Journalisten och den före detta SVT-programledaren blev 70 år.Journalisten och den före detta SVT-programledaren blev 70 år.
Journalisten och den före detta SVT-programledaren blev 70 år.
June Carlsson avled under måndagen i sviterna efter bröstcancern.June Carlsson avled under måndagen i sviterna efter bröstcancern.
June Carlsson avled under måndagen i sviterna efter bröstcancern.
June Carlsson inledde sin karriär som radiojournalist. Hon rekryterades som 21-åring till Aktuellt på SVT. Foto: Magnus FondJune Carlsson inledde sin karriär som radiojournalist. Hon rekryterades som 21-åring till Aktuellt på SVT. Foto: Magnus Fond
June Carlsson inledde sin karriär som radiojournalist. Hon rekryterades som 21-åring till Aktuellt på SVT.  Foto: Magnus Fond

June Carlsson är död – tv-profilen blev 70 år

Publicerad

June Carlsson är död.

Journalisten och den före detta SVT-programledaren blev 70 år.

Hon avled under måndagen i sviterna efter bröstcancern, berättar maken Staffan Ekendahl.

– Hon är alldeles för ung för att dö, säger han.

June Carlsson har gått bort.

Journalisten och SVT-programledaren avled under måndagen i sviterna efter bröstcancern. Hon insjuknade först 1992, men efter behandling såg det ut som att cancern var borta.

Hon insjuknade igen 2007, och förde sedan en lång kamp mot sjukdomen. Sista tiden bodde hon på ett vårdhem.

Den sista veckan i livet låg June Carlsson i koma, berättar maken och journalisten Staffan Ekendahl.

– Hon har gått igenom cellgifter och andra behandlingar som hon heroiskt har stått ut med. Hon var en himla positiv person, optimistisk och så stark, säger Staffan Ekendahl.

"Otroligt sorgligt"

Staffan Ekendahl tillbringade den sista veckan tillsammans med June Carlsson på hemmet.

– Jag tycker att det är otroligt sorgligt, jag har känt mig helt förkrossad, men jag har på ett sätt vant mig eftersom hon låg i koma i över en vecka och jag har tillbringat de senaste sju nätterna på hennes rum i det här vårdhemmet. Jag har hunnit vänja mig. Man vet att något ska hända och då ställer man in sig på det. Men känslorna rår man inte över, även om man vet att det kommer bli så här och jag får försöka klara mig, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är förfärligt sorgligt. Hon är alldeles för ung för att dö.

Jobbade med Aktuellt

June Carlsson inledde sin karriär som radiojournalist. Hon rekryterades som 21-åring till Aktuellt på SVT.

Under 80-talet var Carlsson programledare för "Studio S".

June Carlsson arbetade under senare år som konsult inom kommunikationsbranschen. Hon lämnar efter sig maken Staffan Ekendahl, som hon gifte sig med 1981, och tre barn.

– Jag har förlorat mitt livs kärlek. min största professionella supporter och min bästa vän, säger Staffan Ekendahl.

June Carlsson blev 70 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag