Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johanna Nordström om tuffa tiden innan karriären tog fart

Niklas Svensson möter Johanna Nordström: “Därför älskar jag Persbrandt”.
Johanna Nordström har gått från Instagramkomik till att jobba heltid med stand up.
Foto: Johanna Pettersson
Johanna Nordström säger att det är värt allt slit för att komma dit hon är i dag.
Foto: Robert Eldrim / © Robert Eldrim

Johanna Nordströms karriär har gått i expressfart de senaste två åren – från sketcher på Instagram till en egen stand up-show. 

Hon kan fortfarande känna press men tycker att det är värt allt slit.

– I perioder har jag jobbat dag och natt, säger hon. 

Johanna Nordström växte upp i Västerås och flyttade efter gymnasiet till Stockholm. Hon blev först känd för Twitterkontot @jonielol, där hon delade skämt och saker hon tänkte på, under gymnasietiden. Därefter flyttade hon över till att göra sketcher på Instagram där hon i dag har 207 000 följare.

När hon jobbade på Bonnier Magazines & Brands med redaktionell reklam började Johanna Nordström och Thorbjörn Averås Skorup göra sketcher för Veckorevyns Instagram.

– Det övergick från att vara ett vanligt jobb till att vi gjorde sketcher varje dag, säger Johanna Nordström.

Sketcherna gick bra. Bland annat vann de ”Årets webbhumor 2018” på Barncancergalan för klippet ”En vanlig dag på Postnord”. Samma år valde Johanna Nordström att satsa fullt ut på stand up-en.

– Hösten 2018 satte jag i gång på riktigt. Jag sade upp mig, så jag kastade mig egentligen bara ut på scenen.

Johanna Nordström och Thorbjörn Averås Skorup när de vann ”Årets webbhumor 2018” på Barncancergalan.
Foto: OLA AXMAN/TT / OLA AXMAN TT NYHETSBYRÅN

Den egna showen ”Ring polisen”

Stand up-karriären gick som på räls och nu har hon flyttat sin humor från internet till scenen.

– Det senaste året har det nästan exploderat för att det har gått så fort.

– Nu har jag inte gjort så mycket sketcher. Dels hinner jag inte och nu tänker jag allt i stand up-form. Men det klart att jag känner att det hade varit kul att lägga upp något roligt. Det är ändå därför folk började följa mig där.

Johanna Nordström säger att det känns som att hon ”bara har hållit på med stand up i två minuter”. Trots det ska hon nu sätta upp en egen show. Showen ”Ring polisen” handlar om hennes kärlek och fascination för polisyrket.

– Det känns ju askul, så klart, samtidigt som jag är livrädd också. Nu har folk köpt biljetter, de har betalat pengar för det här. Jag vill att de ska bli nöjda och känna att jag har lagt ner kärlek på det här.

”Ring polisen” är i princip slutsåld och snart kommer det även att släppas biljetter till en höstturné.

Vad är det svåra med stand up?

– Det är ju att folk kanske inte tycker att skämten är roliga överlag. Sen handlar det mycket om att inte släppa energin på scenen. Det är svårt psykiskt också. Gör jag ett dåligt gig då går jag hem och lägger mig under täcket. Så jobbet blir ju lite ens välmående också på något sätt.

Johanna Nordström

Ålder: 24 år

Bor: I Stockholm

Familj: Mamma Anette, pappa Anders, storasyster Emelie.

Aktuell: Med stand up-shown ”Ring polisen”.

Följare på Instagram: 207 000

Följare på Twitter: 167 000

Johanna Nordström: ”Var verkligen en läxa”

För att komma dit hon är i dag berättar hon att hon har slitit mycket.

– Det är så tråkigt att säga: ”för att man ska lyckas måste man jobba mycket”, men det är verkligen sant. Jag har haft vanliga 9-17 jobb samtidigt som jag har försökt att jobba med humor vid sidan av. Så i perioder har jag jobbat dag och natt nästan.

Förra året gigade hon så mycket att när hon väl var ledig blev hon sjuk. 

– Jag fick lunginflammation och det var feber och det var förkylningsastma. Jag låg i sängen i en månad och fick ta det lugnt och fick ställa in massa jobb. Så nu ser jag till att vara mer ledig. Det hade varit jävligt mycket hela året och jag behövde verkligen sansa ner och ta det lugnt så det var verkligen en läxa.

Johanna Nordström drömmer om att göra fler shower och även om att skådespela, men säger att så länge hon får jobba med humor är hon glad. Hon säger att det är värt allt arbete hon har lagt ner för att komma dit hon är i dag.

– Verkligen, jag hade slitit alla dagar om året igen för att kunna göra det.

Premiären av ”Ring polisen” är uppskjuten på grund av rekommendationerna kring coronaviruset, men produktionen jobbar med att hitta nya datum för de inställda föreställningarna.

– Det är så klart supertråkigt, men det är för allas trygghet och säkerhet, skriver Johanna Nordström i ett sms till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.