Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jon Henrik Fjällgrens kamp: ”Sen skriker jag av smärta”

Skadade sig under inspelningarna av ”Fångarna på fortet”.
Jon Henrik Fjällgren har många panikfyllda nätter i bagaget.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jon Henrik Fjällgren lider av sömnparalys.Foto: OLLE SPORRONG

Den folkkäre artisten Jon Henrik Fjällgren är van vid panikartade och skräckfyllda nätter. 

Sedan ung ålder lider han nämligen av sömnparalys. 

– Sen skriker jag av smärta och sen vaknar jag. Det är helt crazy, säger han till Aftonbladet

Vid sömnparalys stängs muskelkontrollen av för tidigt eller slås på för sent så att man inte kan röra sig trots att man är vaken. Vissa människor får dessutom obehagliga hallucinationer. 

En av dem är artisten Jon Henrik Fjällgren, 32, som tampats med skräckfyllda nätter sedan han var 11 år.

– Det man fruktar mest, det ser man i sitt sovrum, och så kan man inte göra någonting, berättar han för Aftonbladet.

För Jon Henrik Fjällgren börjar tillståndet ofta med en vibration i kroppen som sedan övergår i panik, ångest och och hallucinationerna. 

– Jag vaknar av att det är någonting som springer i köket, fram och tillbaka. Det låter som att den här grejen har minst åtta ben och dörren står ju på glänt så jag ser ju hur den swishar förbi, säger han. 

”Jag skriker av smärta”

Sångaren berättar att han sedan hör någon som skriker att han ska akta sig men att han varken kan svara eller röra sig en millimeter. Därefter slås sovrumsdörren upp och en skepnad hoppar upp på sängen och och sticker en av sina klor i hans bröst. 

– Sen skriker jag av smärta och sen vaknar jag. Det är helt crazy.

Upplevelserna har bidragit till svåra sömnproblem för Jon Henrik Fjällgren och återkommer fortfarande regelbundet. Genom att prata öppet om sina erfarenheter hoppas han kunna belysa problemet så att fler förstår vad det innebär. 

– Man vågar nästan inte prata om det för man anses vara knäpp eller att man har någon annan bakomliggande sjukdom, men så är ju inte fallet, utan det här kan drabba vem som helst, säger han till Aftonbladet.