Jon Henrik Fjällgren och Katja LujÁn i "Let's dance". Foto: OLLE SPORRONGJon Henrik Fjällgren och Katja LujÁn i "Let's dance". Foto: OLLE SPORRONG
Jon Henrik Fjällgren och Katja LujÁn i "Let's dance". Foto: OLLE SPORRONG
Den nedbrända kåtan vid Stenträsket i Storumans kommun. Foto: PrivatDen nedbrända kåtan vid Stenträsket i Storumans kommun. Foto: Privat
Den nedbrända kåtan vid Stenträsket i Storumans kommun.  Foto: Privat

Jon Henriks starka reaktion – efter nedbrända kåtan

Publicerad

Jon Henrik Fjällgren reagerar starkt efter att en samisk kåta bränts ner.

Kåtan ansågs av länsstyrelsen i Västerbotten vara ett olovligt nybygge på statens mark. 

– Jag tycker att det är fruktansvärt, helt enkelt. Att bränna ner våran kultur, säger Jon Henrik Fjällgren till Aftonbladet. 

På onsdagen tände Kronofogden eld på Anita Gimwalls kåta vid Stenträsket i Storumans kommun. 

Det skedde efter ett beslut från länsstyrelsen i Västerbotten, som ansåg att den traditionella samiska bostaden var ett olovligt nybygge på statens mark, enligt P4 Västerbotten.

Anita Gimwall, 68, menar att kåtan hade funnits i hennes familj i 120 år. 

 

LÄS MER: Jon Henrik är förändrad – och flickvännen är orsaken 

 

Jon Henrik Fjällgren, som i fredags kväll briljerade i "Let's dance", är själv same och reagerar starkt på beslutet att bränna ner kåtan. 

– Jag tycker inte man ska göra det. Jag tycker att det är fruktansvärt, helt enkelt. Att bränna ner våran kultur... Det tog hårt att se det där. Och att det kan hända än i dag. Jag vet ju hur det var förr i tiden, då brände de både folk och kåtor. Det är för jävligt, säger han till Aftonbladet. 

Jon Henrik ville skriva om händelsen

Han säger till tidningen att han tänkt skriva om det som hände, men att han har varit fullt upptagen med TV4:s dansprogram.

– Jag ville ju skriva någonting om det men då var jag uppe i det här då. Jag får ta en sak i taget. Men jag var ju upprörd, säger han till Aftonbladet. 

En av många som kommenterat händelsen är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. På sitt Instagramkonto skriver hon:

"Orimligt, i dess sanna bemärkelse", skriver hon.

 

LÄS MER: Jon Henriks superhyllning efter kärleksdansen

 

Anita Gimvall menar själv att kåtan funnits i familjen sedan slutet av 1800-talet, och därefter renoverats. Hon vid flera tillfällen bestridit länsstyrelsens beslut.

– Den här kåtan har betytt jättemycket för mig och min familj. Det är som en livsstil att vara nära naturen och fisket, säger Gimvall till Västerbottens-kuriren. 

Expressen har sökt Jon Henrik Fjällgren. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag