon uppträdde även den 2 november 2017 på Elton Johns AIDS-gala i New York.

Under veckan har flera stora namn skrivit hyllande hälsningar på sociala medier till Aretha Franklin.

"Som många andra runt hela världen, tänker jag och Hillary på Aretha Franklin i kväll, och lyssnar till hennes musik som har varit en sådan viktig del utav vårt liv de senaste 50 åren. Vi hoppas att ni hyllar henne genom att lyssna till hennes musik och dela de låtar som har betytt mest för er." skriver den före detta amerikanska presidenten Bill Clinton på Twitter. 

 

https://twitter.com/BillClinton/status/1029206948674248705?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fd-3474956679571651602.ampproject.net%2F1534366245210%2Fframe.html

"Jag ber för drottningen av soul", skrev Mariah Carey på Twitter.

 

LÄS MER: Är dags att klä sig i svart för nu inleds landssorg 

 

Den amerikanska sångerskan var känd som ”The queen of soul” – soulens drottning. 

Hon började sin musikkarriär som 12-åring, då hon gjorde sin far, pastorn C.L. Franklin, sällskap på gospelturnéer genom USA. 

Vid 18 års ålder skrev hon kontrakt med Columbia Records, där hon jobbade med jazzlegendarer som Miles Davis och John Coltrane. 

Men det var 1966, då hon skrev på för Atlantic Records, som hon blev en stjärna, med hitlåtar som ”Respect”, ”I never loved a man (The way I love you)”, och ”Chain of fools”. 

https://www.youtube.com/watch?v=XHsnZT7Z2yQ

Hennes soullåtar blev förknippade med 1960-talets kamp för medborgerliga rättigheter och kvinnlig frigörelse i USA. 

Efter ett framträdande vid Kennedy Center i Washington DC 2015, där Aretha Franklin sjöng ”(You make me feel like) A natural woman”, sa USA:s dåvarande president Barack Obama:

– Amerikas historia bubblar upp när Aretha sjunger. Det finns ingen annan som förkroppsligar sambandet mellan afro-amerikansk spirituell musik, blues, r&b och rock 'n' roll på samma sätt. 

En hyllningskonsert planerades

Det planerades att hålla en hyllningskonsert för soul-drottningen i november, för att fira hennes drygt 60 år i branschen. 

I slutet av juni presenterade Clive Davis, musikproducent på Sony Music, idén för Aretha Franklin. Davis vill arrangera hyllningskonserten i Madison Square garden, i New York. 

Konserten ska vara en hyllning till Aretha Franklin för att fira hennes 60 år i branschen, hennes 18 grammisar och hennes inverkan på musik - från pop till R&B till opera.

Enligt sajten Showbiz 411 ska konserten, “Clive Davis Presents: A Tribute to Aretha Franklin”, hållas i Madison Square garden den 14 november i år, och arrangeras av Live nation. 

Innan Aretha Franklins hälsa försämrades hann den legendariska sångerskan och Clive Davis diskutera konsertens upplägg. Enligt sajten kände Aretha Franklin stor glädje inför hyllningen. Hon hade planer på att sitta i publiken eller till och med vara med och sjunga en låt – och om hennes hälsa var för dålig skulle hon få se hyllningen på tv:n hemma i Detroit.

Den 28 september i år ska ett samlingsalbum släppas, rapporterar sajten Uncut. Albumet, "The Atlantic Singles Collection 1967-1970", kommer innehålla Aretha Franklins singlar under åren 1967-1970. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.