Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonatan Unge är befriande rolig i "Sommar i P1"

Jonatan Unge Foto: Sveriges Radio

Lättsam underhållning med välskrivet manus. 

Trots att Jonatan Unge avskyr att skriva långt, lyckas han ändå paketera ett befriande roligt sommarprat om egentligen inget särskilt. 

Vi är en del som känner till Unge från hans satirpoddar som ”Della sport” och ”Lilla drevet”, men för den större lyssnarskaran är han ett ganska oskrivet kapitel. 

Hans sommarprat, som med mycket möda blev till, förstörde hans sommar och kostade honom en massa pengar är en personlig satir där han med varm röst guidar oss genom sitt liv – ett liv som bygger på att han är en priviligerad person som är född med silversked i munnen.

Föräldrarna, journalisterna Ingemar Unge och Cecilia Hagen, beskrivs kärleksfullt med humorn som känslovägg. 

Han fick alla julklappar på önskelistan, men blev ändå inte nöjd. Han föddes utan smärta för att hans mor var så glad att han kom till världen. Det städades, pysslades och fixades kring honom långt upp i vuxen ålder. 

Sådant kan provocera. 

Men Jonatan Unge beskriver sina tillkortakommanden med självinsikt och en formuleringsförmåga som gör att man bara känner ömhet. 

Hans psykoanalytiker, som verkar ha haft en central roll i sju år av hans vuxenliv blir som en tyst sidekick som har kommentarer på det mesta som sker: ADHD-diagnos, valet att bli komiker, trassliga kärleksrelationer och en glömd väska. Allt går att analysera enligt Freuds teorier. 

Självklart ligger det smärta, riktiga känslor och många svårigheter mellan raderna när han beskriver sina 11 betalningsanmärkningar, sina diagnoser, misslyckade universitetsstudier och kraschade förhållanden. Men i sommarprogrammet får vi enbart underhållas. 

Och det gör Jonatan Unge med bravur. 

”Sommar i P1” släpps som podd kl 07 och sänds i P1 kl 13.

 

SOMMARPRATAREN: JONATAN UNGE, 39, KOMIKER

INLEDNINGEN 4 getingar

Han beskriver sig själv som i en ”Mina vänner”-bok och berättar sedan hur detta sommarprogram har förstört hela hans sommar. 4000 kronor lade han på fyra skrivardygn i Osby, men han skrev inte en enda rad. Han åt bara pizza och tittade Youtube. En effektiv sammanfattning av hans personlighet.

 

KÄNSLORNA 3 getingar

Det mest intressanta i alla fniss och skratt är de underliggande känslorna hos en antagligen väldigt känslig man som sökt sig genom livet från Lenin via judendomen till ståupp-karriären. Väldigt Hemingwayskt om nu Hemingway hade varit rolig. 

 

SKRATTEN 4 getingar

Det har inte direkt sprutat ut humoristiska sommarprat detta året så det är en befrielse att få fnissa och skratta. Jag ler fortfarande när jag tänker på att han eventuellt får adoptera en vuxen indier likt Nalle Knutsson och Anna Wahlgren.

 

MUSIKEN 3 getingar

Är Unge en posör eller är detta verkligen hans musiksmak? En oerhört eklektisk blandning som ofta passar väldigt bra in och andra gånger känns som ett frågetecken. 

 

AVSLUTNINGEN 4 getingar

Dödsångest går i släkten men hans märkligt tröstande ord att universum älskar oss alla för han har blivit smekt av just denna kraft under en LSD-tripp vid Waldemarsudde en gång är just… tröstande. Och symtomatiskt för hela sommarprogrammet.

 

LÅTLISTA

”Rose garden” (Lynn Anderson), ”At last” (Etta James), ”Milord” (Edith Piaf), ”Rudegull seglar bort med sin trolovade” (Garmarna), ”Genesarets sjö” (Kjell Höglund), ”Lecha Dodi” (Maccabeats), ”Hatikva” (Roberto Paternostro & Israels Kammarorkester), ”Partyland” (Detektivbyrån), ”Fredmans Epistel Nr 41” (Fred Åkerström), ”Balladen Om K” (Thorsten Flinck), ”Kom” (Allan Edwall), ”Jag är en vampyr” (Markus Krunegård), ”Being Boring” (Pet Shop Boys), ”Förhoppning” (Bengan Janson & Björn Ståbi & Allan Edwall).