Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefin Nilssons kamp med sitt välmående

Josefin Nilsson gjorde succé som sångerska och skådespelare.
Foto: Björn Lundberg
Josefin Nilsson föddes den 22 mars 1969 i Alvare, nära kommunen När i Gotland.
Foto: Lesley Leslie-Spinks
1993 släppte hon sin solodebut "Shapes" med texter skrivna av Abba-medlemmarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus.
Foto: Gunnar Seijbold
Josefin Nilsson slog igenom i popklubben Ainbusk, tidigare Ainbusk Singers. Förutom Josefin Nilsson bestod bandet också av systern Marie Nilsson Lind, Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bandet grundades 1983 och släppte sin första singel "Lassie" 1990 och tre år senare kom liveskivan "Från när till fjärran".
Foto: Gunnel Ander
1993 släppte hon sin solodebut "Shapes" med texter skrivna av Abba-medlemmarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus.
Foto: Hans T Dahlskog
Josefin Nilsson och Björn Kjellman.
Foto: Magnus Bergström
1 / 8

Hon gjorde succé som sångerska och skådespelare.

Samtidigt kämpade Josefin Nilsson från Ainbusk med hälsan och sitt mående, och drog sig undan offentligheten.

För bara ett år sedan gjorde hon bejublad comeback i showen "Systrarna Sisters" på Gotland – och planerade det stora offentliga återtåget under hösten.

Nu har hon gått bort, 46 år gammal.

Josefin Nilsson föddes den 22 mars 1969 i Alvare, nära kommunen När i Gotland.

Pappan var revyartisten och textförfattaren Allan Nilsson. Och Josefin Nilsson slog sig själv in i underhållningsbranschen.

Tillsammans med systern Marie Nilsson Lind startade hon, Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson popgruppen Ainbusk, tidigare Ainbusk Singers.

Slog igenom på 90-talet

Bandet grundades 1983, släppte sin första singel "Lassie" 1990 och tre år senare kom liveskivan "Från när till fjärran". 1998 släpptes albumet "Ainbusk".

I sina liveshower blandade gruppen musiken med sketcher – och konserterna blev snabbt populära.

Under 80-talet och 90-talen var Ainbusk med i alla stora underhållningsprogram i tv.

Foto: Sven-Erik Sjöberg

1993 släppte hon sin solodebut "Shapes" med text och musik skriven av Abba-duon Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Det var också Björn Ulvaeus som producerade skivan.

– Hon var otroligt speciell. Hon var unik på alla sätt. Det är svårt att säga vad det var. Hon var en otroligt stark personlighet, säger Björn Ulvaeus, som alltså jobbade nära henne i många år.

Björn Ulvaeus minns Josefin Nilsson som en "glad, sprallig och begåvad tjej".

– Det är så tragiskt, verkligen, säger han.

Men för Josefin Nilsson var inte musiken allt.

Hon hade också en karriär som skådespelare och medverkade bland annat i Måns Herngrens och Hannes Holms filmer "Adam & Eva" (1997) och "Det blir aldrig som man tänkt sig (2000).

Josefin Nilsson fick pris

1992 fick Josefin Nilsson Ulla Billquist-stipendiet och 2003 tilldelades hon och Ainbusk Gotlands kommuns kulturfilmspris.

Trots framgångarna mådde Josefin Nilsson dåligt under perioder och 2009 valde hon att ta en paus från offentligheten. Pausen kom att vara i fem år och Josefin Nilsson gick bland annat igenom två operationer av sin rygg. Först flyttade hon hem till sina föräldrar i När och efter det flyttade hon ihop med sin syster i en lägenhet i Visby.

– De senaste åren har jag varit så sjuk att det mer har handlat om att överleva än om att leva, sa Josefin i en intervju med Hemmets i fjol.

Josefin Nilsson har bland annat varit tillsammans med Örjan Ramberg, Anders Lundin och flera kolleger i branschen. I en intervju med Expressen 2004 hon om varför hon levde ensam och att hon mådde dåligt.

– Att leva ihop med en annan människa är mycket svårare än vad många tror. Och mycket individuellt. Det finns ju, trots allt, många exempel där det fungerat bra och för min del tror jag det är mycket lättare att leva ihop med någon som förstår den underliga värld vi artister lever i, en värld fylld av ångest och tvivel.

2008 gjorde Ainbusk comeback i Melodifestivalen men låten "Jag saknar dig ibland", floppade och Josefin Nilsson fick en törn i karriären.

I december 2013 gjorde hon sin första intervju sedan comebacken i Melodifestivalen och berättade då för Gotlands tidningar om de mörka åren och att hon trots framgångarna kände sig tom.

– Inte ens det jag älskar mest av allt, att sjunga och stå på scen, var kul. Psykiskt var jag helt slut. Så jag lämnade allt, människan Josefin Nilsson blev mitt stora projekt, att ta hand om den person jag faktiskt är, säger Josefin till Gotlands tidningar.

Genom de tuffa åren hade Ainbusksystrarna alltid varandra.

Behandlades med elchocker

I intervjun med Hemmets i fjol berättade Marie Nilsson Lind hon att hon lidit av depression sedan tonåren, och behandlats med elchocker.

Under den tuffa perioden tog systrarna hand om varandra, berättade hon.

Foto: Staffan Johanson

– Vi har varit sjuksköterskor åt varandra under lång tid, stöttat och hjälpt varandra rent praktiskt, säger de till Hemmets.

Josefin Nilsson, som jobbat sedan hon var 13 år, berättade också om hur tufft det är att växa upp i offentligheten, samtidigt som hon gick igenom tunga saker privat.

Det var därför hon valde att flytta hem till sina föräldrar i När på Gotland.

– Jag hade mått dåligt så jävla länge så till slut orkade jag inte mer, ingenting var roligt, säger Josefin Nilsson om punkten då hon "föll igenom".

Intervjun genomfördes i samband med premiären av uppsättningen "Systrarna Sisters" på Gotlands länsteater. Showen blev en succé och tanken var att sätta upp en ny föreställning i Stockholm till våren men nu blir det alltså inte så.

Istället gick Josefin Nilsson bort, blott 46 år gammal. Josefin Nilsson somnade in i sitt hem.

"Som och en alldeles egen lysande stjärna sjunger hon nu för evigheten tillsammans med systrarna Edith Piaf, Janis Joplin och varför inte bröderna David Bowie och Lemmy från Motörhead. För oss var Josefin i detta sällskap. Med sin begåvning, sin kraft och sitt sätt att våga vara hudlös på scenen", skriver Gotlands länsteater på Facebook.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.