Johanna Toftby tvingades operera bort livmodern

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Johanna Toftby gästade ”Nyhetsmorgon” i TV4 och berättade om myelom, blödningar och hysterektomi.
Foto: TV4
Johanna Toftby berättade i TV4 om tiden före och efter operationen.
Foto: TV4

Johanna Toftbys livmoder behövde opereras bort akut efter år av svåra blödningar och smärtor vid mens.

I ”Nyhetsmorgon” berättar hon om myom och om operationen.

– Jag trodde att när man är över 40 och har fått barn så kan det vara så här, säger hon i programmet. 

Influencern Johanna Toftby, 48, har nyligen opererat bort sin livmoder på grund av godartade tumörer i den, så kallat myom. I flera år besvärades hon av kraftiga blödningar, hjärtklappningar och smärtor i buken, berättar hon på sin blogg.

Under söndagen medverkade Johanna Toftby även i ”Nyhetsmorgon” i TV4 för att prata om det hon gått igenom med myom, blödningar och hysterektomi.

Där berättar hon att hon varje månad under mensen blödde enorma mängder. Men att hon hela tiden trodde att allt var i sin ordning.

– Jag trodde det för mens är ju normalt. Det var vanlig menstruation varje månad, samma klockslag. Jag trodde att när man är över 40 och har fått barn så kan det vara så här, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Gynekologens chockbesked

När hon träffade en gynekolog för två år sedan som konstaterade myom och föreslog operation kom det som en chock, berättar hon.

– För två år sedan sökte jag för de här blödningarna, för det gick inte längre. Då sa hon: ”Din livmoder är så förstorad och du har stora myom så du måste ta bort hela livmodern”.

Johanna Toftby ville trots beskedet vänta med operation för att se om det fanns några andra metoder som kunde lindra besvären.

Livmodern vägde 1,2 kilo

Men två år senare var symtomen värre än någonsin och hon behövde opereras akut. Det var för nio veckor sedan.

En livmoder väger vanligtvis runt 60 gram. När Johanna Toftbys livmoder opererades ut vägde den 1,2 kilo. Hon uppmanar andra kvinnor med liknande besvär att inte göra samma misstag. 

Operation var stor och tiden efter var svår.

– Det var en tuff återhämtning som jag aldrig någonsin kunde föreställa mig. Det var fruktansvärt jobbigt. Men också det bästa jag har gjort.

Expressen har sökt Johanna Toftby.

https://www.instagram.com/p/CP81xXWlaMI/

Annica Englund till operation: ”Hittade en klump i livmodern”

På Instagram delar influencern med sig av parets kamp, som hittills inneburit tre missfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.