Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Gardells sorg inför sista stora showen

Jonas Gardell har den senaste tiden varit aktuell på flera sätt. I höstas släppte han romanen ”Till minne av en villkorslös kärlek”, i december visades dramaserien ”De dagar som blommorna blommor” på SVT. Nu har föreställningen ”Queen of f*cking everything” premiär.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Gardell och hans ensemble i ”Queen of f*cking everything”.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas GardellFoto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas GardellFoto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu har Jonas Gardells sista stora show ”Queen of f*cking everything” premiär på Cirkus i Stockholm.

I föreställningen vill han få publiken att ramla av stolarna av skratt – men det finns också en understämma av sorg.

– Det här är mitt testamente, säger Jonas Gardell.

Den 24 januari har Jonas Gardells sista stora show, ”Queen of f*cking everything”, premiär på Cirkus i Stockholm. 

Vid en pressträff visar den folkkära komikern upp ett smakprov från den spektakulära föreställningen. En stor orkester spelar, Jonas Gardell har rosafluffig mantel och tiara, med på scen finns en ensemble av proffsdansare och sångare.

Jonas Gardell har jobbat i tre år med ”Queen of f*cking everything”, det är den mest påkostade show han gjort. Bara kulisserna, handmålade av konstnären Martin Jacobson, har tagit 10 månader att framställa.

– Det här är mitt testamente. Nu sammanfattar jag allt jag lärt mig om att göra show i 35 år. Du kommer inte hitta något i Sverige som är större, glittrigare, roligare eller mer älskvärt än det här, säger han.

 

 

Hyllningen till döda vännerna

Jonas Gardell säger att han vill ingjuta livsmod och få publiken att skratta högt, men han väjer inte heller för allvaret.

– Det finns en sprudlande livsglädje i föreställningen. Men den går hand i hand med en understämma av sorg och smärta. Den finns där också, men hindrar inte glädjen. Den gör nästan glädjen ännu gladare, säger han.

Jonas Gardell har ett år bakom sig där han förlorat många nära vänner. Bland dem som gått bort finns Gösta Ekman, Rikard Wolff och Benny Fredriksson. Döden har funnits med som tema i flera av Gardells tidigare verk, så även den här gången.

– Jag har haft ett sista år där jag har bott på sjukhuset. Det har varit så många kompisar till mig som har dött. Det har också kommit in i föreställningen, vi gör låtar om det, säger han och fortsätter:

– Jag gör en längre monolog som handlar om livets olika faser, från födseln till slutet. 

Ordnat inför sin egen död

Jonas Gardell berättar att en fråga han återkommer till är: ”Lever jag ett liv värt att dö för?” Han vet att dagen kommer då han själv inte kommer att finnas kvar. Men först vill han leva lite till.

– Om jag får leva lite till så blir jag glad. Men om jag inte får göra det så har jag sett till att allt är ordnat. Med ekonomi, testamente, hur det blir med lägenheten. Det ska inte bli skit efter mig. Jag har ordnat rubbet. Jag är en sådan som vill ha tömt diskmaskinen och inte ha kläder i tvättkorgen när jag lämnar, säger han.

Författaren vet var han kommer att begravas och få sin sista vila.

– Jag vet vilken kyrkogård jag kommer att ligga på. När det är fint väder går jag dit och sätter mig på en bänk och tittar, säger han.

 

 

”Frågar inte om lov längre”

Föreställningen kommer uppta en stor del av Jonas Gardells år. Den spelas i Stockholm hela våren, och från 26 september flyttar den till Lorensbergsteatern i Göteborg. 

Sin rosa prinsessklädsel och gnistrande tiara kommenterar Jonas Gardell med orden:

– Jag är 55 år, jag frågar inte om lov längre. Vi har bara ett enda liv, var en fucking queen of everything!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.