Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefins svåra missbruk – stängde in sig på hotell

Björn Kjellman: ”Besvärligt att prata om”
Josefin Nilsson spelade i musikalen ”Chess” i början av 2000-talet. Foto: STEFAN SöDERSTRöM/STELLA PICTURE / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Josefin Nilsson här med Helen Sjöholm. Samtidigt som musikalen spelades på Cirkus kämpade Josefin Nilsson med missbruk. Foto: - - / SVT
Premiären på Cirkus. Josefin Nilsson med Björn Ulvaeus, Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Anders Ekborg. Foto: TOMMY PEDERSEN
Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind. Foto: OLLE SPORRONG
Benny Andersson tillsammans med Josefin Nilsson. Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Josefin Nilsson hade under toppen av sin karriär en prestigefylld roll i Benny Andersson och Björn Ulvaeus musikal ”Chess”.

Men artisten och skådespelaren kämpade samtidigt med sprit– och tablettmissbruk.

I systern Marie Nilsson Linds nya bok ”Josas bok – min berättelse” skriver hon om ett särskilt tillfälle då Josefin Nilsson missade en föreställning.

”När hon börjar inse att hon är på ett hotell och att klockan är långt över fyra på eftermiddagen – matinén börjar klockan tre – får hon en sådan ångestattack att jag varken förr eller senare varit med om dess like”.

Samtidigt som Josefin Nilsson i många år hade en blomstrande karriär med gruppen Ainbusk, rollen i kultfilmen ”Adam & Eva” och flera hyllade teaterförställningar, kämpade hon med personliga problem på det privata planet.

När Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind närmast på dagen sedan hennes död den 29 februari 2016, nu släpper boken ”Josas bok – min berättelse” återfinns ett särskilt tillfälle från 2002. Artisten spelade då Svetlana i musikalen Chess på Cirkus i Stockholm. 

”En dag ringer teatern. Josa är inte där. Det är söndag. Snart dags för matiné. Var är hon? De måste sätta in en stand-in”, skriver Marie Nilsson Lind.

”Det är ren misär”

Då hennes nya lägenhet i Stockholm renoveras bor Josefin Nilsson vid tillfället på ett hotell. Systern berättar hur hon inte öppnar när personalen knackar på. Om hon ska öppna måste det vara någon från familjen som kommer.

”Jag åker dit och går in. Det är ren misär. Josa har festat med sin manlige vän. De har druckit ur, tömt, massor av flaskor som ligger huller om buller. Starksprit. Josa har blandat med sina smärtstillande, ångestdämpande och betablockerare. Hon är helt borta”.

Marie Nilsson Lind förklarar hur hon tvekat på att ens ha med händelsen i boken – och resonerar kring hur kvinnor med alkoholproblem ofta döms extra hårt. Hur hon ser rubrikerna framför sig om sångerskan som ”söp och drogade”.

Berättar om Josefin Nilssons starka ångest

Mitt i kaoset på hotellrummet börjar Josefin Nilsson sakta men säkert vakna till. Samtidigt har matinén på Cirkus – med ersättaren på scenen – börjat. En insikt som får Josefin Nilsson att kollapsa i ångest.

”Josa letar efter mer tabletter. Jag håller i dem. Hon är ännu inte nykter. Hon gråter, hon är så rädd, så rädd att hon nu har gjort bort sig så totalt. Att Benny ska bli arg, bli besviken”, skriver hon.

Enligt systern Marie ligger Josefin Nilsson redan pyrt till på Cirkus efter flera incidenter. Det är händelser med utlösta brandlarm, trasiga nylonstrumpor, för intensiva skratt, för mycket smink. Nu har hon dessutom gjort det allra mest förbjudna: Hon har missat en föreställning. 

SVT fälls för dokumentären om Josefin Nilsson

SVT fälls för dokumentären om Josefin Nilsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.