Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefin Nilsson försökte berätta om misshandeln tidigare

Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STAFFAN JOHANSON

Josefin Nilsson misshandlades av skådespelaren hon var i relation med, och påverkades livet ut av det destruktiva förhållandet.

Med SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” har artistens svåra år uppmärksammats i hela Sverige – men artisten berättade om misshandeln långt innan dess.

– Nu har det som hände Josefin fått enorm uppmärksamhet, då var det ingen som lyssnade, säger systern Marie Nilsson-Lind i en intervju med Svenska Dagbladet.

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson gick bort den 29 februari 2016, 46 år gammal.

I samband med SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, som sänds på SVT2 på fredagskvällen, har artistens tuffa liv lyfts upp till ytan, och väckt stor uppmärksamhet.

Josefin Nilsson levde i en destruktiv relation med en Dramaten-skådespelare, och i dokumentärfilmen berättar hennes syster Marie Nilsson-Lind om misshandeln och dödshoten som Josefin Nilsson utsattes för i förhållandet.

”Hon var inte ute efter hämnd”

I en intervju i Svenska Dagbladet berättar Nilsson-Lind att hon är stolt över hur stort genomslag dokumentären har fått, men att hon samtidigt reagerat på alla starka reaktioner.

– Hon var inte ute efter hämnd, verkligen inte. Därför ville hon att polisen skulle vänta med att hämta honom på hans arbetsplats, så han slapp bli förödmjukad inför alla. Och hon ringde hans vänner och grannar och bad dem hjälpa honom. Själv ville hon inte lägga sig på hans nivå med skrik och våld och hot, säger Marie Nilsson-Lind i Svenska Dagbladet.

Hon har också fått höra att hennes make och bror borde tagit saken i egna händer, och  åkt till Stockholm för att hämnas på mannen.

– Men man gör inte så, man tar inte lagen i egna händer. Josa skulle inte gått med på det heller. Hon kunde inte släppa det som hänt. Det är svårt att förklara, det var som om hon var fångad och fårad in i själen, berättar Nilsson-Lind till Svenska Dagbladet.

Josefin Nilsson försökte berätta tidigare

Mannen dömdes först till tre månades fängelse i tingsrätten, bland annat för misshandel och olaga hot. I hovrätten sänktes straffet, och skådespelaren fick villkorlig dom.

Trots att misshandeln lyfts på nytt i SVT-dokumentären så försökte Josefin Nilsson berätta om det långt tidigare – något hennes syster påpekar, i intervjun med Svenska Dagbladet.

– I en låt sjunger hon ’Även om vi såras, inuti och utanpå så hoppas vi på sagan om vad kärlek är / I mina tysta tankar ville jag tro, att kärlek kan förändra / Fast min älskade slog ...’. Nu har det som hände Josefin fått enorm uppmärksamhet, då var det ingen som lyssnade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.