Josefin Nilsson blev misshandlad

På 90-talet hamnade artisten Josefin Nilsson i en destruktiv relation, där hon utsattes för dödshot och misshandel.
Foto: STEFAN SöDERSTRöM/STELLA PICTURE / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Till slut fick mannen en vilkorlig dom i hovrätten – och Josefin Nilsson levde vidare med kroniska smärtor tills hon gick bort i februari 2016.
Foto: SVEN LINDWALL
Bilder ur SVT-dokumentären om Josefin Nilssons liv ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” där hon själv läser upp delar ur sitt bokmanus.
Foto: SVT.
Josefin Nilsson i SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”
Foto: SVT.
Syster Marie Nilsson Lind.
Foto: SVT.
Marie Nilsson Lind.
Foto: SVT.
Marie Nilsson Lind.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 8

På 90-talet hamnade artisten Josefin Nilsson i en destruktiv relation, där hon utsattes för dödshot och misshandel – det berättar nu hennes syster Marie Nilsson Lind i SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.

Fram till sin död 2016 skrev Josefin Nilsson på ett bokmanus om den svåra tiden.

”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen” skrev Josefin Nilsson i den självbiografi som inte hann publiceras före hennes död.

I slutet av 1990-talet var Josefin Nilsson en av Sveriges starkast lysande stjärnor. Hon var frontkvinna i populära sånggruppen Ainbusk, och hon spelade huvudrollen i Hannes Holms hyllade film ”Adam och Eva”.

Men samtidigt som hennes karriär var på topp, så var hon djupt olycklig privat. Hon levde i en destruktiv relation.

– Josa träffade en man som hon blev stormande förälskad i, berättar hennes syster Marie Nilsson Lind i SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.

Dokumentären finns nu på SVT Play, och sänds på SVT2 den 29 mars 20.00.

Det som Josefin Nilsson först trodde var ett kärleksfullt förhållande blev snart en mardröm. Till slut gick hon till polisen. Med sig hade hon bevis i form av röstmeddelanden på sin telefonsvarare och brev med dödshot.

Josefin Nilsson med Ainbusk Singers vid en julkonsert 2001.
Foto: LARSERIC LINDEN

– Det finns bevis. Det finns brev han har skickat, jag har telefonbanden här. Det är otroliga meddelanden, som är fulla av hat, säger Marie Nilsson Lind, och läser upp en del av ett brev:

– ”Jag lovar dig min hämnd, den kommer att bli ljuv. Jag ska tänka ut något raffinerat åt dig”.

Josefin Nilsson berättade gråtande i tingsrätten om den terror hon levt i.

– Han blev djävulsk mot mig. Men då var jag så kär att jag inte kunde ta mig loss.


I tingsrätten dömdes mannen till tre månaders fängelse för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. I hovrätten mildrades domen, och mannen fick till slut en villkorlig dom.

Josefin Nilsson fortsatte arbeta med sitt bokmanus, och skickade delar av det till sin vän Felicia Feldt.
Foto: BJÖRN LUNDBERG

Josefin Nilsson ville ge ut bok om misshandeln

Josefin Nilsson fortsatte arbeta med sitt bokmanus, och skickade delar av det till sin vän Felicia Feldt. I SVT-dokumentären läser Feldt upp en passage ur bokmanuset.

– ”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen. Det blev ett stort hål, som en avgjutning av min kropp. Jag kröp ur den sargade väggen och sa till honom att sluta. Det kändes, att nu gick jag sönder”, läser Felicia Feldt.

2015 satte Josefin Nilsson upp en föreställning med sin syster på Länsteatern Gotland. Där valde hon att för första gången läsa upp delar ur självbiografin hon arbetade med, inför publik. I ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” visas ett inspelat klipp från föreställningen, där Josefin Nilsson sitter på scenen och märkbart upprörd läser upp vad hon gick igenom,

– Då far han upp mot mig, tar strypgrepp på mig och trycker upp mig mot väggen. Han håller mig där och jag får inte luft. och så spottar han mig i ansiktet. Och så säger han att ”Om jag trycker här, då dör du”. Sen så släpper han mig, så jag ramlar ner till golvet. Han står över mig, och jag tittar upp mot honom och tänker att nu kan vad som helst hända.

Josefin Nilsson hoppades att hennes bok skulle ges ut, och nu arbetar systern för att kunna färdigställa det och ge ut det i hennes ställe.
Foto: SVEN LINDWALL

Hon fortsätter:

– Då går han bort till kökslådorna och plockar fram en kniv. Och jag blir så rädd, men då går han ut i tamburen. Och så ställer han sig där och hugger och hugger hugger i mina ytterkläder. Vartenda plagg hugger han i. Sen öppnar han ett fönster, och jag bor sju våningar upp. Och så börjar han kasta ut saker. Jag tänker att han kommer ju kasta ut mig också.

Josefin Nilsson hoppades att hennes bok skulle ges ut, och nu arbetar systern för att kunna färdigställa det och ge ut det i hennes ställe.

I SVT-dokumentären läser Marie Nilsson Lind upp det förord hon har skrivit till sin systers bok.

– ”Min syster hann inte. Hon måste få upprättelse, och ge sin sanning. Förklara varför man inte går vid första slaget. Varför man kan förlora sig själv, hela sin identitet, hela sitt sätt att vara.”

”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” publicerades på SVT Play på fredagen – samma dag som artisten skulle ha fyllt 50 år. På lördagskvällen hölls en ljusmanifestation till Josefin Nilssons ära, för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Josefin Nilsson gick bort den 29 februari 2016, bara 46 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.