Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

John Cleeses ilska över ”Pang i bygget”-censur

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
John Cleese.Foto: AMEL EMRIC / AP TT NYHETSBYRÅN
John Cleese, Connie Booth och Andrew Sachs i ”Pang i bygget”.Foto: B CORDELL / REX SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

John Cleese är förbannad över att hans livsverk censurerades.

– De politiskt korrekta verkar tro att om man skämtar om eller retar någon så förnedrar eller förödmjukar man dem. Och det där är en fullständig missuppfattning. De missar poängen helt, säger komikern till tv-programmet 60 Minutes Australia.

Komediserien ”Pang i bygget” sändes i tolv avsnitt mellan 1975 och 1979. Tittarframgången var enorm och serien blev snabbt en tv-klassiker.

John Cleese, som skrev manus till serien tillsammans med dåvarande frun Connie Booth, vann en BAFTA för sin rollprestation som Basil Fawlty. När Channel 4 2001 genomförde en enkät om de främsta tv-karaktärerna någonsin kom Basil Fawlty på andra plats (endast slagen av Homer Simpson). ”Pang i bygget” utsågs förra året till den bästa brittiska komediserien någonsin.

BBC kallar serien ”juvelen i BBC:s komedikrona” – men på senare tid har serien stött på problem. UKTV tog i somras bort ett avsnitt från sin streamingtjänst eftersom det enligt företaget innehöll ”rasistiska uttryck” om tyskar och västindier.

– Det var ett korkat beslut. Det är som om de tror att om man lägger vissa ord i munnen på folk så måste de vara sanna. Komedi handlar inte om perfekta människor utan om hur vi alla har brister. Det handlar inte om att allt går som de ska utan om saker som går snett, säger John Cleese i en ny tv-intervju.

Connie Booth (”Polly”), John Cleese (”Basil”), Andrew Sachs (”Manuel”) och Prunella Scales (”Sybil”) spelade huvudrollerna i ”Pang i bygget”.Foto: EVERETT COLLECTION/IBL

John Cleese: ”Extraordinärt nedlåtande”

UKTV började efter kraftiga protester från allmänheten åter streama avsnittet – men med en varningstext, något som irriterar Cleese.

– Det är den här patetiska idén om att människor inte tål att höra olika åsikter. Det tycker jag är extraordinärt nedlåtande, säger Cleese.

Komikern, som fyllde 81 år den 27 oktober, poängterar dock att man inte kan skämta om allt.

– Man kan inte och bör aldrig skratta åt någons fysiska eller psykologiska smärta om den är äkta. Men om det är vad jag kallar ”smärtposörer”, som mycket av det där politiskt korrekta tramset, så känner jag mer eller mindre förakt för det, säger Cleese.

Testa dina kunskaper i Expressens tv-seriequiz!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.