Filmklassikern "Sagan om Karl-Bertils julafton" blir scenshow med Henrik Dorsin. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅNFilmklassikern "Sagan om Karl-Bertils julafton" blir scenshow med Henrik Dorsin. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Filmklassikern "Sagan om Karl-Bertils julafton" blir scenshow med Henrik Dorsin. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Dorsin står bakom idén som grundades när han var julvärd på SVT 2014. Foto: PENNFILM STUDIO / FILMBOLAGHenrik Dorsin står bakom idén som grundades när han var julvärd på SVT 2014. Foto: PENNFILM STUDIO / FILMBOLAG
Henrik Dorsin står bakom idén som grundades när han var julvärd på SVT 2014.  Foto: PENNFILM STUDIO / FILMBOLAG
Henrik Dorsin står bakom bearbetning av text och sång och gestaltar även berättaren. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅNHenrik Dorsin står bakom bearbetning av text och sång och gestaltar även berättaren. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Dorsin står bakom bearbetning av text och sång och gestaltar även berättaren. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Julklassikern om Karl-Bertil Jonsson blir ny scenshow

Publicerad

Filmklassikern "Sagan om Karl-Bertils julafton" blir scenshow. 

Henrik Dorsin står bakom idén som grundades när han var julvärd på SVT 2014. 

– Tillsammans ska vi skapa en föreställning med prat, sång, musik och dans. säger Dorsin i ett pressmeddelande. 

Den 8 november har "Sagan om Karl-Bertils julafton" premiär på Scalateatern i Stockholm. I huvudrollen som Karl-Beril Jonsson ses Anton Lundqvist. Föräldrarna spelas av Vanna Rosenberg och Peter Dalle. 

Henrik Dorsin står bakom bearbetning av text och sång och gestaltar även berättaren.

– Att få arbeta med Tage Danielssons text och med en levande legend som Per Åhlin är helt fantastiskt. Dessutom ser jag verkligen fram emot att åter få möjlighet att samarbeta med Anna Vnuk. Tillsammans ska vi skapa en föreställning med prat, sång, musik och dans. säger Dorsin i ett pressmeddelande. 

"Det ska kännas som att kliva in i Karl-Bertil Jonsson värld"

Anna Vnuk är regissören och koreografen bakom uppsättningen. Hon har tidigare regisserat bland annat “Grotesco på Scala – Ennäradödenrevy” och "Alla är skadade". 

– När publiken kommer in på Scalateatern vill jag att det ska kännas som att kliva in i Karl-Bertil Jonsson värld. Historien kommer vara samma som i originalet men mer utsvävat med musik- och dansnummer. säger Vnuk i pressmeddelandet. 

 

LÄS MER: Dorsin opererar rätt i operetternas operett 

 

Vidare förklarar Vnuk att då föreställningen spelas inför julen hoppas hon att publiken ska komma i bra julstämning också. 

– Att tänka på vad som är fint med julen i stället för att bränna ut sig med masskonsumtion. 

Den tecknade kortfilmen "Sagan om Karl-Bertils julafton" har visats på SVT under julafton sedan 1975. Filmen bygger på en berättelse av Tage Danielsson från boken "Sagor för barn över 18 år", som gavs ut 1964. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag