Julkalendern anmäls till Konsumentverket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anmälaren, som är en förälder, skriver att barnen serveras alkoholfritt öl i flera avsnitt. Men att i söndagens avsnitt gick det för långt när Erik Haag beklagade sig över detta när han svarade att "ölet är tyvärr alkoholfritt" och säger att barnen måste vänja sig vid detta, enligt föräldern.
Foto: SVT.
Vidare skriver föräldern att SVT gör reklam för alkohol och därmed bryter mot alkohollagen.
Foto: SVT.
Foto: SVT.

Det fortsätter storma kring årets julkalender.

Nu anmäls SVT-programmet till Konsumentverket - för att barnen serveras "öl".

"I vår historia har det förekommit mycket alkohol och det skulle i princip kunna förekomma i samtliga avsnitt", skriver Lisa Andrae, projektledare för "Tusen år till julafton", i ett sms.

I anmälan som kom in till Konsumentverket i måndags menar att SVT bryter mot alkohollagen. Anmälaren, som är en förälder, skriver att barnen serveras alkoholfritt öl i flera avsnitt. Men att i söndagens avsnitt gick det för långt när Erik Haag beklagade sig över detta när han svarade att "ölet är tyvärr alkoholfritt" och säger att barnen måste vänja sig vid detta, enligt föräldern.

I anmälan står det:

"I många avsnitt serveras barnen öl. I gårdagens avsnitt sa Erik Haag att den tyvärr är alkoholfri. Är det inte direkt olämpligt att servera barn öl och sedan beklaga sig för barnen att den är utan alkohol."


LÄS MER: Barnens betyg: Så bra är julkalendern i SVT


SVT gör reklam för alkohol

Vidare skriver föräldern att SVT gör reklam för alkohol och därmed bryter mot alkohollagen. Föräldern skriver också att det är olämpligt att barnen uppmanas av skådespelaren Erik Haag att "dricka öl" för att som han säger "komma i gång" och att barnen kollas om de fuskdricker".

"Därmed säger man säger till barnen att det vore bättre att den innehöll alkohol och därmed gör man reklam för alkohol. Jag fick förklara för mina barn i går att barn inte får dricka öl.", står det i anmälan.


LÄS MER: Svarar på kritiken mot SVT:s julkalender


SVT: "Eriks kommentar är ett skämt"

SVT menar att det har tidigare förekommit mycket alkohol i deras historia och att det i princip skulle kunna förekomma i samtliga avsnitt.

"Vi har valt ut ett par epoker där vi tycker det känns relevant att visa detta och låta barnen pröva på. Till exempel på vikingatiden, 1700-talet" skriver julkalenderns projektledare Lisa Andrae i ett sms.

På kritiken om att Erik Haag uppmanar barnen att dricka öl för att komma i gång svara Lisa Andrae:

"I programmet framgår det tydligt att det är alkoholfri öl och att Eriks kommentar är ett skämt"

Årets julkalender har tidigare kritiserats. I ett avsnitt förklarar SVT vad "vuxenskönt" är för barnen.

Det fick flera föräldrar att rasa som menade att det inte var lämpligt.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.