Joy M'Batha: Jag skämdes över mitt liv

Joy M'Batha är en svensk rappare, artist och konstnär.
Foto: Lina Arvidsson

Joy M'Batha skapade låten ”En sekund” till den hyllade SVT-serien ”Tunna blå linjen”.

Nu berättar hon i sitt sommarprat om övergivenhet och trauman som har påverkat henne genom livet.

– Jag skämdes ofta över mitt liv, men inte längre, berättar Joy M'Batha i ”Sommar i P1”.

Artisten Joy M'Batha, 27, fick sitt stora genombrott med låten ”Där dit vinden kommer” som hon sjöng tillsammans med artisten Lorentz. Hon sjunger också ledmotivet till SVT:s succéserie ”Tunna blå linjen”.

För Joy M'Batha var det en självklarhet att bli en del av serien eftersom hon kunde känna igen sig. 

– När jag skrev låten ”En sekund” grät jag genom processen. Det var en terapi som jag aldrig tagit, berättar hon i ”Sommar i P1”.

Men bakom hennes framgångar finns en tung uppväxt som artisten nu berättar om i sitt sommarprat.

– För det första har jag förträngt det mesta av mitt liv. För det andra har jag för ont att tänka på det jag minns och jag har lidit tillräckligt, berättar artisten i början av sommarpratet. 

I tidig ålder upplevde Joy M'Batha utanförskap och rasism. 

– I första klass när vi skulle göra namnlekar och hålla varandra i hand så fick jag höra att mina ser ut som aphänder. Kommentarer som denna blev en del av mig och min självbild. Jag var annorlunda och jag ville inte vara det.

Var egentligen övergrepp

Joy M'Batha menar att hon aldrig riktigt känt sig älskad och misstog bekräftelse för kärlek. Vilket gjorde att hon hamnade i dåliga relationer. 

– Jag fick en skev bild av sex. Först i dag har jag insett att det jag en gång kallade för sex egentligen var övergrepp. Jag ville inte men sa inget. Det var enklare så.

Joy M'Batha såg sin mamma som sin bästa vän och berättade allt för henne under sina unga år. Men med åren ändrades deras relation, och artisten berättar att hon upplevde stor otrygghet i hemmet.

Övergivenhet, skuld och jakt efter gömda vinflaskor är det som genomsyrar artistens berättelse om sin turbulenta barndom.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.