Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefin Nilssons mål trots hoten – kampen in i det sista

SVT-dokumentären om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilssons liv har väckt stor uppmärksamhet den senaste veckan, och blåst liv i debatten kring våld i nära relationer.Foto: MICAEL ENGSTRÖM / IBL
Men Josefin Nilsson avsikt var aldrig att hämnas på Dramaten-skådespelaren som misshandlade henne – i stället ville hon hjälpa andra.Foto: BJÖRN LUNDBERG
”Hon ville göra rätt och hon ville hjälpa andra, inte hämnas och inte peka ut någon”, säger Anna-Carin Stenholm Pihl, producent till dokumentären.Foto: Karin Sörbring.

SVT-dokumentären om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilssons liv har väckt stor uppmärksamhet den senaste veckan, och blåst liv i debatten kring våld i nära relationer.

Men Josefin Nilsson avsikt var aldrig att hämnas på Dramaten-skådespelaren som misshandlade henne – i stället ville hon hjälpa andra.

– Hon ville göra rätt och hon ville hjälpa andra, inte hämnas, säger Anna-Carin Stenholm Pihl, producent till dokumentären.

Den 29 februari 2016 drog Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson sitt sista andetag i hemmet på Gotland, bara 46 år gammal. Den 22 mars i år skulle hon ha fyllt 50 år – något som uppmärksammades med SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.

I dokumentären berättas historien om Josefin Nilssons liv – från uppväxt, till genombrottet i Ainbusk och skådespelarkarriären. Men skildras gör också Josefin Nilssons destruktiva relation med en skådespelare på Dramaten, som både dödshotade och misshandlade henne. Mannen dömdes till slut i hovrätten för misshandel, men straffet sänktes från tre månaders fängelse till villkorlig dom. Sina sista år i livet levde Josefin Nilsson med posttraumatisk stress och ångest. Artisten tappade håret, genomgick flera operationer i rygg och höft, och tvingades äta stora mängder smärtstillande medicin.

Anna-Carin Stenholm Pihl, som är producenten bakom den omtalade dokumentären, menar att Josefin Nilsson har fått upprättelse efter dokumentären, som sändes på SVT2 på fredagskvällen.

– Vi ville bara berätta Josefins historia och det känns som att nu har hon fått upprättelse. Det kan jag säga från både mig och familjen att de väldigt glada och tacksamma över det här engagemanget och allting. Jag pratar med dem hela tiden, säger hon.

Josefin Nilsson.Foto: SVEN LINDWALL

 

Ville fokusera på Josefin Nilsson

Sedan ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” lades ut på SVT Play för en vecka sedan, har dokumentären setts över 857 000 gånger. Med initiativ som ljusmanifestationen ”Brinn för Josefin” och diskussioner på sociala medier har våld i nära relationer hamnat högt på agendan i samhället.

– Det är fantastiskt att diskussionen om våld i nära relationer har satt fart. Josefin ville lyfta det till en större fråga och hjälpa andra, med sin bok. Och hon hade blivit så glad av att hennes och Ainbusks musik nu spelas så mycket igen, säger Anna-Carin Stenholm Pihl.

Josefin Nilsson.Foto: ÖRNBERG CHRISTIAN

 

Ville lyfta frågan om våld i nära relationer

Anna-Carin Stenholm Pihl menar att Josefin Nilsson, trots misshandeln, inte ville hämnas på mannen, eller uppmana till hat. I stället ville hon lyfta frågan om våld i nära relationer på ett mer allmänt plan, och få berätta sin historia.

– Hon ville bara göra rätt. Hon var en snäll, generös tjej. Hon ville göra rätt och hon ville hjälpa andra, inte hämnas och inte peka ut någon, säger Stenholm Pihl.

Marie Nilsson-Lind återkommer till samma sak – att Josefin Nilsson inte var ute efter hämnd när hon ville skriva sin bok.

– Hon var inte ute efter hämnd, verkligen inte. Därför ville hon att polisen skulle vänta med att hämta honom på hans arbetsplats, så han slapp bli förödmjukad inför alla. Och hon ringde hans vänner och grannar och bad dem hjälpa honom. Själv ville hon inte lägga sig på hans nivå med skrik och våld och hot, säger Marie Nilsson-Lind i Svenska Dagbladet.

Hon berättar också för tidningen att hon har fått höra att hennes make och bror borde ha tagit saken i egna händer, och åkt för att hämnas på mannen.

– Men man gör inte så, man tar inte lagen i egna händer. Josa skulle inte gått med på det heller. Hon kunde inte släppa det som hänt. Det är svårt att förklara, det var som om hon var fångad och fårad in i själen, berättar Nilsson-Lind till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.