Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josefin Nilssons upprättelse – ändringarna efter SVT-filmen

SVT–dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” väckte enorma diskussioner när den kom. Foto: SVEN LINDWALL
Marie Nilsson Lind och Josefin Nilsson. Foto: STAFFAN JOHANSON

SVT–dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” väckte enorma diskussioner när den kom – och den manliga skådespelaren fick inga fler jobb på Dramaten.

Producenten Anna-Carin Stenholm Pihl berättar om ändringarna efter dokumentären, och hur valet att översätta den till engelska har påverkat.

– Det blev en medvetenhet och en diskussion som fortsätter, och inte försvann efter en vecka, säger hon.

Nu visar SVT den omtalade dokumentären igen.

På onsdagen visas dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” på SVT igen.  

Dokumentären släpptes först på SVT Play den 22 mars, och fick ett enormt genomslag hos publiken och i sociala medier. I klipp från showen ”Systrarna sisters” berättar Josefin Nilssons med egna ord om den psykiska och fysiska misshandel hon utsattes för av den framgångsrika skådespelaren. Även systern Marie Nilsson Linds skildringar av Josefin Nilssons sista tid, och hur hennes liv tog slut efter kroniska smärtor och starka smärtstillande mediciner.

Bara dagar efter att dokumentären lagts ut på hemsidan hölls en ljusmanifestation för att hedra Josefin Nilsson, utanför Dramaten där hennes forna misshandlare fortfarande arbetade. Snabbt utvecklades diskussionerna, och Dramaten tvingades ställas till svars för beslutet att ge mannen jobb – något som i sin tur ledde till krismöten och anställda skådespelare som valde att sjukskriva sig. Dramaten gick också ut med att den manliga skådespelaren inte skulle få några fler uppdrag på teatern.

Dramatenchefen Eirik Stubø, som kritiserades starkt för hur teatern hanterat situationen, avgick i april från posten – med 2,1 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Fått över 1,2 miljoner visningar på nätet

Anna-Carin Stenholm Pihl är personen bakom den omtalade dokumentären. Nu när den mest intensiva perioden kring filmen har lagt sig, kan hon se tillbaka på reaktionerna från publiken.

– Det var väldigt intensivt. Vi hade inte riktigt väntat oss det, vi hade ingen beredskap. Men det var ju fantastiskt att på så kort tid få till en stor viktig diskussion, som vi tror har hjälpt människor. Folk hör fortfarande av sig, säger Anna-Carin Stenholm Pihl.

”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” har setts över 1,2 miljoner gånger på webben, och även en halv miljon gånger första gången den sändes på tv. Nu finns det också en engelsk översättning till dokumentären, som gör att den kan visas utanför Sveriges gränser.

”Ett universellt problem”

– Det har blivit ringar på vattnet på många sätt, efter att den fick en engelsk översättning. Den får en fortsättning i andra länder, det har visat att det är ett universellt problem, säger Anna-Carin Stenholm Pihl.

Stenholm Pihls mål med dokumentären var också att få ut Josefin Nilssons musik igen, och lyfta hennes insats som artist – något som hon tycker sig ha lyckats med.

– Det hålls minneskonserter och kommer nya tolkningar. Mariette sjöng henne i TV4, musiken har fått nya forum. Det är fantastiskt.