Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jon Henriks skräckskada i sändning – hissades ut på bår

Skadade sig under inspelningarna av ”Fångarna på fortet”.
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
1 / 12

Deltagarna gör allt för att vinna så många nycklar som möjligt.

Fredagens program av ”Fångarna på fortet” bjuder på dramatiska bilder när Jon Henrik Fjällgren utsätts för en allvarlig olycka.

– Jag fattade inte att den hade gått av, jag har ganska hög smärtgräns så jag förstod inte förrän jag såg att den var sne, säger Jon Henrik Fjällgren.

Under fredagskvällen är det dags för två nya gäng att tävla om nycklar på Fort Boyard. I programmet Fångarna på fortet tävlar Daniel Norberg, Christian Åkesson och Louise Nordahl mot Jon Henrik Fjällgren, Johan Jureskog och Malin Berghagen. 

I ett av rummen möts John Henrik Fjällgren och hans motståndare Christian Åkesson av varsitt rullband. Grenen går ut på att ta sig fram på rullbandet för att sedan lyckas lägga tre bollar i ett nät. Detta visar sig inte bara vara svårt utan även farligt. Jon Henrik fjällgren kämpar för fullt fram på rullbandet när han plötsligt flyger bakåt och landar snett med ena foten, som går av.

– Jag tänkte att nu vrickar jag foten eller jag tänkte egentligen inte så mycket utan jag ville ställa mig upp och fortsätta men det var ju omöjligt. Jag fattade inte att den hade gått av, jag har ganska hög smärtgräns så jag förstod inte förrän jag såg att den var sne, säger Jon Henrik Fjällgren.

”Kändes för jävligt faktiskt”

I programmet syns han kämpa för att ställa sig upp igen men blir kvarliggandes på marken, något som får programeldare Gunde Svan att reagera. 

– Han har gjort illa sig, utbrister Gunde Svan medan Agneta Sjödin roppar att tävlingen måste stoppas.

Snabbt syns flera sjukvårdare på plats och Jon Henrik Fjällgren bärs ut av personal och förs till en början till sjukrummet. Olyckan visade sig vara så pass allvarig att han tillslut bars ut på en bår och färdades i väg med båt till sjukhus.

– Där fick jag ligga ganska många timmar med endast någon Ipren. Det gick inte att kommunicera med dem för alla pratade franska så jag fick ingen att prata med. Det kändes för jävligt faktiskt, för teamet fick inte komma med in till sjukhuset, säger han och fortsätter:

– Det var irriterande för jag ville ju kunna prata med någon och se vad de skulle göra med mig. Det var en väldigt utsatt situation.

Kritiserar säkerheten i programmet

Tillslut fick Jon Henrik Fjällgren hjälp och foten gipsades. Något som ledde till att flygresan hem blev både problematisk och farlig.

– Det var farligt då jag kunde få en blodpropp på planet. Det blir ett sådant tryck men läkarna i Frankrike sa att det var okej.

När han tänker tillbaka på händelsen riktar han kritik mot säkerheten på programmet och menar att det inte kändes helt tryggt.

– Jag tycker att de borde ha bättre hjälp när det väl sker någonting, så att man kan ta sig därifrån lättare eller att man får hjälp på plats, säger han och fortsätter:

– För mig kändes det inte som att det fanns någon läkare där på plats vilket jag tycker att de ska ha hela tiden. Det var lite otäckt när man blir buren ner för trappor och så har man ont. Tappar de mig så faller jag liksom för jag kan inte ta emot mig. 

Jonathan Nordin, exekutiv producentför programmet berättar att situationen hanterades snabbt och att Jon Henrik Fjällgren snabbt fick plats av teamet.

”Så fort Jon Henrik skadade sig så avbröt vi inspelningarna och vårt läkarteam på plats gav honom direkt vård.”, skriver han i ett mejl till Expressen.

Tv-programmet sändes första gången 29 september 1990.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.