Jon Henrik Fjällgren vann "Talang Sverige" och en miljon kronor i den direktsända finalen på söndagen. Foto: Roger VikströmJon Henrik Fjällgren vann "Talang Sverige" och en miljon kronor i den direktsända finalen på söndagen. Foto: Roger Vikström
Jon Henrik Fjällgren vann "Talang Sverige" och en miljon kronor i den direktsända finalen på söndagen.  Foto: Roger Vikström
Efter direktsändningen berättade han om sina känslor: "Jag gråter inombords och det är bara av glädje och chocktillstånd." Foto: Roger VikströmEfter direktsändningen berättade han om sina känslor: "Jag gråter inombords och det är bara av glädje och chocktillstånd." Foto: Roger Vikström
Efter direktsändningen berättade han om sina känslor: "Jag gråter inombords och det är bara av glädje och chocktillstånd." Foto: Roger Vikström
"Jag har aldrig haft någon riktigt stark tro på mig själv, det här var en väldig chock för mig", säger Jon Henrik Fjällgren om vinsten. Foto: Roger Vikström"Jag har aldrig haft någon riktigt stark tro på mig själv, det här var en väldig chock för mig", säger Jon Henrik Fjällgren om vinsten. Foto: Roger Vikström
"Jag har aldrig haft någon riktigt stark tro på mig själv, det här var en väldig chock för mig", säger Jon Henrik Fjällgren om vinsten.  Foto: Roger Vikström

Jon Henrik Fjällgren vann "Talang Sverige"

Publicerad

Jon Henrik Fjällgren tog hem miljonen och segern i TV3:s "Talang".

Efter att ha blivit både juryns och publikens favorit hade han ännu inte hunnit samla sig.

– Jag har aldrig haft någon riktigt stark tro på mig själv, det här var en väldig chock för mig, säger en rörd Jon Henrik.

Jon Henrik Fjällgren berörde först "Talang"-publiken med "Daniels jojk", en hyllning till hans bortgångne vän.

Sedan när han jojkade sin pappa under delfinalen.

– Han var väldigt rörd, jätteglad. Han blev bara väldigt glad och jag fick en stor kram av honom, berättade Jon Henrik i programmet om pappans reaktion.

Nu står han som segrare i TV3:s "Talang" och fick hela juryns känslor att svalla.

– Jag har ingen aning om vad jojk är för något, men det varje gång jag hör det går det rakt in. För mig finns det bara en vinnare, sa en tårögd Tobias Carlsson.

– Det känns som att du skulle kunna bota sjuka människor med jojk. För mig är du en magisk man, sa Carolina Gynning.

"Aldrig riktigt trott på mig själv"

Efteråt har Jon Henrik själv svårt att smälta kvällen.

– Det känns overkligt. Jag hade inte trott att jag skulle vinna i kväll, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig riktigt trott på mig själv, men det är väl dags kanske.

Jon Henrik Fjällgren har fått starka reaktioner under "Talang":s gång, och berört publiken med sin personliga musik.

– De flesta känner igen sig i min historia om att ha förlorat en kompis som i den första jojken jag gjorde. De känner igen sig i känslan, säger han.

"Hela min kropp och själ"

Den här gången valde han att låta jojken handla om sig själv.

– Den här jojken handlade om hela mig som människa, hela jag, hela min kropp och själ. Den här personen är jag och den här jojken är jag, säger Jon Henrik.

På plats hade Jon Henrik hela familjen, som följt hans resa fram till finalen.

– Min familj håller sig än så länge, men det kommer nog sedan. Jag gråter inombords och det är bara av glädje och chocktillstånd, säger Jon Henrik.

"Försöka få samisk jojk att finnas kvar"

Vad han ska göra med vinstpengarna - en miljon svenska kronor - har han ännu inte hunnit tänka ut. Men en sak är säker: han kommer fortsätta med musiken.

– Det betyder ett jäkla lyft för samisk musik och för renskötseln och allt, all samisk kultur - hela kulturen. Jag tror inte att det bara är jag som är otroligt glad, säger Jon Henrik Fjällgren och fortsätter:

– Jag kommer fortsätta ge musik till folket och jag ska försöka få samisk jojk att alltid finnas och leva kvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag