Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefin Nilssons desperata beslut efter misshandeln

Josefin Nilssons svåra livskamp med våld i nära relation och kroniska smärtor, blev allmänt känt i en SVT-dokumentär.Foto: SVEN LINDWALL
Josefin Nilsson.Foto: LIZZIE LARSSON / IBL
I en intervju med Hela Gotland berättar nu hennes storebror Janne Nilsson hur mycket artisten påverkades av misshandelnFoto: SVT.

Josefin Nilssons svåra livskamp med våld i nära relation och kroniska smärtor, blev allmänt känt när SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” släpptes i mars.

I en intervju med Hela Gotland berättar nu hennes storebror Janne Nilsson hur mycket artisten påverkades av misshandeln – och hur de tvingades använda sig av koder för att få henne att svara i telefon.

– Vi fick göra ett kodsystem, två signaler, lägga på och sedan ringa igen. Hon blev så misstänksam och vågade inte lita på någon, säger Janne Nilsson till Hela Gotland.

Sedan den släpptes på Josefin Nilssons 50-årsdag den 22 mars, har SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” setts av över en miljon människor.

Många har berörts av stjärnans öde, då hon levde i en våldsam relation med en Dramaten-skådespelare i flera år, och fruktade för sitt liv när han både hotade och misshandlade henne – något han också dömdes för i tingsrätten. I hovrätten mildrades straffet från tre månaders fängelse till villkorlig dom, och mannen fick jobba kvar som skådespelare.

Förändrades helt

Det många har reagerat på är hur den misshandlande mannens liv kunde fortsätta som vanligt, medan Josefins syster i dokumentären vittnar om hur Josefin Nilsson förändrades helt som person, och drog sig tillbaka efter misshandeln.

I intervjun med Hela Gotland, som är gjord av Magnus Ihreskog, berättar nu Josefin Nilssons storebror Janne Nilsson för första gången om sina tankar kring den omdiskuterade dokumentären, och systerns tragiska liv.

Ett kodsystem

Efter misshandeln och den villkorliga domen blev Josefin Nilsson så rädd att hon knappt vågade svara i telefon hemma, och familjen kom på ett kodsystem för att signalera att det var dem som ringde.

– Vi fick göra ett kodsystem, två signaler, lägga på och sedan ringa igen. Hon blev så misstänksam och vågade inte lita på någon, säger han i intervjun med den gotländska tidningen.

Janne Nilsson försökte också få sin syster, som han kallar för Lillan, att lämna livet i underhållningsbranschen i Stockholm, och flytta hem till familjegården igen.

– Jag minns vi gick här ute en gång, ”ska du inte skita i alltihop?” sa jag, ”flytta hem, så kör vi gården tillsammans”. Men nej, säger han sedan, det hade aldrig gått... det var alltid självklart att Lillan skulle hålla på med det hon gjorde, säger han till Hela Gotland.

Efter dokumentärens premiär strömmade reaktionerna in, och Janne Nilsson konstaterar att den låg rätt i tiden – och att mycket har förändrats sedan Josefin Nilsson först polisanmälde Dramaten-skådespelaren.

”Hon bads hålla tyst”

– Lillan gjorde allt rätt redan då, hon anmälde, försökte hjälpa, sökte aldrig hämnd... men då fanns ingen som lyssnade, var fanns alla då? Istället bads hon hålla tyst. Men det har uppenbart varit viktigt, det förstår jag. En del har hört av sig till mig, främmande personer som berättat sina historier... det är klart det är sorgligt att inte Lillan fick vara med när allting vände.

Expressen har sökt Janne Nilsson.