Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

John Lundvik ber om ursäkt efter uppmärksammade uttalandet

Stark kritik har riktats mot Melodifestivalen-vinnaren John Lundvik efter hans uttalande om olika hudfärger i podcasten ”Framgångspodden”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu ber artisten om ursäkt till de som tagit illa upp efter vad han har sagt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Jag förstår nu att jag uttryckte mig slarvigt och kanske okunnigt, vilket jag ångrar, säger John Lundvik i ett uttalande via sin presskontakt”, säger John Lundvik.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stark kritik har riktats mot Melodifestivalen-vinnaren John Lundvik efter hans uttalande om olika hudfärger i podcasten ”Framgångspodden”.

Nu ber artisten om ursäkt till de som tagit illa upp efter vad han har sagt.

– Jag förstår nu att jag uttryckte mig slarvigt och kanske okunnigt, vilket jag ångrar, säger John Lundvik i ett uttalande via sin presskontakt.

Nyblivna Melodifestivalen-vinnaren John Lundvik, 36, gästade Alexander Pärleros podcast ”Framgångspodden” i början av mars.

I avsnittet uttalar sig John Lundvik om olika hudfärger, och säger att indier och svenskar är olika raser.

– Jag kan tycka att det har blivit ganska överdrivet det här att man inte får säga ”svart” eller ”färgad” och att man måste säga ”afroamerikan” och så där. Jag tycker att på något sätt att det blivit så överdrivet att folk inte ens vågar säga det man är. Det heter ju ”negress” och ”negro”, det är ju i ordboken. Det är rasen, samma som indier eller svensk, säger John Lundvik i podcasten.

Har fått skarp kritik

Efteråt har skarp kritik riktats mot Lundvik på sociala medier, och flera har påpekat faktafelen i det han säger i ”Framgångspodden”.

Nu ber John Lundvik om ursäkt för det han säger i podcasten, i ett uttalande via sin presskontakt Helene Wigren.

– Jag blir ledsen över att ett samtal om min egen bakgrund och mina erfarenheter av att ha en annan hudfärg än vit uppfattas som okänsligt och sårande. Mitt ansvar som artist är stort och hur jag uttrycker mig påverka andra. Jag förstår nu att jag uttryckte mig slarvigt och kanske okunnigt, vilket jag ångrar. Jag vill därför be om ursäkt för till dem som eventuellt kan ha tagit illa upp, säger han i uttalandet.

”Vi har alla ett ansvar ”

John Lundvik påpekar samtidigt att han i podcasten pratade om hur olika ord uppfattas, men säger att han nu inser att hans egna erfarenheter inte spelar någon roll i sammanhanget. 

– Jag hoppas att både jag själv och andra som har hört eller läst om detta lär sig något av de här reaktionerna och tänker till lite extra. Vi har alla ett ansvar och i dag har jag fått en viktig lärdom, säger John Lundvik via sin presskontakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.