Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josefin Nilssons modiga kamp – in i det sista

Sista åren i sitt liv kämpade Josefin Nilsson med ångest och en trasig kropp som behövdes opereras flera gånger. Foto: SVT
Men trots att hon hade ont och tappade håret så uppträdde hon med sin syster i showen ”Systrarna sisters” – och bara månader innan sin död planerade hon entusiastiskt inför framtiden. Foto: STEFAN SöDERSTRöM/STELLA PICTURE / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Josefin Nilsson. Foto: SVEN LINDWALL
Marie Nilsson. Foto: SVEN LINDWALL
Systrarna Nilsson. Foto: STAFFAN JOHANSON

Sista åren i sitt liv kämpade Josefin Nilsson med ångest och en trasig kropp som behövdes opereras flera gånger.

Men trots att hon hade ont och tappade håret så uppträdde hon med sin syster i showen ”Systrarna sisters” – och bara månader innan sin död planerade hon entusiastiskt inför framtiden.

– Det var mycket smärta och värk. Sen hände katastrof efter katastrof, och hon tappade håret, säger Marie Nilsson Lind i ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.

Det var den sista februari 2016 som Ainbusk-sångaren Josefin Nilsson gick bort, 46 år gammal.

Men stjärnans sista år var en lång kamp, med ryggproblem, operationer och smärtstillande mediciner.

– De sista fem åren... Josa opererades 2010 för ryggen, hon fick steloperera. Sen blev det inte bra, utan hon fick göra om operationen något år efter. Så det var mycket smärta och värk. Sen hände katastrof efter katastrof, och hon tappade håret, berättar systern Marie Nilsson Lind i SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.

Stöttades av teaterchefen

Men samtidigt stöttades systrarna av teaterchefen på Länsteatern på Gotland, Thomas Sundström. Han sprang in i dem på stan, och övertalade dem att sätta upp en show.

– Vi fick kraft att göra den här föreställningen ”Systrarna sisters” 2015. Det var en enorm lycka i det, att vi vågade stå på scen igen. Att Josa vågade stå på scen fast hon inte hade hår, det där blonda yrvädret liksom. Hon tog av hatten och visade ”så här ser det ut, så här är jag. Hej och hå, kan ni älska mig ändå”, berättar Marie Nilsson Lind.

Systrarna Nilsson gjorde 54 föreställningar av ”Systrarna sisters”, och hade fått klartecken att ta showen vidare till teatern Rival i Stockholm. Men då kom Josefin Nilssons hälsa emellan.

– Precis på slutet började hon få så ont, och svårt att gå. Då visade det sig att höften var helt paj.

Vännens sista samtal med Josefin Nilsson

Men trots höftskadan kunde Ainbusk-profilen inte opereras under hela 2015, då hennes värden var för dåliga.

– Hela sommaren 2015 kunde det inte bli operation med en gång, för hon hade så dåliga värden i kroppen. Så det blev smärtstillande och morfin hela sommaren och hela hösten, och hon opererades inte förrän i början av februari, berättar Marie Nilsson Lind.

Vännen Babben Larsson berättar också i dokumentären om sitt sista ordentliga samtal med Josefin Nilsson, när de träffades på nyårsafton bara två månader innan artisten gick bort.

– Jag tror vi satt där i 2-2,5 timme och pratade om allt möjligt. Men framför allt om framtiden. Jag kommer ihåg att Josefin var eld och lågor och sa att hon ville ta teaterlektioner. ”Jag vill göra det och det”, hon hade verkligen fart framåt, berättar den gotländska komikern.