Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jönssonligan-stjärnans tragiska upptäckt – död en månad senare

Ulf Brunnberg, Gösta Ekman och Nils Brandt under inspelningen av Jönssonligan.
Foto: FILMBOLAG SF
Nils Brandt i kulisserna med Tove Jansson.
Foto: PRESSENS BILD
Siv Malmqvist, Nils Brandt, Ulf Brunnberg och Gösta Ekman.
Foto: DN EXPRESSEN / FILMBOLAG SF

Han blev Rocky med hela svenska folket genom ”Jönssonligan”-filmerna – men bakom framgången kämpade Nils Brandt med sin hälsa.

Efter en hjärtoperation fick skådespelaren beskedet att han drabbats av leukemi och en månad senare var han död.

– Han hade ju naturligtvis en enorm humor. Det var humor hela vägen, säger änkan Susanne Ringbom om sin bortgångne man.

Med roller i ”Jönssonligan”, ”Fanny och Alexander” och tv-serien ”Mumintrollet” blev den finlandssvenska skådespelaren Nils Brandt ett välkänt ansikte i Sverige.

Störst var han i hemlandet Finland, men med rollen som Rocky i ”Jönssonligan” letade Brandt sig över i väst. Godisgrisen Rocky var en del av ligan i de allra första filmerna, men rollen ersattes sedan av ”Dynamit-Harry”.

När han inte skådespelade levde Nils Brandt ett familjeliv i Helsingfors. Tillsammans med frun Susanna Ringbom, 80, hade han tre barn och familjen hade också en sommarstuga i Åbolands skärgård.

– Där trivdes vi väldigt bra och vi hade planerat att som pensionärer flytta dit och eventuellt hamna på ålderdomshem där. Men sen gick det som det gick, säger Ringbom.

Tragiska livsödet: ”En månad senare var han död”

Bakom rampljuset och framgångarna kämpade Nils Brandt med sin hälsa. Han drabbades av flera olika hjärtproblem och genomgick till slut en bypass-operation. Operationen var ett relativt stort ingrepp och när Brandt var på en efterkoll på sjukhuset för att se om allt såg bra ut reagerade läkarna – hans värden var inte alls så bra som de borde vara. 

Men de dåliga värdena var inte på grund av operationen. Det visade sig att Nils Brandt hade drabbats av leukemi. Efter han fått beskedet om blodcancern insjuknade han sedan väldigt fort. 

– På en månad från det att de konstaterade det, en månad senare var han död, berättar Susanna Ringbom som var gift med Brandt. 

Skådespelaren gick bort 1990 endast 58 år gammal. En av skådespelarna som fick chansen att spela mot Nils Brandt är Ulf Brunnberg. Skådespelarna sågs för första gången tillsammans på bioduken i ”Varning för Jönssonligan”. 

– När folk dör i den åldern tycker jag att det är för tidigt, berättar Brunnberg. 

När skådespelarna möttes hade finlandssvensken lämnat Finland och sitt sociala nätverk för att spela in ”Jönssonligan”-filmerna i Sverige och Brunnberg tog honom lite under sina vingar. 

– Då blev det så att jag blev ju lite social mentor till honom när han var i Sverige, säger Ulf Brunnberg.

Minnet av Nils Brandt: ”Humor hela vägen”

Det var inte bara under filminspelningarna som skådespelarna sågs, de höll även kontakten vid sidan av. De ringde varandra ibland, men det var inte alltid lätt att hålla kontakten när de sedan på var sitt håll hade fullt upp och bodde i olika länder. Men när Brandt firade sin 50-årsdag var Brunnberg och hälsade på honom i Helsingfors. 

– En person som har satt sina avtryck hos mig. Jag gillar folk som är raka. Och som är ärliga. Och därför tyckte jag om honom, säger Brunnberg.

I juni i år är det 30 år sedan Nils Brandt gick bort och även Susanna Ringbom minns honom som en person som kunde vara rak och envis. Men också väldigt positiv och med mycket humor. 

– Han hade ju naturligtvis en enorm humor. Det var humor hela vägen, säger änkan.

Hon berättar också om vad hon tror att hennes bortgångne man var allra stoltast över. Förutom sin familj är det filmen ”Fanny och Alexander” som hon tror stack ut lite bland de andra produktionerna.

– Naturligtvis var det en fjäder i hatten att ha varit med i en Bergman-produktion. Som han syntes väldigt lite i. Men i alla fall. 

Ulf Brunnberg ångrar att han blev skådespelare:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.