Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksåklagaren slår tillbaka mot Leif GW:s ord i TV4

ASAP Rocky sitter häktad misstänkt för en misshandel i centrala Stockholm.
Efter Leif GW Perssons uttalande om häktningen av ASAP Rocky i TV4:s Nyhetsmorgon slår nu åklagaren tillbaka. Foto: OLLE SPORRONG
Världsartisten ASAP Rocky sitter häktad misstänkt för misshandel i Stockholm. Foto: SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK / SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Det var i TV4:s Nyhetsmorgon som Leif GW Persson uttalade sig om den amerikanska rapparen ASAP Rocky.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter Leif GW Perssons uttalande om häktningen av ASAP Rocky i TV4:s ”Nyhetsmorgon” slår nu åklagaren tillbaka. 

– Vi ska ha ett öppet debattklimat, men de personangrepp som framfördes i inslaget går långt över gränsen”, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

I söndagens program av TV4:s ”Nyhetsmorgon” kommenterade Leif GW Persson åklagaren Fredrik Karlssons arbete i utredningen om att världsartisten ASAP Rocky sitter häktad misstänkt för misshandel i Stockholm. Nu slår riksåklagare Petra Lundh tillbaka i ett pressmeddelande.

 – Åklagaren har agerat på samma sätt som i andra utredningar med att fatta självständiga beslut. I detta fall har domstolarna delat åklagarens uppfattning att personen ska vara häktad. Att en misstänkt eller en målsägande är känd är inget skäl att särbehandla personen”, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Beslut som åklagare fattar har stor påverkan på enskilda personer. Självklart ska därför åklagare kunna granskas och tåla kritik som rör deras utredningar. Det är också viktigt att åklagare uppträder korrekt och professionellt. I inslaget i TV4 recenserades dock åklagarens utseende och detta framhölls som väsentligt i sammanhanget. Dessutom framfördes spekulationer att åklagaren agerat utifrån en vilja att bli berömd.

– Vi ska ha ett öppet debattklimat, men de personangrepp som framfördes i inslaget går långt över gränsen, avslutar Petra Lundh.

Leif GW Perssons uttalande

Det var i TV4:s ”Nyhetsmorgon” som Leif GW Persson uttalade sig om den amerikanska rapparen ASAP Rocky, som just nu sitter häktad, misstänkt för grov misshandel. GW ställer sig i programmet frågande till både beslutet om häktningen och brottsrubriceringen.

– Att beskriva det som en grov misshandel tycker jag går bortom rimliga fantasier. Det är en ganska vanlig misshandel, säger han i ”Nyhetsmorgon”.

Han säger även att beslutet att bevilja häktning gjorde honom ”lite förvånad med tanke på omständigheterna”, och att det ”verkar vara på gränsen till okynne” från åklagarens sida.

I den ena filmen som lagts upp på sociala medier fångas ögonblicket när de två unga männen till en början trakasserar rapparen och hans vänner. På filmen syns även hur en av dem slår ASAP Rockys livvakt i huvudet med ett par hörlurar. Gällande detta menar Leif GW Persson att det är ”jättekonstigt” att inga misstankar om misshandel riktats mot den unge man som slår livvakten. 

– Mot honom har man inte höjt fingret ens, säger Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon”.

Kommenterar åklagarens utseende

I ett annat klipp på TV4 kommenterar Leif GW Persson även åklagarens utseende, skriver Aftonbladet.

– Jag är en gammaldags man och jag tycker att speciellt företrädare för rättssystemet ska i sin tjänst anpassa sitt yttre till uppdraget. Den här figuren dyker upp i någon sådan där kavaj som skulle fått även Liberace att tveka, plus briljantörhängen. Då tänker jag så här: Är den här yttre framtoningen förenlig med uppdraget? Det här är ju ingen Oscarsgala i juridik om man säger så, säger Leif GW Persson i TV4.

 ”Sedan så kommer han släppas”

Sedan fredagen den 5 juli sitter ASAP Rocky häktad i två veckors tid. Angående vad som kommer hända härnäst säger Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon”:

– Jag skulle bli svårt förvånad att han skulle bli dömt till en frihetsberövande påföljd.

– Han kommer sitta dom där 14 dagarna och sedan så kommer han släppas (i väntan på rättegång reds. anm.)

Leif GW Perssons reaktion på åklagarens uttalande

När Expressen når Leif GW Persson menar han att han inte håller med riksåklagaren om att han skulle gått på med personangrepp.

– Jag förstår inte riktigt vad människan menar. Jag har inte kommenterat hans utseende, jag har kommenterat hans kläder, säger Leif GW Persson.

Kriminologen berättar också att han anser kritiken han riktat mot åklagaren i ”Nyhetsmorgon” fortfarande vara relevant.

– Det är ju inte enbart vad han säger utan även hans yttre framtoning. Som tjänsteman måste man ha en korrekt yttre framtoning och det är då inte lämpligt att komma i en partykavaj och diamantörhängen.  Det ger fel signaler, säger Leif GW Persson och fortsätter:

– För mig är det ett tecken på bristande omdöme. Svenska tjänstemän, speciellt inom de rättsvårdande myndigheterna, ska vara mycket noggranna med sådant då det påverkar det budskap de förmedlar.

Expressen har sökt ”Nyhetsmorgon” och Fredrik Karlsson.

Slobodan Jovicic är rapparens nya advokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.