Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jury: R. Kelly är skyldig till alla åtalspunkter

Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Foto: FRANK MICELOTTA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: M. SPENCER GREEN / AP TT NYHETSBYRÅN

R. Kelly har utnyttjat kvinnor och barn sexuellt under två decennier enligt en amerikansk jury.

”R. Kelly är skyldig till ALLA ÅTALSPUNKTER”, skriver åklagarmyndigheten på Twitter.

Artisten kan dömas till decennier i fängelse.

R. Kelly har bedömts vara skyldig i den stora sexbrottsrättegången som hållits mot honom av en amerikansk jury. Beslutet kom under måndagen i en domstol i Brooklyn i New York.

Nio kvinnor och två män har berättat om övergrepp som de utsatts för under rättegången. De beskrev sexuell förödmjukelse och våld, skriver BBC.  Brotten ska ha begåtts under två decenniers tid.

I åtalet ingick sexuellt utnyttjande av barn, kidnappning, utdelning av mutor, utpressning och trafficking. 

Juryn överlade i två dagar innan man gav beskedet att R. Kelly bedömts skyldig på alla åtalspunkter. Ett besked som åklagarmyndigheten skrev om på Twitter.

https://twitter.com/EDNYnews/status/1442573806581784582

När juryn gav beskedet ska R. Kelly ha suttit orörlig vid sitt bord. Enligt pandemireglerna som gäller i amerikanska domstolar hade han munskydd. 

En rättslig företrädare för artisten har sagt att de är missnöjda med beskedet och överväger att lämna in en överklagan, rapporterar BBC.

Rättegången började den 18 augusti och pågick i sex veckor. Under tiden har 50 vittnen hörts – 45 vittnen har kallats av åklagarsidan. 

Fängelsestraffet väntas bli tillkännagivet den 4 maj, skriver BBC. Då riskerar R. Kelly att dömas till decennier i fängelse, enligt CNN.

Vissa offer minderåriga

Åklagarna har framfört att R. Kelly utnyttjat sitt kändisskap för att snärja offer med löften om att hjälpa dem i sina musikkarriärer. Flera av offren framför att de var minderåriga när de blev utnyttjade. 

Under rättegången framkom också att R. Kelly på ett illegalt sätt kommit över papper som för att gifta sig med artisten Aaliyah som 15-åring 2001.

”Oavsett hur lång tid det tar så kommer lagens långa arm att ta dig”, säger åklagaren Elizabeth Geddes vid en presskonferens utanför rättssalen.

Står inför fler rättegångar

Förutom sexbrotten har R. Kelly dömts för utpressning, en brottsrubricering som i USA oftast används mot organiserad brottslighet. 

Många av vittnesmålen som nu kommit upp i rätten har beskrivits i dokumentären ”Vi överlevde R. Kelly” från 2019.

R. Kelly står inför nya rättsliga prövningar i Chicago, Illanois och Minnesota. Brottsmisstankarna gäller sexbrott, barnpornografibrott och att ha hindrat rättsprocessen. 

R Kelly i tårar – bryter ihop i första intervjun efter åtalet 2019

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.