Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jon Henrik om hemliga kampen i ”Let's dance”

Jon Henrik Fjällgren och Maret NystadFoto: OLLE SPORRONG
Jon Henrik Fjällgren tävlade mot Gunde Svan och Daniel Norberg i ”Let's dance” 2018Foto: OLLE SPORRONG
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: OLLE SPORRONG

Jon Henrik Fjällgren är tillbaka i Melodifestivalen med ett tufft år bakom sig – han vann ”Let's dance” 2018, men var nära att knäckas på kuppen.

Nu berättar artisten om hur han kom igenom krisen och det avgörande stödet från flickvännen Maret Nystad.

– Förut drog jag hela lasset själv, som en lång jäkla släde. Men nu är vi två som släpar den, säger han.

Artisten och renskötaren Jon Henrik Fjällgren, 31, är tillbaka i Melodifestivalen för tredje gången med bidraget ”Norrsken”. De tidigare gångerna har artisten tagit sig direkt till final och slutat tvåa (2015) och femma (2017).

Jojkaren från Mittådalen har också haft andra framgångar de senaste åren. Tv-publiken röstade fram honom som vinnare i både TV4:s ”Talang” (2014) och ”Let's dance” (2018).

Men Jon Henrik Fjällgren har också haft sin beskärda del av motgångar. För tre år sedan fick artisten diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, något han valt att vara öppen kring. Fjällgren har tidigare berättat att flera saker utlöste symptomen, som att han blev mobbad under uppväxten. De senaste åren har artisten förlorat många vänner som gått bort. 

 

 

Avslöjar tuffa ”Let's dance”-tiden: ”Klarade inte av det”

För ungefär ett år sedan kom sorgen plötsligt ifatt Jon Henrik Fjällgren. 

– Många av de bekymmer som jag borde tagit tag i tidigare har jag skjutit bort och tänkt: ”Det där tar jag sen”. Men med tiden har jag känt att jag måste göra någonting åt det här, säger han.

Men tidpunkten kunde inte ha varit mer oläglig. Jon Henrik Fjällgren var mitt uppe i intensiv dansträning för att visa upp sig inför miljonpublik i tv i ”Let's dance” varje vecka. 

– Så här var det egentligen: Varje fredag när jag hade dansat färdigt så tänkte jag: ”Nu jäklar orkar jag inte mer, hoppas det går dåligt nästa gång”. Jag ville inte gå vidare. Det var för jobbigt, jag kände att jag inte klarade av det. Men sedan kom fredagarna och jag ville inte skämmas i tv och kände att jag måste göra mitt bästa. Det blev en drivkraft – att inte göra bort sig, säger han.

Hyllar kärleken Maret

Efter ”Let's dance”-vinsten valde Jon Henrik Fjällgren att dra sig tillbaka och fokusera på sitt välmående.

 – Saker som varit viktiga att ta tag i har jag börjat jobba med. Mina närmaste har börjat bry sig och se mig på ett annat sätt. De engagerar sig och stöttar, säger han.

Flickvännen sedan två år, norska Maret Nystad, 28, och hennes stöd har varit avgörande för att Jon Henrik Fjällgren kunnat ta sig ur krisen.

– Förut drog jag hela lasset själv, som en lång jäkla släde. Men nu är vi två som släpar den. Och när inte jag orkar så gör hon det, säger han.

Maret Nystad kommer också att vara vid artistens sida under tävlingsveckan i Melodifestivalen för att ge honom stöd under sändningen.

– Det är känslosamt, låten handlar om hur jag har känt det och den är rakt igenom sann, säger Fjällgren.

Jon Henrik Fjällgren tävlar i den tredje delfinalen i Leksand på lördag kl 20 på SVT1.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.