Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johannes Brost är död – här är rollerna vi minns

Foto: BENGT WANSELIUS / SVT / / SVT TT NYHETSBYRÅN
Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB
Foto: TORBJÖRN ANDERSSON / XP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Johannes Brost har varit verksam sedan 70-talet i filmer som ”Besökarna” och ”Bröllopsfotografen”. 

Han har gång på gång hyllats för sina insatser och vann 2013 Guldbaggen för bästa manliga huvudroll i filmen ”Avalon”.

Här är några av hans minnesvärda roller.

Julkalendern "Stjärnhuset"

Så hette SVT:s julkalender 1981. Johannes Brost, här som karaktären Astro, fick höra sagor ur den grekiska mytologin – i stället för berättelser med anknytning till tomtar eller jul. Det var denna roll som gjorde honom allmänt känd i publikens ögon.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

”Gäster med gester”

Han demonstrerade onekligen sin pantomimiska begåvning i tv-succén som först sändes 1982. Han spelade under sin medverkan charader med andra mer eller mindre kända skådespelare.


Foto: KENNETH THOREN / TT NYHETSBYRÅN

”Jönssonligan dyker upp igen”

Du minns väl Direktör Wall-Enberg från Jönssonligan? I den fjärde filmen om Jönssonligan från 1986 spelade Johannes Brost Järnarmen Manfred, Wall-Enbergs tystlåtna underhuggare. Karaktärens högra arm var en protes i järn – och tänderna var dessutom av metall.

Foto: ROGER TILLBERG / IBL

”Besökarna”

I den svenska skräckfilmen från 1988 syns Johannes Brost i rollen som amatörparapsykologen (eller ”Ghosthunter” som han kallas på Imdb) Allan Svensson.

Foto: - - / VIASAT

"Black Jack"

Året var 1990 när dramakomedifilmen "Black Jack" hade biopremiär i Sverige. Johannes Brost spelade rollen Lennart i filmen som utspelar sig i dansbandsmiljö i Hedesunda och runt Gävle.


”Rederiet”

Johannes Brost är bland annat känd för sin långvariga roll som bartendern Torbjörn ”Joker” Jonasson i tv-serien Rederiet som sändes varje vår och höst mellan 1992 och 2002.

Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT

”Bröllopsfotografen”

I rollen som Clas syntes Brost i den svenska dramakomedifilmen från 2009 – som mottog stor positiv kritik efter biopremiären.

”Avalon”

Två år efter den svenska dramathrillerns premiär 2011 vann Johannes Brost en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Det var också första gången en svensk film vann pris på Torontos filmfestival efter världspremiären i september 2011.

Foto: OLLE SPORRONG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.