Jonas Karlssons insikt vid 50: ”Rutiner är en konstform”

Jonas Karlsson sommarpratar för andra gången den 25 juli 2021.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Han har jobbat som skådespelare i 30 år.
Foto: NORA LOREK

I Jonas Karlssons andra sommarprat reflekterar han över åldrande.

Han pratar om att bli tillsagd av sina barn att inte vara töntig, och insikten om att det inte är så fel att fastna i gamla hjulspår.

– Utmaningen är att hålla sig på vägen överhuvudtaget, säger Jonas Karlsson i ”Sommar i P1”

Skådespelaren Jonas Karlsson fyllde 50 år under våren. I ”Sommar i P1” reflekterar han över sin ålder, vad den för med sig och vad han känner inför den. 

– ”50 är det nya 30”, säger de. Men det är det inte. 50 är samma gamla 50 som det alltid har varit, säger han i programmet, men medger att det också finns en hel del fördelar med hans nya ålder.

Dessutom, menar Jonas Karlsson, är han inte särskilt gammal i själen, bland annat tack vare sina barn.

I sitt sommarprat berättar Jonas Karlsson att hans barn utbildar honom i vad som är inne och ute i ungdomskulturen. Bland annat har de strikt förbjudit honom att ”daba”, en gest som var omåttligt populärt för några år sedan.

– De ville väl säga typ att: ”Om det där nu, när det är på väg att bli helt hopplöst ute, skulle nå din ålderskategori så får du under inga omständigheter göra det.” Jag använde det som hot några gånger: ”Om ni inte städar upp så kommer pappa daba på tv”, säger Jonas Karlsson med glimten i ögat. 

”Utmaningen är att hålla sig på vägen” 

I takt med att han har blivit äldre har Jonas Karlsson kommit till flera stora insikter. Bland annat har han börjat förstå värdet i rutiner och planering, något han hade svårt för i yngre dagar.

Att hålla vad man lovar, betala räkningar och inte knarka är några av de åtaganden som Jonas Karlsson listar när han pratar om utmaningarna med att vara ”vanlig”.

– Det är först när man inser att allt kan kastas omkull som man förstår hur svårt det är att vara förutsägbar, och att rutiner är en alldeles egen konstform. 

– Nej, att fastna i gamla hjulspår det är inte det största problemet. Den riktigt stora utmaningen är att hålla sig på vägen överhuvudtaget, säger han i ”Sommar i P1”.

Avslutningsvis skänker Jonas Karlsson en tanke till de vänner han känt som gått bort innan 50, och reflekterar över att förlusten har gett honom en ny uppskattning för livet.

– Då tänker jag att det är trots allt ändå roligt att få vara med. Det är spännande att se vad som händer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.