Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Almenäs ber om ursäkt – efter orden: ”Blev ledsen”

Johanna Kempe är kritisk mot onsdagens avsnitt av pratshowen. Foto: Privat
Jessica Almenäs är programledare i ”Breaking News med Jessica Almenäs”.Foto: Kanal 5

Under onsdagens ”Breaking News” skrattade programledaren Jessica Almenäs åt ett inslag om draghundssport i sändningen. 

Johanna Kempe, som var med i inslaget, är nu kritisk till att man skrattar åt sporten.

– Jag kände att det här inte är okej och jag blev ledsen, säger hon.

Nu ber Jessica Almenäs om ursäkt efter agerandet.

I onsdagens avsnitt av Kanal 5:s pratshow ”Breaking News med Jessica Almenäs” visades ett klipp på en tjej och en hund som tävlade i draghundsport. 

Tjejen i klippet var Johanna Kempe, 23, från Västerås. Dagen efter sändningen fick hon reda på av en kompis att hon hade varit med. 

I programmet förklarar programledaren Jessica Almenäs först att draghundssport i Nordisk stil är när man åker skidor och har draghjälp av en hund, varpå komikern och kollegan, Johan Petersson, ifrågasätter varför man inte kan åka själv. 

I klippet de sedan spelar upp, under banderollen ”Sveriges dummaste hund”, ser man hur Johanna Kempe och hunden tar sig upp för en backe när hunden får syn på kameran och stannar av. 

Duon i ”Breaking News”-studion skämtar sedan om huruvida hunden har förstått vad jobbet går ut på. 

När Johanna tittade på klippet blev hon upprörd och upplevde att showen drev med henne och sporten. 

– Jag kände att det här inte är okej och jag blev ledsen. Jag är ingen offentlig person utan en vanlig tjej som tycker om att åka skidor med min hund, säger hon.

I onsdagens avsnitt av ”Breaking News med Jessica Almenäs” pratar Johan Petersson och Jessica Almenäs om draghundsport under banderollen ”Sveriges dummaste hund”.Foto: Kanal 5

I ett inlägg på Facebook ifrågasätter Johanna Kempe hur programledarna pratar om klippet. 

”Hur kan man vara så smaklös och prata om något om någon där man inte har någon koll eller någon bakgrund. Hur tror dem att personen i detta fall jag känner när de väljer att göra narr om mig och min hund. Att prata ner och göra narr om vår prestation som jag själv är jättestolt över. ”, skriver hon bland annat. 

 

Draghundsport

Draghundsport (hundkörning) är en hundsport för draghundar som går ut på att tillsammans med hunden ta sig mellan två punkter på kortast tid. Sporten finns i olika stilar och grenar, där föraren bland annat kan ha skidor, sitta i släde eller cykla. Draghundssport är med i Riksidrott förbundet.

Källa/Läs mer: Draghundsport.se

Rädd att folk slutar tävla

När Johanna Kempe ställde upp i draghund-SM i Sundsvall förra veckan gjorde hon det med sin mammas hund och det var deras första tävling ihop. Tanken var att samla erfarenhet inför kommande tävlingar.

– Jag ser det som en prestation att vi tog oss runt. Det är verkligen svårare än det ser ut och jag är jättenöjd. Men just därför känns det så tråkigt när andra trycker ner en, säger hon och poängterar att hon kommer att fortsätta tävla även i fortsättningen. 

Men hon är orolig att sättet man pratade om sporten i ”Breaking News” kan göra folk rädda att utöva den.

– Det är många som inte vågar tävla just på grund av sånt här. Jag kommer fortsätta, men andra kan ta det på andra sätt och hade jag varit i en annan del i livet hade jag kanske inte tagit det bra alls. 

Rörd av uppmärksamheten

Inlägget har sedan det lades upp under torsdagsförmiddagen fått över 4 000 reaktioner och 1 200 kommentarer. De flesta med uppmuntrande ord till Johanna och hennes hund och kritik riktad till hur programledarna pratade om inslaget.

För Johanna Kempe har uppmärksamheten efter hennes inlägg varit rörande. 

– Jag blir verkligen jätterörd, det är helt fantastiskt att känna det här stödet. Det betyder ju också att flera reagerade på det här och jag hoppas att det kan leda till att Breaking News tänker mer kring hur de lägger upp de här inslagen med vanliga privatpersoner, säger hon. 

 

https://www.facebook.com/johanna.kempe.9/posts/2203844442999297

 

Almenäs möts av ilska – och stöd

Johanna Kempe har fått en ursäkt från programledaren Jessica Almenäs via Instagram, där programledaren skrivit att hon är ledsen för att Johanna blev ledsen. 

– Jag har fått en ursäkt av Jessica på min Instagram, men känner inte att den är särskilt bra. För hon försvarar sig mycket på sin egen sida och verkar inte förstå varför det var fel. Då känns det inte så lätt att acceptera ursäkten för den känns inte genuin, säger hon.

Även andra personer har ifrågasatt programledaren via hennes Instagram, där Jessica Almenäs bland annat svarar att ”när man gör humor så tycker inte alla att det är roligt. Så är det bara. Men det är aldrig mottagaren som bestämmer om det är ett skämt.” 

Andra som kommenterat stöder programledaren och menar att det är tydligt att det handlade om ett skämt.

– I Breaking News med Jessica Almenäs behandlas olika ämnen och klipp på ett humoristiskt sätt. Syftet är aldrig att vara elak, och vi beklagar om det uppfattats så, säger Anders Kilander, pressansvarig för Breaking News med Jessica Almenäs på Kanal 5 och Dplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.