Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefin Nilssons egna ord om misshandeln – fyra år efter sin död

Marie Nilsson Lind om sommarpratet: ”Jag vill att hela jag ska vara en bomb”
Marie Nilsson Lind.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Josefin Nilsson.Foto: SVEN LINDWALL
Josefin Nilsson.Foto: GUNNAR ASK / TT NYHETSBYRÅN

Den 29 februari nästa år släpps boken om Josefin Nilssons liv, ”Älska mig för den jag är”, exakt fyra år efter hennes bortgång.

Systern Marie Nilsson Lind vill lyfta fram systerns egna ord om sitt liv, våld i nära relationer och tidigare okända detaljer.

– Det finns oerhört starka berättelser som hon har varit med om, och som hon har skrivit om, säger Marie Nilsson Lind.

Den 29 februari 2016 drog artisten och skådespelaren Josefin Nilsson sitt sista andetag. Hon blev 46 år gammal.

I SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” berättar systern Marie Nilsson Lind om systerns svåra liv, där hon misshandlades psykiskt och fysiskt i ett destruktivt förhållande med en erkänd skådespelare. De sista åren i livet levde Josefin Nilsson med kronisk smärta, och tvingades ta stora mängder smärtstillande. Dokumentären väckte stor uppmärksamhet när den publicerades på Josefin Nilssons 50-årsdag den 22 mars.

Marie Nilsson Lind: Oerhört starka berättelser 

På dagen fyra år efter dödsdagen, den 29 februari 2020, släpps boken om Josefins liv – ”Älska mig för den jag är”. Systern Marie Nilsson Lind arbetat för att färdigställa de texter som Josefin Nilsson skrev om sitt liv, för sin död.

– Det finns oerhört starka berättelser som hon har varit med om, och som hon har skrivit om. Uttryck för hur rädd man kan bli, och hur ont det gör i kärlek när det var så fruktansvärt som det var, säger Marie Nilsson Lind, och fortsätter:

– Den ska komma ut den 29 februari nästa år, för då finns den dagen. Skottdagen. Då är det fyra år sedan Josa dog. 

Josefin Nilssons berättelse kommer fram

Boken ges ut på förlaget Kaunitz-Olsson, och förläggaren Martin Kaunitz berättar om arbetet bakom boken.

– Det är vackert och sorgligt att se hur Josefin får liv genom Maries ord. Nästan som att hon återuppstår. Hennes röst är så nära. Det känns fint att ge ut boken den 29 februari, det är ju en dag som inte finns egentligen. Som om vi betvingar döden lite grann genom att ge ut Maries bok om Josefin just den dagen, säger Kaunitz.

För Marie Nilsson Lind är det viktigt att systern ska bli ihågkommen som något mer än en symbol för våld mot kvinnor.

– Josefin var en otroligt älskad artist som betydde väldigt mycket för många. En unik begåvning, med en fantastisk röst och scenpersonlighet. På scenen ägde hon. Men hon var också min lillasyster. Min älskade lillasyster som älskade livet. Som nu blivit en symbol för våldet mot kvinnor. Men hon var mer än bara en symbol. Jag vill visa henne som hon var. Allt hon var. Så att vi ska minnas henne för den hon var när hon levde, säger Marie Nilsson Lind.