Artisten Josefin Nilsson är död. Hon somnade in under måndagen i sitt hem. Foto: Christian ÖrnbergArtisten Josefin Nilsson är död. Hon somnade in under måndagen i sitt hem. Foto: Christian Örnberg
Artisten Josefin Nilsson är död. Hon somnade in under måndagen i sitt hem.  Foto: Christian Örnberg
Josefine Nilsson blev 46 år gammal. Foto: Christian ÖrnbergJosefine Nilsson blev 46 år gammal. Foto: Christian Örnberg
Josefine Nilsson blev 46 år gammal. Foto: Christian Örnberg
Josefin Nilsson och hennes syster Marie Nilsson Lind. Foto: Staffan JohansonJosefin Nilsson och hennes syster Marie Nilsson Lind. Foto: Staffan Johanson
Josefin Nilsson och hennes syster Marie Nilsson Lind.  Foto: Staffan Johanson
Josefin Nilsson var en del av kvartetten Ainbusk som medverkade i Melodifestivalen 2008. Foto: Lindwall SvenJosefin Nilsson var en del av kvartetten Ainbusk som medverkade i Melodifestivalen 2008. Foto: Lindwall Sven
Josefin Nilsson var en del av kvartetten Ainbusk som medverkade i Melodifestivalen 2008.  Foto: Lindwall Sven
Josefin Nilssons familj har ännu inte fått något svar på vad som orsakade dödsfallet. Foto: Staffan JohansonJosefin Nilssons familj har ännu inte fått något svar på vad som orsakade dödsfallet. Foto: Staffan Johanson
Josefin Nilssons familj har ännu inte fått något svar på vad som orsakade dödsfallet. Foto: Staffan Johanson

Josefin Nilsson död – blev 46 år gammal

Publicerad

Ainbusksångerskan och artisten Josefin Nilsson är död.

Hon blev 46 år gammal.

Familjen har ännu inte fått svar på vad som orsakade dödfallet.

– Vi vet ingenting, säger hennes mamma Doris Nilsson.

Josefin Nilsson är död. Det uppger Gotlands länsteater.

Hon somnade in i sitt hem under måndagen. Familjen vet ännu inte vad som orsakat dödsfallet.

– Vi vet ingenting, säger Josefin Nilssons mamma Doris och fortsätter:

– Jag är otroligt ledsen, det kom helt oväntat. Hon har varit krasslig, men det kom ändå väldigt oväntat.

Hur då krasslig?

– Jag kan inte gå in på det riktigt, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Vi har bestämt att vi inte ska lämna ut så mycket för vi har inte vetskap och kunskap till att göra det.

Under måndagen har familjen samlats på Gotland för att stötta varandra.

– Vi finns för varandra här på ön, säger Doris Nilsson.

Övriga familjen har ännu inte velat ge några kommentarer och hänvisar till Thomas Sundström på Gotlands länsteater.

– Hon somnade in i sitt hem. Vare sig vi eller familjen vet mer, men det kommer väl att visa sig. Jag vet inte vad orsaken var, säger Thomas Sundström och fortsätter:

– Vi var vänner och stod varandra nära. Vi träffades så sent som i förrgår, för att prata om föreställningen. Vi skulle ses igen i morgon kväll.

"Otroligt tungt"

Han berättar att Josefin Nilsson hade opererats i höften för några veckor sedan. Vad som orsakade dödsfallet vet han inte.

– Det känns otroligt tungt. Josefin var en artist som, när hon sjöng, fick man en känsla av att det hände precis här och nu. Både när hon gjorde saker som skulle vara humoristiska och när hon skulle göra saker som var lite mer existentiella och svåra, säger Thomas Sundström.

Josefin Nilsson hade varit med i en förställning på hans teater, och han fick då chansen att arbeta med henne.

– Varje repetition levererade hon något unik, och det var sällan man kunde få henne att göra samma sak två gånger. Varje gång föddes det något nytt, säger han.

Josefin Nilsson dog i sitt hem

Gotlands länsteater har skrivit om Josefin Nilsson på sin Facebooksida:

"En av de modigaste, vackraste och mest sårbara artisterna har lämnat oss. Hon somnade i dag in i sitt hem. Familjen är samlad och vi på teatern har nåtts av det ofattbara budet", skriver Gotlands länsteater på Facebook och fortsätter:

"Som och en alldeles egen lysande stjärna sjunger hon nu för evigheten tillsammans med systrarna Edith Piaf, Janis Joplin och varför inte bröderna David Bowie och Lemmy från Motörhead. För oss var Josefin i detta sällskap. Med sin begåvning, sin kraft och sitt sätt att våga vara hudlös på scenen".

Josefin Nilsson var medlem i Ainbusk, bandmedlemmen Anneli Rosvall är märkbart tagen.

– Jag vill inte prata om det just nu, säger hon.

 

 

LÄS MER: Nilsson: "Med henne så är allting möjligt"

 

Josefin Nilsson gjorde comeback

Teatern berättar att föreställningen "Systrarna Sisters" "gick för överfulla hus". En ny föreställning var planerad till Stockholm i vår men nu blir den alltså inte av.

"Vi kommer att minnas Josefin för ett artistliv som innehåller mer än vad de flesta hinner med som lever betydligt längre. Shower, filmer och nu senast en brännande aktuell berättelse om livslust, livskriser och brännande skärpa tillsammans med sin syster Marie i 'Systrarna Sisters'", skriver Länsteatern.

 

 

JOSEFIN NILSSON 1969-2016Josefin Nilsson, en av de modigaste, vackraste och mest sårbara artisterna har lämnat oss.Hon...

Publicerat av Länsteatern på Gotland den 29 februari 2016

 

 

I februari i fjol berättade systrarna Josefin Nilsson och Marie Nilsson Lind om vägen tillbaka, i en intervju med Hemmets veckotidning.

– Senaste åren har jag varit så sjuk att det mer har handlat om att överleva än om att leva, sa Josefin då.

 

 

LÄS MER: Josefin Nilsson: "Till slut orkade jag inte"

 

 

2009 valde hon att ta en paus från offentligheten.

Pausen blev längre än vad det var tänkt. Josefin tvingades till två operationer av sin rygg. Hon var borta från offentligheten i fem år.

I februari i fjol berättade syskonen att de bodde tillsammans i ett hus i Visby.

– Om jag inte hade haft Marie... då vete fan. Hon ser mig, hon förstår mig, hon ger mig kraft. Med henne är allting möjligt. Även privat betyder hon förstås mycket, hon är min bästa vän, sa Josefin då.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag