Josefin Nilsson spelade in musik som aldrig hann ges ut. Foto: Christian ÖrnbergJosefin Nilsson spelade in musik som aldrig hann ges ut. Foto: Christian Örnberg
Josefin Nilsson spelade in musik som aldrig hann ges ut. Foto: Christian Örnberg
"Det finns minst en inspelning, en skiva, fullängdare, med Josefin som inte är utgiven", säger Babben Larsson. Foto: Cornelia Nordström"Det finns minst en inspelning, en skiva, fullängdare, med Josefin som inte är utgiven", säger Babben Larsson. Foto: Cornelia Nordström
"Det finns minst en inspelning, en skiva, fullängdare, med Josefin som inte är utgiven", säger Babben Larsson.  Foto: Cornelia Nordström

Josefins okända skiva – som aldrig gavs ut

Publicerad

Folkkära Josefin Nilsson levde för artisteriet och stod på scen ända in i det sista.

Efter sig lämnade Ainbusk-sångerskan mängder av musik – som aldrig fick ges ut.

– När man jobbat så länge som hon finns det självklart material överallt, säger vännen och producenten Micke Lyander.

Josefin Nilsson levde ända in i det sista för musiken och scenen. När hon hastigt somnade in på måndagen var hon mitt uppe i arbetet med föreställningen "Systrarna sisters", och bakom sig hade hon en gedigen karriär som både sångerska och skådis.

Men allt hon hann skapa under sitt 46-åriga liv nådde inte publik.

– Det finns minst en inspelning, en skiva, fullängdare, med Josefin som inte är utgiven. Jag vet att hon gjorde en bluesplatta som inte är utgiven, säger komikern Babben Larsson, 59, om skivan som ska ha spelats in för drygt tio år sen.

Babben lärde känna Josefin Nilsson och resten av Ainbusk i slutet av 1980-talet när hon fick frågan om hon ville regissera deras show "Raka lakan".

– Jag fick vara med om att föra dem ett steg från väldigt duktiga amatörer till att bli mer professionella, minns hon.

Om det plötsliga dödsbeskedet säger hon:

– Jag bara försvann i något icketillstånd hela dagen. Sorgen kom inte förrän framåt när jag hörde henne på radion, när jag släppte tankarna liksom. Det var så plötsligt. Det var ingen riktig förvarning.

 

LÄS MER: Josefin Nilssons sista minuter i livet – nära vännen berättar om sorgen

 

Josefins vän: "Ledsen"

Den producent som jobbat mest och tätast med Josefin Nilsson är Micke Lyander vid Sandkviestudion i Visby, Gotland. Även han säger att det finns mängder av outgivet material med Josefin Nilsson. Den specifika skivan har han dock inget tydligt minne av.

– Jag har jobbat mycket med systrarna i otroligt många projekt och uppsättningar. Vad som har blivit skivor har jag inte riktigt koll på i dag, man gör musik hela tiden. Ibland är det låtskriveri, ibland blir det färdiga skivor, säger han och fortsätter:

– När man jobbat så länge som hon finns det självklart material överallt, både påbörjat, det som är utgivet och inte. Det vet man inte. Jag vet att vi har spelat in både skivor som blivit utgivna och material som inte blivit utgivet.

Förutom att vara Josefin Nilssons producent var han även hennes nära vän.

– Jag har inte så mycket jag kan säga mer än att jag är väldigt ledsen. Vi står varandra nära, vi har hängt med varandra länge, jag har varit med sen början av hennes karriär. Vi är nära, familjerna också.

Sitt sista scenframträdande gjorde hon i somras tillsammans med systern Marie på Gotlands landshövdings årliga sommarfest.

Men så sent som på nyårsafton gjorde hon och systern ett sångnummer på en nyårs- och födelsedagsfest på Gotland.

– Hon var på ett väldig bra humör och vi satt och pratade. Systrarna gjorde även ett kortare framträdande med väldigt glatt humör och det som var så typiskt för Josefin: Glimten i ögat och ett jävlar anamma, minns Babben Larsson som också var på festen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag