Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefin Nilsson skulle vila – vaknade aldrig

Artisten Josefin Nilsson dog hastigt under måndagen
Foto: Micael Engström / Ibl Bildbyrå
Bilder från Josefin Nilssons sista uppträdande i somras. Du kan se hela spelningen på Expressen TV.
Systrarna i Ainbusk. Marie Nilsson Lindh och Josefin Nilsson 2001.
Foto: Staffan Johanson

Josefin Nilsson lade sig på sängen för att vila efter en promenad med systern Marie och sin hund.

Sen vaknade hon aldrig igen, berättar vännen Thomas Sundström.

– Det var inte på nivån att man kände att Josefin var illa däran. Men jag tror att hon kanske dolde det väldigt bra också, säger han.

I går kom det plötsliga beskedet att sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson gått bort, bara 46 år gammal. Den folkkära artisten somnade in i sitt hem i Själsö strax norr om Visby på Gotland.

De sista minuterna i livet hade Josefin Nilsson varit ute och gått en promenad med systern Marie och sin hund. När de kom tillbaka till huset efter promenaden gick Josefin och lade sig för att vila – sen vaknade hon aldrig igen.

– Hon gick ut och gick en promenad med sin hund och sin syster, gick och lade sig på sängen och vaknade inte upp. Så vi vet inte vad det var i kroppen som sa i från, säger nära vännen Thomas Sundström, som också är teaterchef på Länsteatern Gotland, om Josefins sista stund i livet.

– Marie och hon var tillsammans, hemma hos Josefin. De var ute och gick och sen ... det är inga långa tidsförlopp.


LÄS MER: Mamma Doris om beskedet: "Kom helt oväntat"


Läkarna hittade inte felet

Josefin Nilsson kände sig lite krasslig i helgen, berättar han. Dels hade hon fortfarande ont efter höftoperationen för några veckor sen, dels var en förkylning på gång.

Thomas Sundström, som ibland kallades "brorsan", skulle träffa Josefin för att repetera föreställningen "Systrarna sisters" nu på tisdagen.

– Jag visste att hon hade fysiska problem, men inte på den här nivån att vi trodde att hon skulle försvinna från oss. Vi skämtade mycket om livet och döden när vi repeterade.

Josefin Nilsson fick problem med sin höft på grund av sin stelopererade rygg. Men det var inte de enda fysiska problemen hon hade. På senare år drabbades hon av håravfall – och läkarna vet inte varför.


LÄS MER: Hannes Holms sorg efter vännen och ex-flickvännen Josefin


Josefin Nilsson kan ha dolt sjukdomen

Hon var i andra delen av sin karriär, säger han. Hon hade hittat ett nytt uttryck och trivdes i det efter en tid av tvivel.

– Det var inte på den här nivån att man kände att Josefin var illa däran. Men jag tror att hon kanske dolde det väldigt bra också, säger Sundström vidare.

– Hon var humoristisk om sina krämpor, och därför tog man inte det på sådant allvar. Hon kändes så oerhört stark. Hon ställde aldrig in en enda föreställning. Det var alltid här och nu.

– Det var aldrig att hon sa att "jag mår så dåligt, jag kommer inte klara av det". Det var inget sådant. Höften vek sig mot slutet, hon kunde falla ihop. Men hon klagade aldrig. har man det så att höften viker sig, då har man fruktansvärt ont. Det är så att man ska ligga i ett hörn och yla, men hon klagade aldrig. "Äh, jag kan stötta mig på det."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.