Johannes Brost är död efter sjukdomskampen

Johannes Brost har gått bort, 71 år gammal, efter en tids sjukdom.
Johannes Brost blev mest känd i rollen som Joker i SVT-serien “Rederiet”
Johannes Brost i Lets dance.

Johannes Brost har gått bort, 71 år gammal, efter en tids sjukdom.

Skådespelaren somnade in på torsdagskvällen med familjen vid sin sida, enligt TT.

Johannes Brost är död.

Skådespelaren, känd för roller som Joker i "Rederiet" och Janne i “Avalon", en film som gav honom en Guldbagge, blev 71 år. 

Han avled under torsdagskvällen med familjen vid sin sida, efter att ha drabbats av cancer för en tid sedan. Cancern var en tumör som satt i halsen. 


LÄS MER: Vännerna sörjer Johannes Brost 


Johannes Brost har legat sjuk länge. Men under torsdagskvällen bedömde man att det inte fanns mer att göra.

Johannes Brost drog sig undan offentligheten

Den sista tiden drog sig Johannes Brost bort från offentligheten. Han slutade att uppdatera sitt Instagram-konto. När Expressen var i kontakt med skådespelaren under senhösten berättade han att han tagit ett beslut att inte prata mer om sin sjukdom. 

Det var under förra våren som Brost, när han spelade in SVT:s "Jordskott" och medverkade i "Let’s dance" i TV4, upptäckte varningssignalerna. Efter att ha gått ner 16 kilo valde han att uppsöka läkare. 

– Jag blev svagare och svagare. Jag gick ner fruktansvärt mycket i vikt. Jag kunde inte behålla maten. Jag vägde inte mer än 51.5 kilo, sa han i augusti. 

Han var så svag att han fick näringsdropp. 

I en intervju med Cancerinformation.nu i september berättade Brost att Gunde Svan under inspelningarna av "Fångarna på fortet" bad honom söka läkarvård. 

– På dotterns studentmottagning var jag tvungen att gå och vila, jag som alltid haft järnkondition. När jag senare kom till "Fångarna på fortet" tittade Gunde på mig och konstaterade att jag måste till läkare.

När intervjun gjordes var planen att Brost skulle opereras i oktober. 

Och nu har han alltså gått bort.

https://www.instagram.com/p/BXp9yM5BK6g/?taken-by=johannesbrost1

Brost skulle medverka i "Tillsammans mot cancer" på TV4

8 januari var det planerat att Brost skulle medverka i "Tillsammans mot cancer" i TV4. Så sent som under torsdagen skickade TV4 ut ett pressmeddelande där Johannes Brost stod med som "medverkande".  Och i trailern, som programledaren Tilde de Paula Eby delade under torsdagen fanns Brost med. 

– Johannes Brost, som själv har drabbats av cancer, kommer att gästtala på “Tillsammans mot cancer"-galan och uppmärksamma kampen mot sjukdomen för att få fler att stödja cancerforskningen, sa pressansvarig Amanda Hjärtmyr under julhelgen.


LÄS MER: Johannes Brosts sista svåra tid


Under den svåra tiden har familjen funnits där som stöd. 

– Jag har haft ett väldigt stöd av alla mina barn som varit här, och mitt ex, mina barns mor har varit här. Vi är väldigt goda vänner, alla har skött om mig, har Brost berättat. 

Brodern Tomas Forssell har tagit hand om praktiska saker som Brost behövt hjälp av.

– Jag har haft ett väldigt stöd av mina vänner, grannar, kära och nära, har Johannes Brost berättat. 

https://www.instagram.com/p/BdibuJOn7A7/?taken-by=tildedepaula

Johannes Brost själv har visat upp en positiv sida under sjukdomen. En vecka efter att han gått ut och berättat om cancern, valde han att skämta om sjukdomen på Instagram. Där lade han upp en bild från en kräftskiva, där han håller en kräfta i handen. Till bilden skrev han: 

"En kräfta kommer sällan ensam. Skål!"

Brost slog igenom i julkalendern "Stjärnhuset" 1981, men mest känd blev han i rollen som Joker i SVT-serien "Rederiet" 1992-2000. Har spelat i en rad teater­pjäser, samt medverkat i filmer som "Bröllopsfotografen", "Black Jack" och "Besökarna". Han gjorde stor succé med "Avalon", som gav honom en Guldbagge för bästa manliga huvudroll 2012. De sista åren medverkade han i en rad framgångsrika produktioner, så som “En pilgrims död”, "Jordskott" och "Fröken Frimans krig", samt var en av deltagarna i fjolårets "Stjärnorna på slottet".

Johannes Brost lämnar efter sig fyra barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.