Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

John Chrispinsson har hastigt avlidit

John Chrispinsson.
Foto: / SVERIGES TELEVISION AB
Programledaren John Chrispinsson har hastigt avlidit.
Foto: - - / TV2/RAPPORT MORGON
John Chrispinsson har jobbat med Linda Nyberg.
Foto: Robban Andersson
John Chrispinsson med Marianne Rundström.
Foto: SVT

Radio- och tv-profilen John Chrispinsson är död.

Enligt SVT har han hastigt avlidit, 60 år gammal. Det uppger hans familj för SVT Nyheter. Hans programledarekolleger fick meddela dödsbudet i direktsändning i "Gomorron Sverige".

Chrispinsson föll ihop livlös utanför ett gym i Stockholm och hans liv gick inte att rädda.

– Nej det var hemska nyheter, han var en fin vän och kollega, säger Roger Lundgren, hovexpert som gjort många kungliga bröllop och dop ihop med John Chrispinsson i SVT.

SVT-programledaren John Crispinsson har gått bort, 60 år gammal.

Det uppger hans familj till SVT Nyheter under tisdagsmorgonen.

Johan Chrispinsson hade varit och tränat på ett gym i Stockholm på måndagen. På väg från gymmet föll han ihop och hans liv gick inte att rädda.

Programledaren John Chrispinsson var aktiv in i det sista. Så sent som i helgen var han bjuden på kulturprofilen Ulrika Knutsons 60-årsmottagning, men kunde inte komma fram på grund av tågkaos.

I stället hade vännerna hörts på telefon under söndagen, för att bestämma en ny tid att ses, då han missade festen.

John Chrispinsson.
Foto: / SVERIGES TELEVISION AB

Dödsbudet kom därför mycket överraskande för hans vänner.

Chrispinsson har arbetat i både radio och tv, och har sänt program som Gomorron Sverige, Melodifestivalen och kungliga evenemang.

– Han var en mycket snäll person, klok påläst och engagerad. Jag blir jättechockad av att höra detta, vi skulle ha träffats för att äta middag för några veckor sedan, men jag var tvungen att avboka då. säger Roger Lundgren.

LÄS MER: Kollegernas sorg efter John Chrispinsson

Marianne Rundström och John Chrispinsson.
Foto: / SVERIGES TELEVISION AB

Sände många bröllop i SVT

Hovexperten Roger Lundgren har under åren gjort en lång rad tv-sändningar med John Chrispinsson.

De blev något av ett radarpar i SVT-sändningar från bland annat de kungliga bröllopen med Carl Philip och Sofia, Madeleine och Chris O´Neill, samt prinsessan Lilians begravning och Estelles dop.

– Vi brukade göra den uppdelningen att han fokuserade på historia och jag på det levande. Han älskade historia och var engagerad i både Livrustkammaren och Stockholms stads skönhetsråd, berättar Lundgren.

Vännen och kollegan Staffan Dopping skriver om det oväntade dödsfallet i en uppdatering på Facebook på tisdagsmorgonen.

"Ja det är dessvärre sant. Min vän och kollega John Chrispinsson har avlidit. Jag kan inte fatta det, vi har på många sätt arbetat sida vid sida sedan mitten av 80-talet. Vi är båda 56:or. John var en ovanlig, lojal och stimulerande människa. Multibegåvning, med en underfundig humor. Farväl, John!"

Även Barbro Hultman, redaktör på Kungliga hovstaterna, skriver på Facebook tisdagen:

"Inte en dag utan tårar. Budet kom nu om att John Chrispinsson hastigt avlidit. Ett proffs som jag är glad att jag fick arbeta med under förberedelserna till Kronprinsbröllopet 2010."

Hann även skriva fyra böcker

Chrispinsson, född i Enskede 1956, startade sjn journalistbana på Strengnäs Tidning. Han kom sedan till Sveriges Radio och Sveriges Television.

På SVT jobbade han bland annat med aktualitetsprogrammet "Svepet".

Under 90-talet arbetade han med "Förmiddag i P1"  och föregångar till "P1 Morgon" som hette "Direkt".

2011 valdes John Chrispinsson in i Stockholms stads skönhetsråd. Han fick också motta Kungliga Vitterhetsakademins inskriftsmedalj i silver.

John Chrispinsson har också gjort flertalet Nobelsändningar i SVT, bland annat tillsammans med Linda Nyberg, Anne Lundberg och Victoria Dyring.

Dessutom har han arbetat med historiska program i Sveriges radio.

Utanför SVT och SR så var John Chrispinsson ofta debattledare på konferenser.

John Chrispinsson hann också skriva fyra böcker under sin tid som verksam, från 2007 till 2011. Alla hans böcker hade historisk anknytning, och berörde främst svensk historia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.