Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Journalisten Jane Brick är död

Jane Brick rapporterar från Berlinmurens fall 1989
Foto: SVT

Journalisten Jane Brick är död.

Hon var känd för sitt arbete på SVT, både som utrikeskorrespondent och nyhetsankare i Rapport.

Hon blev 74 år gammal.

– Sista tiden var ett helvete, berättar maken Ove Lindström.

Jane Brick Lindström var en svensk tv-journalist, verksam vid Sveriges Television. Hon blev känd för tv-tittarna som ankare på "Rapport" och som utrikeskorrespondent. Efter en kort tids sjukdomsförlopp har hon nu avlidit.

– Det var lungcancer som slutade i hjärntumör. Det var inte ett dugg kul och fort som fan gick det. Det tog tre veckor från att den första huvudvärken kom tills avslutet på Ersta hospice, berättar maken Ove Lindström.

Hur mådde hon den sista tiden?

– De första 14 dagarna mådde hon alldeles utmärkt men sista veckan var det riktigt utför med allting.

Hur klarar du dig?

– Ja, det är skit. Jag får gråtattacker. Allt är ett helvete. Jag är mest ledsen.

Gifte sig tre gånger

Jane Brick Lindström och Ove Lindström var gifte sig tre gånger. Första gången de gifte sig var 1971. 1992 gifte de sig en andra gång.

– Ja det stämmer, vi gifte oss två gånger kyrkligt och en gång borgerligt.


LÄS MER: June Carlsson är död – tv-profilen blev 70 år


Jane Brick Lindström var dotter till journalisten Lennart Brick. När det var dags att välja karriär slog hon sig också in på journalistikens bana.

Jane Brick Lindström arbetade bland annat med att bevaka valvakor för SVT:s räkning. Hon rapporterade också om bland annat Berlinmurens fall där hon intervjuade DDR:s statschef Egon Krenz.

Jane Brick Lindströms mamma var Ester Cecilia. Utöver Ove Lindström efterlevs hon också av sin son.

I juni förra året gick ett annat legendariskt tv-ankare, June Carlsson, bort. June Carlsson arbetade som programledare i SVT och var nyhetsankare på "Rapport". Hon sörjdes av flera SVT-kolleger.


LÄS MER: Vännernas sorg efter June Carlssons död

Jane Brick

Inger Jane Brick Lindström föddes i Sankt Görans församling i Stockholm den 12 juni 1942.

Hon var dotter till journalisten Lennart Brick och när det var dags att välja yrke valde även Jane Brick att slå sig in på journalismens bana.

Känd för de svenska tv-tittarna blev hon som nyhetsankare för "Rapport". Hon gjorde också inslag från valvakor och rapporterade bland annat om Berlinmurens fall i SVT.

Jane Brick blev 74 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.