John Houdi var nära att dö i allergichock

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magikern John Houdi var nära att dö i en allergichock efter att ha fått i sig solrosfrön som han inte tål.
Foto: Privat
John fick svårt att andas och åkte direkt till sjukhus. Han lades in på traumaavdelningen och fick antihistaminer och kortison och syrgas.
Foto: Privat
Nu vill han tacka vårdpersonalen för att de tog så väl hand om honom. "De räddade livet på mig och jag vill hälsa personalen som läser det här: Ni var fantastiska!"
Foto: Mikael Sjöberg

Magikern och artisten John Houdi, 49, var en hårsmån från att dö i en allergichock på måndagen.

På ett kafé i Uppsala åt han bröd som innehöll solrosfrön.

– Jag kunde inte andas. Den fantastiska personalen på traumaavdelningen på Akademiska sjukhuset räddade mitt liv, säger John Houdi till Expressen.

John Houdi – bland annat känd för sin buktalardocka – vill berätta för att varna andra människor, främst de som serverar och säljer bröd.

– De måste veta vad de serverar och säljer, säger John Houdi som på måndagen besökte ett kafé i Uppsala.

– Jag är svinallergiker mot solrosfrön, linfrön och valnötter. Får jag i mig sådana kan jag kvävas till döds. Jag beställde en lunchmacka och frågade om den innehöll några nötter eller solrosfrön. "Nej, det här är majsbröd så det är ingen fara", fick jag till svar.

Fick svårt att andas

Han påbörjade sin lunch. Efter några tuggor kände han några små hårda bitar i brödet – solrosfrön.

– Samtidigt kände jag hur jag började få svårt att andas – och då är det bråttom. Jag skrek till personalen, att "ni sa ju att det inte var några nötter eller frön i brödet, och det innehåller solrosfrön."

– Jag blev lovad en ny macka, men då började jag få panik och skrek att jag vill inte ha en macka, jag måste till akuten fort som sjutton.

– Dumt nog kastade jag mig i bilen och körde till Akademiska sjukhuset. Jag kunde ha dött på vägen eftersom jag började få kramper i halsen och andningsvägarna, säger John som fick "rött kort" på akutmottagningen.

Vårdades på traumaavdelningen

Han lades in på traumaavdelningen och fick antihistaminer och kortison och syrgas.

– Blodtrycket låg på 180, säger han.

I fem timmar behöll vårdpersonalen honom på traumaavdelningen trots att han ville åka hem tidigare.

– De räddade livet på mig och jag vill hälsa personalen som läser det här: "ni var fantastiska!"

John Houdi, som nu är hemma på gården i Östervåla och vilar upp sig, säger:

– Tyvärr är det inte alla restauranger och kaféer som tar allergier på allvar. De vet ibland inte vad brödet innehåller. Det är ett absolut krav: säljer man smörgåsar och bröd måste det framgå vad det innehåller. I mitt fall höll det på att sluta med döden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.