Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josefin Nilsson fick livvakter efter möte med skådespelaren

Fyra år efter att ha dömts för misshandel mot Josefin Nilsson, så polisanmäldes skådespelaren igen av artisten – men förundersökningen lades ner. Foto: NORDSTR÷M CORNELIA / EXPRESSEN EXPRESSEN
Nu berättar Marie Nilsson Lind om hur händelsen vände upp och ner på systerns liv, och ledde till att hon skaffade livvakt. Foto: SVT/Morgonstudion.

Fyra år efter att ha dömts för misshandel mot Josefin Nilsson, så polisanmäldes skådespelaren igen av artisten – men förundersökningen lades ner.

Nilsson uppgav att mannen hotat henne till livet på Stockholmskrogen Riche.

Nu berättar Marie Nilsson Lind om hur händelsen vände upp och ner på systerns liv, och ledde till att hon skaffade livvakt.

– Det var som att gå tillbaka till ruta ett efter all bearbetning. Hon blev jätterädd, säger Marie Nilsson Lind.

1998 dömdes skådespelaren i hovrätten för misshandel av Josefin Nilsson.

Men fyra år senare polisanmälde Josefin Nilsson honom igen, efter att han ska ha hotat Josefin Nilsson till livet.

Det var en januarikväll 2002 som Josefin Nilsson var på Riche med en väninna – samtidigt som den manliga skådespelaren också var där. När Nilssons väninna lämnade bordet för att gå på toaletten ska mannen ha gått fram till Ainbusk-profilen för att börja prata. Enligt uppgifter till Aftonbladet vid händelsen ska det till en början varit ett lugnt samtal, som blev allt mer hetsigt. 

Josefin Nilsson ska då ha frågat skådespelaren om han inte skämdes för vad han hade utsatt henne för i deras tidigare förhållande – varpå mannen ska ha böjt sig fram och viskat:

– Vill du verkligen veta? I still want to kill you.

Josefin Nilsson blev väldigt illa berörd av mannens hot, började gråta och valde att lämna Riche. Skådespelaren hävdade att han bara hade skämtat med sitt uttalande, men Josefin Nilsson valde ändå att polisanmäla händelsen. Händelsen rubricerades som olaga hot, men förundersökningen lades ner.

”Det var som att gå tillbaka till ruta ett”

På måndagsmorgonen valde Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind att ta upp händelsen på Riche, i SVT:s ”Morgonstudion”.

– Det är 20 år sedan, säger människor. Men vi har försökt att göra det vi kan, skriva sånger och texter och föreställningar. Och om den här mannen då hade fått sitt straff och att det var glömt, så ska han inte fem år efter hota igen, som han gjorde. Det var då hon fick livvakter, det tog knäcken på Josa. Hon kände att det inte finns något slut. 

Nu berättar Marie Nilsson Lind om händelsen för Expressen, och hur mycket det påverkade Josefin Nilssons liv efteråt. 

– Det som är så starkt för mig är att det är 4-5 år sedan domen, och att det är samma man som hotar henne.

Marie Nilsson Lind förklarar att systern i början av 2002 hade börjat lägga misshandelsdomen bakom sig, och försökte blicka framåt. De senaste fyra åren efter rättegången hade hon valt att hålla sig borta från skådespelarens kretsar, och inte gått ut på ställen hon visste att han gick till ibland.

– Hon kände sådan lycka. Hon kände att efter fem år... hon hade inte varit ute på de här ställena. Hon tyckte att 2002 så skulle livet börja.

Men efter mötet med skådespelaren på Riche i januari det året ändrades Josefin Nilssons inställning helt.

– Det blev väldigt starkt för Josa. Det var som att gå tillbaka till ruta ett efter all bearbetning. Hon blev jätterädd, hon var förvånad själv över hur rädd hon blev.

Fruktade hon för sitt liv?

– Ja, det gjorde hon. Han sa ju de orden också, säger Marie Nilsson Lind, och hänvisar till att skådespelaren ska ha sagt ”Jag vill fortfarande döda dig”, på engelska.

Slår tillbaka mot de som kritiserat dokumentären

Systern, som även hon sjöng i Ainbusk, slår tillbaka mot de som kritiserat dokumentären för att dra upp gamla händelser, och som argumenterar för att misshandeln skedde för över 20 år sedan.

– Jag blev så provocerad när det sägs i olika intervjuer och så, folk tycker ju åt alla håll och kanter nu, det är en 20 år gammal dom och 20 år gammal händelse. Å andra sidan kan man inte säga till ett misshandlat barn att ”det där är utagerat nu”. Det sitter ju i hela livet. Det är det jag har försökt berätta om, och som Josa ville berätta om, säger hon och fortsätter:

– Det var ju inte över där, inte rent faktiskt heller, när han hotade igen.

Händelsen skärrade Josefin Nilsson så mycket att hon började ha livvakt. På den tiden hade artisten en roll i Björn och Benny-musikalen ”Chess” på Cirkus, och eskorterades fram och tillbaka dit med livvakt. Marie Nilsson Lind bekräftar att systern hade livvakt i minst ett halvår efter hotet på Riche.

I SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” berättar också Benny Andersson om livvakten som Josefin Nilsson hade vid sin sida under ”Chess”.

– Det var en period av att det var någon livvakt med henne till och från jobbet. Hon kände sig väl väldigt otrygg förstås. Det är inte så lockande att veta att man kan bli attackerad av en ex-boyfriend när som helst. Mycket obehagligt, säger Benny Andersson.

Trots Nilssons rädsla lades förundersökningen ner mot skådespelaren, och händelsen ledde aldrig till åtal.

Vet du varför förundersökningen lades ner?
– Det ska jag skriva om i min bok.