Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie Göranzon om männen på Dramaten

Marie Göranzon berättar i TV4 om männen på Dramaten: ”Har varit rädd”
Foto: TV4
Advokat Lotta Insulander-Lindh företrädde Josefin för 20 år sedan i rättegången mot skådespelaren.
Foto: TV4
Josefin Nilsson.
Foto: LIZZIE LARSSON / IBL

Marie Göranzon uttalar sig nu om krisen och kaoset på Dramaten efter Josefin Nilsson-dokumentären.

I ”Malou efter tio” berättar skådespelerskan att hon har varit rädd för män på teatern.

– Jag har varit rädd för dem, dels för deras fysiska kraft och dels för deras position, säger Göranzon i programmet.

Efter SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”, där det framkommer hur hon misshandlades av en skådespelare som var verksam vid Dramaten, har det stormat kring nationalscenen.

I går meddelade Dramatenchefen Eirik Stubø att mannen inte kommer att få några fler uppdrag.

Nu berättar Marie Göranzon, som var anställd vid Dramaten i 50 år, om sina känslor kring dokumentären och efterspelet.

– Det är en stor sorg att det har blivit så. Dokumentären är stark och otäck på alla sätt, det kan väl hålla med om. Sedan hela den här folkstormen som har blivit, den är också otäck och obehaglig, säger hon i ”Malou efter tio”.

Marie Göranzon förstår dock kritiken.

– Jag kan säga så här att efter 50 år så kan jag nog hålla med om väldigt mycket. Männen har tagit en väldigt stor plats och tar en väldigt stor plats. Det är inte Eirik Stubøs fel. Jag har upplevt tio Dramatenchefer. Man har inte satt ner foten i tid. Man har accepterat de manliga genierna, säger hon i programmet.

Nu berättar Marie Göranzon, som var anställd vid Dramaten i 50 år, om sina känslor kring dokumentären och efterspelet.
Foto: TV4

”De kan slå ihjäl oss”

Även hon själv har varit rädd på Dramaten.

– Jag har varit väldigt rädd och jag är fortfarande rädd för männen. På det sättet att jag har tillhört dem som har varit både älskad och hatad och sagt ifrån men också varit en av dem som kvittrat runt de här männen och sett till att de har fått vara som de är. För att jag har varit rädd för dem, dels för deras fysiska kraft och dels för deras position. Att jag inte skulle få vara med längre. Rädd för att förlora uppdrag och inte vara den söta och roliga Marie som alltid ställer upp, säger Marie Göranzon i programmet.

När Malou von Siwers frågar mer om kvinnors rädsla för män säger Marie Göranzon:

– Det är för att vi är så svaga fysiskt. De kan slå ihjäl oss på två minuter. Vi vet ju det. Och när man går in på scenen med en sådan där jättekarl vet man ju att om jag inte gör exakt så kan han bara vrida till mig.

Marie Göranzon berättar att hon blev tuffare med åren och började våga säga ifrån:

– Vrider du mig en gång till så klipper jag till dig – på scenen.

Dömdes för misshandel

Skådespelaren i Josefin Nilsson-fallet dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av misshandel. I hovrätten friades han sedan från två fall av misshandel. Samtidigt mildrades straffet och skådespelaren fick en villkorlig dom – bland annat därför att han var tidigare ostraffad och att han drabbats hårt av mediala uppmärksamheten.   

Josefin Nilsson företräddes i rättegången för 20 år sedan av advokat Lotta Insulander-Lindh. I ”Nyhetsmorgon” berättar hon nu om rättegången.

– Jag kan berätta om det som är allmänt känt. Det var mycket fokus på den här rättegången. Josefin berättade väldigt starkt och som man kan se av domen har tingsrätten uppfattat det så, säger hon i programmet. 


För Josefin Nilsson var det viktiga att hon fick rätt.
Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN

Josefin Nilsson ville inte begära skadestånd

Lotta Insulander-Lindh berättar att Josefin Nilsson valde att inte begära skadestånd, trots att det ofta är praxis – för henne var det viktiga att hon fick rätt. 

– Det ville hon inte. Det var viktigt för henne. Det här handlade inte om pengar.  Det handlade inte om hämnd utan rätt ska vara rätt. Rätt ska vara rätt, säger hon i Nyhetsmorgon och fortsätter: 

– För henne spelade påföljden ingen roll. Skadestånd ville hon inte ha och påföljden var inte viktigt för henne. Det viktiga var att hon kom fram till en punkt att hon kände att hon måste stå upp för det här. Det här är inte okej. 

Samtidigt säger hon också att de finns uppgifter som har kommit fram nu som inte var kända då. 

– Utifrån den berättelse hon lämnade ja. Men vad jag ser i dag och vad jag har förstått av den bok som ska komma ut – och de uppgifter som då kommit ut. De var inte kända då. De uppgifterna var inget som rätten tog ställning till. Det berättade inte hon då, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Advokat Lotta Insulander-Lindh i Nyhetsmorgon.
Foto: TV4

Advokaten: ”Hon var otroligt stark”

I tingsrätten dömdes skådespelaren 1998 till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av misshandel mot Josefin Nilsson. Han dömdes också för olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. Domen överklagades sedan och skådespelaren yrkade på att hovrätten skulle frikänna honom från misshandel och skadegörelse. Åklagaren i fallet yrkade samtidigt på skärpt straff.

I hovrätten friades sedan skådespelaren 1999 från två fall av misshandel.

– Hon var otroligt stark som gick igenom det här. Som anmälde, som gick igenom de här två rättegångarna. Som alltid i den här typen av mål så blir som en befrielse att man vågar stå upp. Att man vågar konfrontera. ”Det är inte mig det är fel på, det är inte jag som har gjort något fel”, har Lotta Insulander-Lindh, som var Josefin Nilssons målsägandebiträde, tidigare berättat.

Lotta Insulander-Lindh 1998.
Foto: SVT

Teaterförbundets ordförande riktar skarp kritik

Simon Norrthon, teaterförbundets ordförande, riktar hård kritik mot teaterns ledning för hur de har hanterat arbetsförhållandena och ser tystnadskulturen som ett problem.

– Ledningen har inte tagit det på allvar. Och man är fortfarande i en kvarleva av en kultur som har varit attraktiv. Men 2000-talet är här, säger han i ”Nyhetsmorgon”.

Han berättar hur ett gammalt förhållningssätt och arv har präglat arbetsmiljön.

Simon Norrthon, teaterförbundets ordförande, riktar hård kritik mot teaterns ledning.
Foto: TV4

– Absolut. Det har varit ett sorts ledarskap som har varit sanktionerat och som har uppmuntrats och man har satt konsten först och det har varit okej att säga det. Att säga att man inte ska sätta konsten först det är fortfarande tror jag hett stoff. Men man måste sätta människan i centrum. Teater eller konst som man gör på bekostnad av andra som sanktionerar förtryck eller orättvisa eller trakasserier det kan inte vara okej. Det är inte hållbart heller, säger han i TV4.

Expressen söker Dramaten för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.