Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefin Nilssons sista svåra tid: ”Rädd och hade ont”

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: STAFFAN JOHANSON
Foto: JONTE WENTZEL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

Den 29 februari 2016 avled den folkkära sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson i sitt hem, med systern Marie Nilsson Lind i rummet intill.

I den nya SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” berättar nu Marie Nilsson Lind om sista ögonblicken med Josefin Nilsson.

– Då sa hon ”Jag älskar dig Kicka”, och jag sa ”Jag älskar dig Josa. Det kommer ordna sig allting”, berättar Nilsson Lind i dokumentären.

Det var på morgonen den 29 februari 2016 som Ainbusk-artisten Josefin Nilsson somnade in i sitt hem, efter att ha tagit en morgonpromenad med systern Marie Nilsson Lind. Josefin Nilsson blev 46 år gammal. 

Den 22 mars i år skulle Ainbusk-profilen ha fyllt 50 år, något som nu uppmärksammas med en K Special om hennes liv på SVT. ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” släpps på SVT Play på fredagen, och sänds på SVT den 29 mars.

I dokumentären berättar nu Marie Nilsson Lind om de sista ögonblicken med systern, innan hon gick bort. Det hade varit en svår helg med mycket ångest för Josefin Nilsson när hon vaknade på måndagsmorgonen den 29 februari.

– Josefin hade haft jättemycket ångest och var rädd och hade ont, hon var nyopererad. Äter man mycket morfin så blir det också mycket biverkningar av det, hon fick mycket ångest, tankar och mardrömmar. Hon visste inte riktigt vad som var sant och inte, och var paranoid, berättar Marie Nilsson Lind i SVT-dokumentären.

Tvingades till operation

Nilsson led länge av problem med ryggen, och tvingades till operation flera gånger. Bara veckor före sin död opererades artisten igen, den här gången för problem med höften. På grund av sina kroniska smärtor åt hon också stora mängder av smärtstillande medicin.

Morgonen den 29 februari gick systrarna ut på en promenad med hunden, och Josefin Nilsson lugnade ner sig, berättar Nilsson Lind. Innan de gick in till huset igen bytte syskonen kärleksfulla ord.

– Då sa hon ”Jag älskar dig Kicka”, och jag sa ”Jag älskar dig Josa. Det kommer ordna sig allting”, säger Marie Nilsson Lind i ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.

Marie Nilsson Lind somnade om en stund, något hon också trodde att Josefin Nilsson gjorde. Men efter 45 minuter väcktes hon av hundens skall.

– Då rusade jag upp, och då låg Josefin död i sängen. Jag försökte få liv i henne, och ringer ambulans. Det är kaos, det var hemskt allting, berättar hon med tårar i ögonen.

– Jag försökte allt, och skriker, och försöker få liv i Josefin.

Berättar om stora saknaden

Efter dödsfallet begärde familjen en obduktion för att få veta vad Josefin Nilsson hade gått bort av. I ett pressuttalande förklarades sedan att: ”Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid”.

Josefin Nilsson och Marie Nilsson Lind jobbade tillsammans i Ainbusk från tonåren, fram till showen ”Systrarna sisters” 2015, och hade en väldigt nära relation genom hela livet. I ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” kan Marie Nilsson Lind inte hålla tårarna tillbaka när hon tänker tillbaka på att hon sov när systern gick bort.

– Vi kämpade jättemycket tillsammans Josefin och jag, men jag missade den här sista halvtimmen. Jag somnade. Och jag trodde hon sov också, men hon dog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.